YAZARLARIMIZ
Sabri Orta
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
SPK Denetçisi
sabriorta@hotmail.com



E-Fatura Uygulamasında Yaşanan Problemler ve İrsaliyeli Fatura

01.09.2013 tarihinden itibaren zorunlu olarak  uygulanmaya başlayacak olan elektronik fatura uygulaması ticari hayatta yaşanması muhtemel sıkıntılar yüzünden şimdiden çok sayıda şirketimizi ve biz meslek mensuplarını kara kara düşündürmeye başladı. Her yeni düzenlemede olduğu gibi şirketlerimizin  biz meslek mensuplarının bilgi ve tecrübelerine ihtiyaçları vardır. Biz meslek mensupları olarak da bu ihtiyaçları giderebilmek için  E-fatura uygulamasında yaşanabilecek sıkıntılar için şimdiden çözüm aramak durumundayız.

Aşağıda daha detaylı bir şekilde açıklayacağım üzere e-fatura uygulamasında yaşanabilecek ana sıkıntılar başlıklar itibariyle şöyledir.

- Mevzuatta yaşanan uygulama alanına yönelik sıkıntılar.

- E-fatura uygulamasının yeni olması ve şirketlerin erteleme beklentisi

- E-fatura düzenlemelerinin içinde irsaliyeli fatura uygulamasının olmaması,

- Ülkemizde sadece binde 5 civarında şirkette uygulama alanı bulması

- E-fatura konusunda  yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmayışımız

- Uygulamanın kısa zaman dilimi içerisinde yürürlüğe girecek olması

- Bilgi işlem alt yapısının yeterli olmayışı ve yeterli düzeyde eleman sıkıntısı

- Çok sayıda şirketi uygulama alanı içine alacak olması . Özellikle VUK  Sirküleri 58 de ifade edilen ”, satın aldıkları malın türüne, fiyatına, miktarına veya herhangi bir özelliğine bakılmaksızın, 2011 yılı gelir tablolarındaki brüt satış hasılatı rakamları 25 Milyon TL veya daha yüksek ise elektronik fatura ve elektronik defter uygulamalarına dahil olacaklardır. Lisans sahibi mükelleflerden alış yapanların, madeni yağ sektöründe veya başka bir sektörde faaliyet göstermesi zorunluluk karşısındaki durumlarını etkilememektedir ” ve  yine aynı sirkülerde ifade bulan ”2011 yılı gelir tablolarındaki brüt satış hasılatı rakamları 10 Milyon TL veya daha yüksek ise elektronik fatura ve elektronik defter uygulamalarına dahil olacaklardır. Bu kapsamda alış yapanların tütün, alkol, kolalı gazozlar sektörlerinde veya başka sektörlerde faaliyet göstermesi zorunluluk karşısındaki durumlarını etkilememektedir.”   İfadeleri ile çok sayıda şirketimizi uygulama alanı içine alacak olmasının işaretleridir.

E-fatura düzenlemelerinin en önemli tartışılan konusu ise şüphesiz irsaliyeli fatura uygulamasının E-fatura ile ilgili düzenlemelerde  hiç yer almamasıdır. İrsaliyeli fatura uygulaması çok uzun süreden beri şirketlerimiz tarafından uygulanan , hem irsaliye hem de faturayı ayrı ayrı kesmek zorunda olan şirketlerimizin işlerini kolaylaştıran , hem zaman hem de kağıt tasarrufu sağlayan bir uygulamadır. Eğer yeni bir düzenleme yapılmayacaksa E-fatura uygulamasına girecek olan şirketlerimiz irsaliyeli fatura kesemeyecek ve bir hakkının elinden alınmasına rıza göstermiş olacaklardır.

O zaman uygulamada karşılaşacağımız muhtemel problemleri şimdiden tespit edip, çözüm aramak zorundayız. Zamanımız dar olsa da yaklaşık 60 günlük bir süremiz vardır. O halde bu süre içinde yapılabilecek olanları  maddeler halinde sıralayalım.

-         Özellikle ekli listelerde yer alan firmalardan sadece tüketim amacıyla (şirket gideri) belli miktarın altında mal alanların ve stoklarında bu malları bulundurmayanların  bu uygulamadan muaf tutulması.

-         Veya bu şirketler için E-fatura uygulama zorunluluğunun ileri bir tarihe ertelenmesi

-         İrsaliyeli faturanın da e-fatura düzenlemelerinin içinde yer almasının sağlanması

-         Zorunluluk 01.09.2013 tarihinde başladığından muhtemelen E-faturada uygulama alanı bulacak olan İrsaliyeli faturanın dönem içinde e-fatura uygulamasına dahil edileceği kesin ifadelerle yazılmalı ( her ne kadarVUK232 de açıklama yapılsa da dönem konusunda yeterli bilgi olmadığı kanısındayım)

-         Gelir idaresinin e-fatura uygulamasını yaygınlaştırması için meslek mensuplarını ve konu ile ilgili kişilerin daha çok bilgilendirmesi için gerekli ortamı hazırlanması gerekmektedir.

Bu kadar çok şirketimiz için uygulama alanı bulacağına inandığımız e-fatura düzenlemelerinin eksiklerinin zaman içinde düzeltileceğine ve konu ile ilgili bir tebliğ yayınlanacağına inancımız tamdır. Aldığımız bilgilerde bu yöndedir. Ancak mevzuatımızda e-fatura uygulamasına tabii olduğu halde elektronik fatura düzenlemeyip, kağıt üzerinden fatura düzenleyenlerin hiç fatura düzenlememiş sayılacağı gibi önemli sonuçlar doğuracak hükümler mevcuttur. Bu hükümler şirketlerimiz  açısından önemli miktarda cezalar kesilmesine neden olabilir. Dolayısıyla mutlaka bu eksiklikler giderilmeli  ve bir çözüm bulunmalıdır. Ülkemizin ekonomisinin gelişmesi ve kayıtdışılığın azalması için çok büyük yararları olacağına inandığımız E-fatura uygulamasının yaygınlaşması  için hepimiz elimizden geleni yapmalıyız. Biz meslek mensupları olarak buna hazırız. Ancak yukarıda değinilen aksaklıkların giderilmesinin istenmesinin de bizlerin hakkı olduğunu düşünmekteyiz.

Kaynak:     Vergi usul kanunu sirküleri/58

 

02.07.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM