YAZARLARIMIZ
Sabri Orta
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
SPK Denetçisi
sabriorta@hotmail.com



Birkaç Adımda E-Fatura Uygulaması

·        Yıllık ciroları 10.000.000 TL sını aşan, GİB listesinde yayınlanan ve belli sektörde faaliyet gösteren firmalardan mal alan mükellefler e-fatura uygulamasına 31.12.2013 tarihine kadar geçmek zorundadırlar. Bu firmalardan yapılan hizmet alımları dikkate alınmaz.
·        Mükelleflerin de istemeleri halinde elektronik defter ve elektronik fatura uygulamalarından yararlanabilecekleri tabiidir. İsteğe bağlı olarak yararlanılabilir
·        E-fatura sistemine dahil olan mükellefler GİB listesinde kayıtlı müşterilere (hesapların aktive edilmesini müteakiben ) e-Fatura düzenlenecek.
·        E-fatura uygulama kapsamında olmayan müşterilere kağıt fatura düzenlenmeye devam edilecek. E-fatura sisteminde de kesinti olma riskine karşılık mükellefler kağıt ortamında yeteri kadar fatura bulunduracaktır.
·        Yurtdışı satışlarda ve yazarkasa satışlarında e-fatura uygulaması yoktur. Güncel uygulamalar devam edecek.
·        E-Fatura uygulaması , şimdilik Vergi Usul Kanunu kapsamında düzenlenmesi zorunlu olan fatura düzenlemesini içermektedir.
·         E-fatura portalı üzerinden uygulamaya başladıktan sonra entegrasyon yöntemlerine geçmenin önünde bir engel bulunmamaktadır.
·        E-Fatura uygulamasından yararlanan mükellefler hesapların aktive edilmesini takip eden 7 günden sonra kayıtlı kullanıcılara e-Fatura göndermek ve almak zorundadırlar
·        E Fatura Portalı kullanıcısı olarak düzenleyeceğiniz faturalarda Doküman Para Birimi seçeneğinde, EURO bulunmamaktadır. Bu uygulamadan yararlanmak için özel entegratöre geçilmesi gerekir.
·        E-fatura sistemi üzerinden gönderilen e- fatura - mali mühür imzalı olduğundan daha sonra içerik değiştirilemez.
·        E-Faturanın, mali mühür taşıması şarttır.
·        E- fatura kapsamında düzenlenmesi gereken faturanın kağıt ortamında düzenlenmesinin hiç düzenlenmemiş hükmünde olacağı açıkça belirtilmiştir. Bu şekilde düzenlenen fatura Vergi Usul Kanunu kapsamında düzenlenmiş fatura hükmünde değildir.
·        E-fatura e-portal, özel entegratör veya BİS yoluyla düzenlenebilmekte ve gönderilebilmektedir.
·        Muhafaza ve ibraz yükümlülüğü: E-Faturalara istendiğinde kolaylıkla erişebilmeyi, anlaşılabilir ve eksiksiz bir biçimde görüntüleyebilmeyi ve faturaların okunabilir kağıt baskılarını üretebilmeyi sağlayacak biçimde yerine getirebilmelidir.
·        Elektronik faturaların muhafazasının Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ve Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarının geçerli olduğu yerlerde yapılması zorunludur
·        GİB denetimler i sırasında mükellefler gerekli her türlü imkanı (uygun donanım ve yazılımlar,terminallere ulaşım izinleri ve uzman personel gibi) sağlamak zorundadır
·        Mükellefler e-Faturaları , üzerindeki Mali Mühür veya elektronik imzayı da içerecek şekilde kanuni süreler dahilinde kendi bünyelerindeki elektronik , manyetik veya optik ortamlarda muhafaza ve istendiğinde elektronik ,manyetik veya optik araçlar vasıtasıyla ibraz edeceklerdir.
·        E-fatura sisteminde temel fatura ve ticari fatura senaryoları yer almaktadır. Ticari senaryo seçeneğini kullanan alıcıların e-faturayı reddetme ve onaylama hakkı vardır.
·        Vergi Usul Kanununun ilgili hükümlerine göre mükellefler , gerek düzenlendikleri gerekse adlarına düzenlenen faturaları, yasal süreler dahilinde muhafaza ve istendiğinde ibraz etmekle yükümlüdürler.
·        Tüzel kişilerin ve diğer kurumların herhangi bir nedenle unvanlarının değişmesi halinde, eski unvanı barındıran sertifikaları geçerliliğini kaybedeceğinden, unvan değişikliğini izleyen 15 gün içerisinde yeni unvanına uygun sertifika başvurusu yapması gerekmektedir.
·        Elektronik fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirilen mükelleflerin elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan diğer mükellefler tarafından gönderilen elektronik faturaları almaları zorunludur. (Ticari senaryo dahilinde kesilen faturalar hariç)
·        Yetkileri Başkanlıkça iptal edilen mükellefler, bir yıl süre ile e-Fatura uygulamasından yararlanamazlar.
·        Bilgi işlem sistemlerinin entegrasyonu yöntemiyle elektronik fatura uygulamasından yararlanan mükelleler. Bilgi işlem sistemlerini kesintisiz 7 gün 24 saat fatura ve ilgili mesajları alabilir ve gönderebilir halde açık tutmak zorundadırlar.
·        Mükellefler ,e-Fatura Uygulaması kapsamında oluşturdukları elektronik belgelerde yer verdikleri bilgilerin gerçek duruma uygunluğunu sağlamaktan sorumlu olup ,bu çerçevede GİB’ nın herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


 

06.12.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM