YAZARLARIMIZ
Sabri Orta
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
SPK Denetçisi
sabriorta@hotmail.com



Defter Beyan Sistemi Uygulaması İle Mali Müşavirlik Mesleği Tehlike Altında Mı?

Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağında belirtilen Defter Beyan sistemi kesinleşir ve uygulamaya geçilirse, muhasebe bürolarının ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik mesleğinin geleceğinin tehlike altında olduğunu şimdiden rahatlıkla söyleyebiliriz.

Defter beyan sisteminin çağımızın elektronik sistem gereklerine uygun, ülkemiz mali sisteminin, mükelleflerin, meslek mensuplarının ve Maliye Bakanlığının bu uygulamadan çok önemli faydalar sağlayacağını da düşünüyorum.

Defter tutma ve beyanname gönderme işlemlerinin elektronik ortama taşınmasıyla birlikte, maliyetler azalacak, kağıt israfı olmayacak, noter tasdik ücreti verilmeyecek, defterler Maliye Bakanlığınca saklanacak, ilerideki günlerde sistem tarafından otomatik olarak beyannameler hazırlanacak. Bunlarda bana göre mesleğimiz ve ülkemiz adına çok önemli kazanımlardır.

Bu güzel uygulamalara biz Mali Müşavirler olarak hayır dememiz mümkün değildir. Bu sistemin hazırlanmasında emeği geçen Maliye Bakanlığı yetkililerine camiamız adına sonsuz teşekkür ederiz.

Ancak Defter Beyan sisteminin uygulamada birçok sorunlara neden olacak, Mali Müşavirlik camiasını derinden yaralayacak, mesleğimizi ve meslektaşlarımızın geleceğini tehlike altına atacak öyle bir maddesi var ki, bunu Mali Müşavirler camiası olarak kabul etmemiz mümkün değildir.

Bu madde sistemin kullanılması ( Mali Müşavirlerin işletme defteri tutmasını kısıtlamaya yönelik) ile ilgili bir maddedir.

Vergi beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatma yükümlülüğü bulunmayan mükelleflere SİSTEM KULLANMA YETKİSİ ( defter tutma) veren bu maddeyi buraya yazalım.

Sistemi kullanma yetkisi

MADDE 13 – (1) Defter-Beyan Sistemi üzerinden defter tutma, beyanname ve

bildirim gönderebilme işlemleri, 3568 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat düzenlemeleri uyarınca

vergi beyannamelerini meslek mensuplarına;

b) İmzalatma yükümlülüğü olmayan mükelleflerden,

- Kendisine elektronik beyanname gönderebilmek için kullanıcı kodu, parola ve şifre

verilenlerin KENDİLERİ veya meslek mensupları tarafından yapılabilecektir.

………………………………………

Bu maddenin tercümesi vergi beyannamelerini imzalatma yükümlülüğü bulunmayan mükellefler defter beyan sistemi üzerinden kendi DEFTERLERİNİ tutabilecek, beyannamelerini kendisi gönderebilecek. Ayrıca şifrelerini daha ucuz defter tutan meslek mensupları dışındaki kişilere de vererek defter tutma ve beyanname gönderme işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir.

Peki vergi beyannamelerini Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere imzalatma yükümlülüğü olmayan mükellefler kimler bir de onlara bakalım.

A) Net Satışlar Toplamı: 13.994.000 TL’yi aşan kurumlar vergisi mükellefleri ile ticari, zirai ve serbest meslek kazançları dolayısıyla gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri.

B) II. Sınıf Tacirlerden Alım satım veya imalat faaliyetinde bulunanlardan bir önceki yıl satış tutarları 234.000 TL yi aşmayanlar . ( Sanki aşanlar bilanço sistemine dahil olmuyor, onu da anlamadım)

Bu tablolardan anlaşıldığı üzere çok küçük mükellef türü olan basit usul, satışları 234.000 TL yi aşmayan ( işletme defterleri) , net satış toplamları 13.994.000 TL yi aşan mükellefler Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlere vergi beyannamelerini imzalatmak zorunda değildir. İmzalatmak zorunda olanlar ise satışları 234.000 TL ve 13.994.000 TL arasında olan mükelleflerdir.

Biz meslek mensuplarına vergi beyannamelerini imzalama yetkisi bakımından küçük işletmeler ve büyük işletmeler bazında kısıtlamalar mevcuttur.

Yazımın bu satırlarında dikkatinizi bir başka noktaya cekmek isterim, yukarıda yazdığımız kısıtlamalar VERGİ BEYANNAMELERİNİN İMZALANMASIYLA ilgili kısıtlamalardır. Bu kısıtlamalar DEFTER TUTMA KISITLAMASI DEGİLDİR.

Defter tutma yetkisi 3568 sayılı meslek kanunumuzun 2. Maddesine göre sadece Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerindir.

Yeminli Mali Müşavirler ve Mükellefler defter tutma yetkisine haiz değildir.

Maliye Bakanlığı DEFTER BEYAN uygulaması ile defter tutma ve beyannameleri imzalama yetkisini aynı yetki çerçevesinde değerlendirmektedir. Hâlbuki defter tutmak ve beyanname imzalamak ayrı ayrı şeylerdir.

Yeminli Mali Müşavirlerin defter tutma hakkı yoktur ancak vergi beyannamelerini imzalama yetkileri vardır.

İşte asıl hatalardan birisi de 3568 sayılı meslek kanunumuzun 2. Maddesine aykırı olan bu husus ve değerlendirme şeklidir.

SONUÇ

Defterlerini kendisi tutan, beyannamelerini kendisi gönderen mükelleflerin kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye nasıl bir faydası olur onu anlamak mümkün değil ama meslek camiasına çok büyük zararlar vereceği şimdiden kesin gibi.

Biz Mali Müşavirler camiası olarak Maliye Bakanlığınca hazırlanan bu tebliğin 13. Maddesinde bulunan “Sistemi kullanma yetkisi” nin mükelleflere ve meslek odalarına verilmemesini, bu yetkinin 3568 sayılı kanun ile DEFTER TUTMA yetkisinin asıl sahibi olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere verilmesini beklemekteyiz.

Maliye Bakanlığından defter beyan sistemi ile getirilen bu yanlıştan en kısa zamanda dönüleceğini umuyor.

28.11.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM