YAZARLARIMIZ
Sibel Zaloğlu
İnsan Kaynakları Danışmanı
sibelzaloglu@gmail.com



İhbar Süresi Takvim Günü Üzerinden Belirlenir, İş Günü Üzerinden Belirlenmez.

Soru:

Çalıştığım işyerinden ihbar süremi kullanarak ayrılacağım. Tatil günleri ihbar süresi içinde sayılır mı? İhbar süresinde nelere dikkat etmem gerekiyor?

İhbar süresi, işgünü üzerinden hesaplanmaz. Takvim günü üzerinden hesaplanır. İhbar süresine denk gelen hafta tatili ve diğer tatil günleri ihbar süresinden sayılır. Bu günler ihbar süresinin içinde sayılır.

Önce iş kanununda geçerli ihbar öneli günlerini görelim.

Çalışma Süresi

İhbar Öneli             

İhbar Günü

6 Aya Kadar

2 Hafta

14 Gün

6 Ay  – 1,5 Yıl Arası

4 Hafta

28 Gün

1,5 Yıl – 3 Yıl Arası

6 Hafta

42 Gün

3 Yıldan Fazlası

8 Hafta

56 Gün

Örneğin;

Diyelim ki çalışanın işyerindeki kıdemi 5 ay olsun. 1 yıldan az olan bu çalışma için, ihbar öneli süresi 2 Hafta, ihbar günü 14 Gündür.

Yani, işten ayrılma tarihinin bildirildiği tarihe 2 hafta eklenecek, takip eden 2. haftanın aynı günü iş sözleşmesi sona ermiş olacaktır.

12.04.2018 işten ayrılmak için belirlenen ve yazılı hale getirilerek karşılıklı imza altına alınan ihbar öneli bildirim tarihimiz olsun.

Bu 2 hafta içinde yer alan hafta tatili veya tatil günü varsa, bu günler de aynen diğer günler gibi ihbar süresi içinde sayılır ve ihbar öneli süresinden düşülür.

Takvimden 12 Nisan 2018 Perşembe gününden, 2 hafta saydığımızda, 2. haftanın 26 Nisan 2018 Perşembe gününe denk geliyor. Dolayısıyla ihbar öneli dilekçesinde 12 Nisan 2018 günü mesai saati sonu itibariyle iş akdini sona erdirmiş olacağını belirtilmeli. Böylece ihbar öneli iki taraf içinde iş sözleşmesi 26 Nisan 2018 günü mesaisini doldurduğunda sona ermiş oluyor.

Bu süreye okurumuzun hafta tatillerine, buradaki örnekte 23 Nisan gibi resmi tatillere, bayram tatillerine denk geliyorsa bile fark etmiyor.

Belirttiğim üzere, ihbar öneli süresinde gün esastır, işgünü kesinlikle esas değildir. Çalışılmasa bile hafta tatili, resmi tatiller vs. bu günler de ihbar süresinde dikkate alınır, ihbar süresinden düşülerek işlem yapılır.

Burada önemli bir not daha eklemek istiyorum. İhbar süresi içinde iki tarafta iş sürecini olumsuz etkileyecek davranışlarda bulunmamalı, rutin çalışma ortamı ve şekli devam ettirilmelidir. İş feshini işveren veya çalışan hangi taraf bildiriyorsa mutlaka ad, soyad, karşılıklı imza, tarih atılarak yazılı hale getirilmeli, ihbar öneli sürelerine iki tarafta uymalıdır. Taraflardan birinde İmzadan imtina var ise;  imtina eden tarafa noter gibi yetkili ispatlanabilir resmi yazı gönderilmesi ileride doğabilecek uyuşmazlıklarda önemli olacak delil niteliği taşıyacaktır. İki taraftan biri ihbar öneline uymaz ise, uymayan taraf ihbar önelini ödeyecek taraf olarak görünür. Burada ön görülen iş mahkemeleri yetkilidir.

28.12.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM