YAZARLARIMIZ
Sabri Orta
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
SPK Denetçisi
sabriorta@hotmail.com



E-Beyanname Gönderebilmek Neden Bu Kadar Önemli Hale Geldi?

25.12.2015 Tarihinde yayınlanan bir kurul kararı ile Kamu gözetim Kurumu belli şartları taşıması halinde e-beyanname gönderilmesi işlemine aracılık edilmesinin bağımsız denetimle bağdaşmayan işler olmadığına karar verdi.

Peki bu e-beyanname gönderme işlemi çok mu önemli, neden bu kadar önemli hale geldi? Gerçekten aracılık sözleşmesi ile  e-beyanname gönderebilmek çok önemli bir olay değil, sadece düzenlenen beyannamelerin GİB sistemine elektronik ortamda gönderilmesi işlemidir. E-beyanname sistemi hizmete girmeden önce biz Mali Müşavirler kağıt ortamında beyannameleri vergi dairesine şirket stajyerleri vasıtasıyla gönderirdik.  Bir yerde kargo hizmeti olan aracılık sözleşmesine bağlı e-beyanname gönderme işlemi neden bu kadar önem kazandı, bu konu neden bu kadar tartışılıyor. Şimdi ayrıntılarına bakalım.  

Kamu Gözetim Kurumunun bu kararı yayınlandıktan sonra şirketin bağımsız denetimi üstlenen Mali Müşavir Bağımsız-Denetçi şirketin bağımsız denetiminin yanında mali danışmanlığını yapabilecek, TDS 800 e göre İşletmenin vergi beyannamesine eşlik eden finansal tablolar setine ilişkin vergi esaslı muhasebe düzenlemeleri konusunda rapor yazabilecek ve aracılık sözleşmesi ile e-beyannamesini gönderebilecektir. Tabidir ki yapılan bu mesleki faaliyetler muhasebe organizasyonu denetime elverişli olan firmalar için geçerlidir.   

Konuya birde meslek mensupları açısından bakacak olursak meslek mensupları arasındaki yetki problemlerin burada zuhur ettiğini görebiliriz. Kuşku bu ya acaba Mali Müşavir-Bağımsız Denetçiler bir başka meslek mensubuna ihtiyaç duymadan bir işletmenin bireysel bağımsız denetiminin yanında (özel yetkiler hariç ) tüm mesleki faaliyetlerini bir arada yapabilecek mi? KGK buna müsaade edecek mi?

Hayır, yapamayacak ve müsaade edilmeyecek. Zaten tek bir kişinin denetim yanında defter tutması, bilanço düzenlemesi ve diğer mesleki faaliyetleri bir arada yapması imkânsızdır. Hepsi bir arada yapılan bu faaliyetleri denetim standartları   “Kendi kendini denetleme” olarak nitelendirmekte, tehdit olarak değerlendirmekte ve yasaklamaktadır, aynı yasaklar TTK 400 maddede de yazılıdır.

Denetim ve Mesleki faaliyetlerin  gözetimini ve  denetimini yapan olan KGK ve TURMOB da bireysel denetçinin kapasitesinin üzerinde iş almasına müsaade etmeyecek, Bağımsız Denetçi-Mali Müşavirlerden  iş kapasitesinin üzerinde iş alanlarla ilgili gerekli tedbirleri de alacaklardır.

Bağımsız denetim mesleki faaliyetlerin yanında ek iş olarak görülemeyecek kadar kapsamlı ve zor bir mesleki faaliyettir, uluslararası standartları vardır.   Denetim bir ekip işidir, bu ekibin ise birisi sorumlu denetçi olmak üzere en az üç kişi olması gerekmektedir.

 Peki, bütün bunlar tek bir meslek mensubu tarafından bir arada yapılamayacağına göre sorun nereden kaynaklanıyor? Kabaca sorun mesleki faaliyetlerin yanında bireysel bağımsız denetim yapılmasından, gelişecek olan denetim sürecinde kurumsallaşmanın azalacağı kuşkusundan ve bağımsız denetimde geçiş sürecinde olmamızdan kaynaklanmaktadır.  

Ancak KGK geçiş döneminde meslek mensuplarının kurulu iş düzenlerinin bozulması endişesi ile   mesleki faaliyetlerin yanında hem şirket nezdinde hem de  bireysel olarak bağımsız denetim yapılabilmesine izin vermiş ve bu durumun da denetim standartlarına aykırı olmadığına karar vermiştir.

Geçiş süreci için olduğunu düşündüğüm bu uygulamanın ilerideki yıllarda düzeltilebileceğini, bağımsız denetim yaygınlaştıkça ve bu alandan meslek mensupları geçimlerini sağlayacak kadar para kazandıkları takdirde en azından bağımsız denetim ve  mesleki faaliyetler bir arada yapmayacaklar, meslek mensupları ya bağımsız denetimi yada mesleki faaliyetlerden birini  tercih edeceklerdir.

KGK nın eşitlikçi bir yaklaşımla aldığı her karar meslek mensupları arasında haksız rekabeti, yanlış beklenti ve hesapları önleyecektir.  Hepimiz bağımsız denetçiyiz, mesleğimize sahip çıkmak, bağımsız denetimin gelişmesi ve kalitesinin artması için gerekli desteği KGK na vermek hepimizin görevidir.

09.01.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM