YAZARLARIMIZ
Rahmi Uygun
Yeminli Mali Müşavir
Köker Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim A.Ş.
Ortağı - Baş Denetçi



Yer Altı Maden İşletmelerinde Üretim Maliyetlerinin Gider Yerlerine Göre Oluşumu


1.GİRİŞ

Maliyetlerin hızlı, kolay ve sağlıklı bir biçimde hesaplanabilmesi, etkin bir kontrol olanağı sağlaması, bütçeleme ve karar verme aşamalarında yönetimin gereksinimlerini karşılayabilmesi için, maliyeti oluşturan giderlerin nitelikleri, özellikleri, oluştukları gider yerleri ve çeşitleri itibariyle toplanmaları, sınıflandırılmaları, değerlendirilmeleri ve analiz edilmeleri gerekir (Sözbilir, 1986,19).

Çalışmanın konusu,   maden işletmelerinde yukarıda sıralanan amaçları gerçekleştirecek bir maliyet sisteminin tekdüzen muhasebe sisteminin öngördüğü fonksiyon, gider yeri, gider çeşidi ayrımı göz önünde bulundurularak kurulmasına yardımcı olarak, işletmelerin büyük bir kısmının muhasebe sistemlerini kurarken gerekli özeni göstermedikleri gider yerleri ayrımının etkin bir maliyet sistemi için ne denli önemli olduğuna dikkat çekmektir.

2. MALİYETLERİN GİDER YERLERİNE GÖRE OLUŞUMU

Tek düzen muhasebe sistemi, gider yerini üretim ve hizmetlerin yapıldığı ve maliyetlerin oluştuğu, işletmenin bir birimi ya da birim içindeki bir yer olarak tanımlamaktadır.

Yukarıdaki tanım kapsamında aynı nitelikte işlerin yapıldığı ve birbirine benzer maliyetlerin meydana geldiği işletme birimlerinin her biri ayrı gider yeri olarak değerlendirilir.

Analize elverişli, yorumlanabilir, sağlıklı maliyet verileri elde edilebilmesi için gider yerleri bölümlendirmesinin, bu yerlerin taşıması gereken bir takım özellikler göz önünde bulundurularak yapılması gerekir.  

Bu özellikler şu şekilde sıralanabilir.  (Akdoğan ve Özel, 1988:18).

a)Sorumlu bir yöneticinin bulunması:

Gider yeri söz konusu olduğu zaman gider kontrol unun sağlanabilmesi ve sorumlulukların belirlenebilmesi için sorumlu bir yöneticinin bulunması gereklidir.  Ancak istisnai olarak fiziki kişiliğe sahip olmayan ve bir yer kaplamayan gider yerleri ayrımına da maliyet kontrolü ve hesaplama kolaylıkları açısından gidilebilir.

b)Benzer üretim faaliyetlerinin ve araçlarının bir araya toplanması:

Örneğin bir yer altı kömür işletmesinde kömür çıkarım ve kömür yıkama (zenginleştirme) işlemleri yapılıyorsa, kömür çıkarma işlemleri bir gider yeri, kömür zenginleştirme işlemleri bir gider yeri olarak bölümlenebilir.

c) Giderlerin toplanabildiği ve ürünlere yüklenebildiği yerler  olabilmesi:

İşletmede ortaya çıkan üretim giderlerinin gider yerleri ile bağlantısının kurulabilmesi gereklidir.  Eğer bu bağlantı kurulamıyorsa, gider yeri ayrımına gitmek zaten olası değildir.  Bunun yanı sıra gider yerlerinde toplanan giderlerin dağıtım oranı ile diğer gider yerlerine dağıtılabilmesi ve yükleme oranları yardımı ile de üretilen birimlere yüklenebilmesi gereklidir.  Bu sağlanamadığı takdirde, yine bir gider yeri ayırımından söz edilemez.

Üretim işletmeleri yukarıda sıralanan özellikleri göz önünde bulundurarak, faaliyette bulundukları sektöre, üretim akışlarına, örgüt yapılarına ve politikalarına göre uygun gider yerleri ayrımına gidebilirler.

2.1. Gider Yerlerinin Bölümlendirilmes

Gider yerleri temelde aşağıdaki gruplar altında bölümlenebilir.

A- Üretim Gider Yerleri

1-Esas Üretim Gider Yerleri

2-Yardımcı Üretim Gider Yerleri

3-Hizmet Gider Yerleri

4-Üretim Yerleri Yönetimi Gider Yerleri

B-Dönem Gider Yerleri

5- Araştırma ve Geliştirme Gider Yerleri

6- Pazarlama, Satış ve Dağıtım Gider Yerleri

7- Genel Yönetim Gider Yerleri

8- Finansman Gider Yerleri

C-Yatırım Gider Yerleri

9- Yatırım Gider Yerleri

2.1.1. Esas Üretim Gider Yerleri

İşletmenin ana faaliyet konusunu oluşturan mamul veya hizmetlerin üretildiği ve yapımının gerçekleştiği işletme bölümleridir.  Bu gider yerlerinin giderleri, diğer gider yerlerine dağıtılmaz.

2.1.2. Yardımcı Üretim Gider Yerleri

Esas üretim gider yerlerinin ve diğer birimlerin faaliyetlerini sürdürmeleri için gerekli madde ve hizmetlerin üretildiği gider yerleridir.  Bu gider yerlerinin giderleri hizmet verdikleri gider yerleri arasında dağıtılır.

2.1.3. Hizmet Gider Yerleri

Gerek esas üretim gider yerlerinin gerekse yardımcı üretim gider yerlerinin işlemlerinin gerçekleşmesinde yararlanılan çeşitli hizmetlerin üretildiği gider yerleridir. Bu gider yerlerinin giderleri hizmet verdikleri diğer gider yerleri arasında dağıtılır.

2.1.4. Üretim Yerleri Yönetimi Gider Yerleri

Fabrikadaki çalışmaları yöneten, eşgüdümü sağlayan fabrika müdürlüğü, üretim şeflikleri gibi yönetim ve planlamayla ilgili hizmetlerin üretildiği gider yerleridir.

2.1.5. Araştırma ve Geliştirme Gider Yerleri

Araştırma ve geliştirme çalışmaları ile ilgili ortaya çıkan giderlerin yüklendiği gider yerleridir.

2.1.6.Pazarlama, Satış ve Dağıtım Gider Yerleri

Üretim sonrası depolama, dağıtım ve satış işlemlerini gerçekleştiren pazarlama ve satış bölümlerini kapsar.

2.1.7. Genel Yönetim Gider Yerleri

Genel müdürlük, muhasebe, bilgi işlem gibi genel yönetim giderlerinin yapıldığı gider yerleridir.

2.1.8. Finansman Gider Yerleri

 Finansman giderlerinin biriktirildiği gider yerleridir.

2.1.9. Yatırım Gider Yerleri

Yatırım faaliyetine ilişkin giderlerin toplandığı gider yerleridir.  Bu gider yerlerinde toplanan giderler yatırımların maliyetini oluşturur.

Dönem gider yerleri olan araştırma geliştirme gider yeri,  pazarlama satış ve dağıtım gider yeri, genel yönetim gider yeri ve finansman gider yerlerinin giderleri, diğer gider yerlerine dağıtılmaz.  Direkt ve dağıtımdan gelen giderler toplamı dönem giderlerine ait sonuç hesaplarına aktarılır.

2.2.Gider Yeri Bölümlendirmesinin Yararları

Giderlerin, gider yerleri itibariyle izlenmesinden sağlanacak yararları şu şekilde özetleyebiliriz.

1- Her bir gider yerinde oluşan giderlerin ayrı ayrı bilinmesi işletme bütçelerinin hazırlanmasına ve yönetimin alacağı çeşitli kararlara yardımcı olur (Hiçşaşmaz, 1970:215).

Gider yerlerinin giderleri yeterli ayrıntıda izlendiği takdirde bu verilerden yararlanılabilecek yönetim kararlarına aşağıdaki örnekleri gösterebiliriz (Büyükmirza, 1985:76-77).

A-Her bir aşamanın mamulleri işletme içerisinde üretilmeye devam edilmelimidir, yoksa dışarıdan mı temin edilmelidir.

B-Her bir aşamanın mamulleri bir ara mamul olarak mı piyasaya sürülmelidir, yoksa üretimine devam mı edilmelidir.

C-Yardımcı gider yerlerinden sağlanan hizmetler işletmede üretilmeye devam edilmelimidir, yoksa dışarıdan mı sağlanmalıdır.

D-Yardımcı gider yerlerinden sağlanan hizmetler dışarıya satılmalımıdır satılacaksa satış fiyatı ne olmalıdır. 

2- Gider yerlerinde oluşan maliyetler izlenebildiği takdirde, maliyet artışlarının hangi gider yerinde ortaya çıktığı ve bundan sorumlu yöneticinin kim olduğu kolaylıkla belirlenebileceğinden maliyet kontrolünde etkenlik sağlanır.

3- Gider yerlerinde biriken giderler, gider dağıtımları ve yüklemelerinde esas alınacak tutarları oluşturur.  Bu dağıtım ve yüklemeler ise mamul ve yarı mamul maliyetlerinin sağlıklı biçimde saptanması için gereklidir (Büyükmirza, 1998:146).

2.3. Maden İşletmelerinde Gider Yerleri Bölümlendirilmesi

Çalışma konumuzu oluşturan gider yerleri sınıflandırmasını maden işletmelerinin ölçek büyüklükleri ve organizasyon yapılarını göz önünde bulundurarak yer altı kömür işletmeleri örneği üzerinde aşağıdaki gibi oluşturabiliriz. 

Esas Üretim Gider Yerleri 10-19

10- 1 Nolu Ocak

11- 2 Nolu Ocak

12- 3 Nolu Ocak

13- Lavuar (Cevher Yıkama Zenginleştirme)

14- Taşeronlara Verilen Sahalar

Yardımcı Üretim Gider Yerleri 20-29

20- Ortak Üretim Gider Yeri (Üretim Destek, Emniyet, Kuyu Bakım, Ana Nakliyat)

21- Marangoz Atölyesi (Direk Bıçkı)

22- Tamir Bakım Atölyesi

23- Kompresör - Havalandırma

Yardımcı Hizmet Gider Yerleri 30-39

30- Karayolu Nakliye

31- Sosyal Hizmet (Yemekhane - Yatakhane)

Üretim Yerleri Yönetimi Gider Yerleri 40-49

40- Kartiye Mühendisliği

Araştırma ve Geliştirme Gider Yerleri 50-59

50- Araştırma - Geliştirme

Pazarlama Satış ve Dağıtım Gider Yerleri 60-69

60- Pazarlama Satış Dağıtım

Genel Yönetim Gider Yerleri 70-79

70- Genel Yönetim

Finansman Gider Yeri 80

80- Finansman

Yatırım ve Özel Tükenmeye Tabi Varlıklar Gider Yerleri 90-99

90- Hazırlık Geliştirme

91- Arama Sondaj

92- Yapılmakta Olan Yatırımlar

2.3.1. Örnek Yeraltı Kömür İşletmesindeki Gider Yerlerinin İş Tanımları          

Madencilik sektöründe faaliyette bulunan ülkemizdeki özel kesim işletmelerinin ekonomik yapıları incelendiğinde, bunların genellikle, sermaye ve teknolojik donanımları yetersiz, çoğunlukla tek bir cevhere yönelik faaliyet gösteren küçük ölçekli işletmeler olduğu görülmektedir. 

İşletmelerimizin, bu olumsuzlukları ortadan kaldırarak uluslararası alanda faaliyet gösteren büyük madencilik şirketleriyle rekabet edebilir duruma gelebilmeleri için sermaye yapılarını ve ölçek büyüklüklerini mutlaka güçlendirmeleri gerekmektedir.

Büyümeyle birlikte, bunun doğal sonucu olarak işletmelerdeki gider yerleri sayısı artacak, sorumluluk merkezleri olarak adlandırılan bu yerlerde oluşan maliyetlerin analizi ve yorumlanması önem kazanacaktır.  

Güvenilir, anlaşılabilir, yorumlanabilir maliyet verileri elde edilebilmesi için her bir gider yerinde yapılan işlerin ayrıntılı olarak belirlenerek iş tanımlarının yapılması gerekir.

Bu kapsamda, uygulama örneğimizdeki yer altı kömür işletmesindeki her bir gider yeri için yapılan iş tanımları aşağıda açıklanmıştır. 

Esas Üretim Gider Yerleri

10-      1 nolu Ocak

11-      2 nolu Ocak

12-      3 nolu Ocak


10.11.12 numaralı esas üretim gider yerlerini oluşturan ocaklar, kömür üretiminin yapılabilmesi ve yeryüzüne çıkartılabilmesi için gerekli; ayak hazırlığı, kazı yükleme, ocak işi taşıma, su boşaltma, yangın söndürme, tamir bakım, tarama, nezaret, ramble, havalandırma, tahkimat ile çeşitli ocak dışı işlere ait giderlerin izlendiği gider yerleridir.   

Anılan işlere ait TKİ muhasebe yönetmeliğinde yapılan tanımlamalar aşağıdaki gibidir. 

a- Ayak Hazırlık İşleri: kömür tabakalarının işletilmeğe elverişli duruma getirilmiş kısımlarında üretime başlanması dolayısıyla üretim faaliyetlerinin bir parçası olarak yapılan ve özel tükenmeye tabi varlıklar grubundaki hazırlık ve geliştirme giderleri kapsamında olmayan her türlü ayak hazırlama işleridir.

b- Kazı İşleri: Kömürün bulunduğu yerden sökülüp koparılması için çeşitli çalışma yöntem ve araçlarıyla yapılacak lağım delme, lağım atma, kazma işleriyle aynaların temizlenmesi ve üretim işleminden sonra aynalarda (arın) yapılacak çeşitli işlerdir.

c- Yükleme İşleri: Kazılmış kömürün aynalarda taşıma araçlarına yüklenmesi işleridir.

d- Ocak İçi Taşıma İşleri: Aynalarda taşıma araçlarına yüklenmiş kömürün anayola ve kuyulardan yeryüzüne çıkarılmasıdır.

e- Tahkimat İşleri: Gerek üretim sırasında yapılan ayak hazırlığının gerekse önceden yapılmış ana pano ve kat hazırlıklarına ait tahkimatın bakım ve tamiri niteliğindeki işlerdir.

f- Ramble İşleri: Çeşitli yöntemlerle boşluk doldurma işleridir.

g- Havalandırma İşleri: Ocakların havalandırılması ve buna ait araç gereçlerin yerlerinin değiştirilmesi işleridir.

h- Su Boşaltma İşleri: Ocaklarda biriken suların tahliyesi ve buna ait araç ve gereçlerin yerlerinin değiştirilmesi işleridir.

I- Yangın Söndürme İşleri: Çıkan yangınların söndürülmesi ve yayılmasına engel olunması ile ilgili tüm işlerdir.

i- Toprak İşleri: üretim sırasında çıkan şist, toprak ve taşların taşıma araçlarına yüklenmesiyle yeryüzünde döküleceği noktaya kadar taşınması işleridir.

j- Bakım ve Tamir İşleri: Hazırlık işleri ve tahkimatla ilgili tamir ve bakımlar dışındaki tüm tamir ve bakımlar ile üretim işlerinde kullanılan makine ve aletlerin bakımı, tamir ve tadilatı işleridir.

k- Çeşitli Ocak İçi İşleri: Yukarıda sayılınlar dışındaki işlerle ocak içi yönetim işleridir.  

l- Çeşitli Ocak Dışı İşleri: Maden ocakları büro yönetimi, lambahane ve diğer ocak dışı faaliyetlerin gerektirdiği işlerdir.

13-Lavuar (Cevher Yıkama Zenginleştirme)

Üretilen kömürün satışa elverişli hale getirilmek üzere temizlenmesi ve hazırlanması için gerekli; eleme, ayırma, yıkama, tamir bakım ve bunun gibi işlere ait giderlerin izlendiği gider yeridir.

Bu gider yerinde yapılan işleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Eleme ve ayırma işleri: Kömürün elenerek pisliklerinden temizlenmesi, çeşitli boyutlara ayrılması için yapılan işler ile eleme ve ayıklama yerine getirilmiş kömürün stok noktasından alınarak tartılması, eleklere dökülmesi, elenmiş ve ayrılmış ürünlerin stok edilecekleri noktaya taşınması, eleme ayırma işleriyle ilgili makine ve tesislerin bakım ve onarım işleridir.

Yıkama İşleri: Yoğunluk esasına göre yıkama işlemi uygulanacak kömürün, yıkanması için yapılan aşağıda sıraladığımız işleri kapsar.

Eleme işleri: yıkama bölümü içinde ve yıkama ünitesinin tamamlayıcı parçasını teşkil eden elek tesisatında yapılacak yıkama işi ile ilgili eleme işleridir.

Elle Ayıklama İşleri: Kömürün iri parçalarının veya taşlarının elle ayıklanmasıdır.

Kırma: Kırıcı ünitelerde yapılan kırma işleridir.

Yıkama: çeşitli yıkama ünitelerinde yapılan yıkama işleridir.

Sınıflandırma İşleri: yıkama işinden önce veya sonra kömürün boyutlarına göre sınıflandırılması işidir. 

Dinlendirme: Yıkanmış kömürün havuzlarda dinlendirilmesi işidir.

Bakım ve Onarım İşleri: Yıkama işlerinde kullanılan makine ve tesislerin bakım ve onarım işleridir.

14-Taşeronlara Verilen Sahalar

Yapılan sözleşme gereği taşeronların üretimde bulunduğu sahalar için işletme tarafından yapılan işler ile yine işletme tarafından taşeronlara ödenen üretim bedellerinin izlendiği gider yeridir.  Bilindiği üzere,  rödovans karşılığı ruhsat sahiplerinden kiralanan sahalarda çeşitli nedenlerle rödovans sahipleri tarafından taşeronlara da üretim yaptırılmaktadır.  Taşeron çalıştırılmasının nedenleri ile, bu çalışma biçiminden dolayı,  ruhsat sahipleri- rödovansçılar- taşeronlar ve kamu arasında doğan hukuki sorunları ve çözüm önerilerimizi ayrı bir bölümde etraflıca inceleyeceğiz.

Yardımcı Üretim Gider Yerleri

20- Ortak Üretim Gider Yeri

Bir işletmenin birden fazla ocakta üretim faaliyetinde bulunması durumunda üretim ocaklarına ortak hizmet veren işyerlerinde toplanan giderlerin ocaklara dağıtılmasını sağlamak amacıyla oluşturulan gider yerleridir.

21-Marangoz Atölyesi

Tomruk ve benzer şekillerde alınan maden direklerinin ocaklarda üretim ve tahkimat için kullanılmaya elverişli duruma getirilmesi için yapılan işlerle ilgili giderlerin izlendiği gider yeridir.

22- Tamir Bakım Atölyesi

Tüm gider yerlerinde ortaya çıkan genel tamir ve bakım işleriyle ilgili giderlerin izlendiği gider yeridir.

23- Kompresör - Havalandırma

Ocak içinde delme ve kazma işlemlerinde kullanılan martipikör ve marteperfaratör gibi aletlerin çalışması için gerekli basınçlı hava üretimi ile ocak havalandırması işi ile ilgili giderlerin izlendiği gider yeridir.

Yardımcı Hizmet Gider Yerleri

30- Karayolu Nakliye

Çeşitli gider yerlerine ait malzeme, kömür, işçi nakil hizmetleri dolayısıyla oluşan giderlerin izlendiği gider yeridir.

31- Sosyal Hizmet (Yemekhane - Yatakhane)

İşletmede çalışanlara sağlanan yeme - içme, barınma, giyim, sağlık ve bunlar gibi sosyal nitelikteki hizmetler ile ilgili giderlerin izlendiği gider yeridir.

Üretim Yerleri Yönetimi Gider Yerleri

40- Kartiye Mühendisliği

Esas üretim gider yerleri, yardımcı üretim gider yerleri ve hizmet gider yerleri kendi yönetimleri dışında ortak bir yönetim altında ise bu ortak yönetim giderlerinin toplanıp gider yerleri arasında dağıtılmasını sağlayan gider yeridir.

Araştırma ve Geliştirme Giderleri Gider Yeri

İncelediğimiz işletmelerin sermaye yapıları ve ölçek büyüklükleri araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmaya müsait olmadığından bu nitelikteki işleri yapacak gider yerleri oluşturulmamıştır.  Bu gibi işletmelerde gereksinim duyulduğunda oluşturulabilecek laboratuar gider yeri ise bu grup altında değil hizmet gider yerleri altında detaylandırılmalıdır.  Çünkü sektördeki laboratuarlar araştırma geliştirme çalışmalarından ziyade üretilen cevherlerin nem, kükürt, kalori gibi özelliklerini tespite yönelik hizmet veren ünitelerdir.

Pazarlama Satış ve Dağıtım Gider Yeri

60- Pazarlama Satış ve Dağıtım

 Üretilen kömürün stoktan alınarak satıldığı ana kadar yapılan işlerle ilgili giderlerin izlendiği gider yeridir.

Genel Yönetim Gider Yeri

İşletmenin genel yönetim işleriyle ilgili giderleri ile, yine, işletmenin genel yönetimi için gerekli olan fakat üretim, pazarlama, satış ve dağıtım fonksiyonlarına doğrudan yüklenemeyen giderlerin izlendiği gider yeridir.

3. SONUÇ

İşletme yöneticileri karşılaşabilecekleri çeşitli risklere karşı önlemler alabilmek, riskleri en aza indirecek çeşitli stratejiler geliştirebilmek için sağlam, güvenilir, objektif, zamanında elde edilebilen maliyet verilerine gereksinim duyarlar.

Etkin bir kontrol olanağı veren, bütçeleme ve karar verme aşamalarında yönetimin gereksinimlerini karşılayabilen sağlıklı maliyet verileri ise, her işletmenin, ürettiği cevher türü, işletme büyüklüğü, organizasyon yapısı ve üretim teknolojisi gibi,  kendi özelliklerine uygun bir maliyet sisteminin kurularak sürekli olarak geliştirilmesi ve değişen koşullara uyumlaştırabilmesiyle elde edilebilir. Ancak bu şekilde kurulan maliyet sistemleri, üretilen cevherlerin hesap dönemleri itibariyle toplam ve birim maliyetlerinin hızlı, kolay ve sağlıklı bir biçimde hesaplanmasını sağlayabilirler.

Maliyet sistemleri, maliyeti oluşturan giderlerin fonksiyonları, nitelikleri, özellikleri, oluştukları gider yerleri ve çeşitleri itibariyle toplanmaları, sınıflandırılmaları, değerlendirilmeleri ve analiz edilmelerine uygun bir yapıda olmalıdır.

İyi bir maliyet sisteminden söz edebilmek için maliyeti oluşturan giderlerin fonksiyon ve çeşitlerinin yanı sıra gider yerleri itibariyle de ayrıntılı olarak izlenmeleri gerekir.  Ancak bu şekilde işletme yönetimlerinin gereksinim duyduğu ihtiyaca uygun kaliteli maliyet bilgileri üretilebilir.

Dolayısıyla,  maden işletmeleri için kurulacak maliyet sistemlerinde sektörün doğasından kaynaklanan özellikler ile maliyet ve fayda ilişkisi göz önünde bulundurularak oluşturulacak ayrıntılı bir gider yerleri sınıflandırması işletme yönetimlerinin maliyetlerle ilgili tüm beklentilerine yanıt verebilecek bilgilerin üretilmesine katkı sağlayacaktır.   

4. KAYNAKÇA

SÖZBİLİR, Halim; 1986, Hastanelerde Etkenliği Arttırmada Yönetime Yardımcı Bir Araç Olarak Maliyet Bilgilerinin Kullanılması ve Afyonda Bir Örnek Olay Çalışması, Anadolu Üniversitesi Yayınlan, Eskişehir.
AKDOĞAN, Nalan ve S. ÖZEL; 1988, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Maliyet Muhasebesi Semineri, Bursa.
HİÇŞAŞMAZ, Mazhar; 1970, Muhasebenin Teorisi ve Teknik Yapısı, Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi Yayını, Ankara.
BÜYÜKMİRZA, Kamil; 1985, Yönetim Muhasebesi, Ankara.
BÜYÜKMİRZA, Kamil; 1998, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi Tekdüzene Uygun Bir Sistem Yaklaşımı, Banş Yayınevi, Ankara.

DİĞER KAYNAKLAR
1 Seri Numaralı Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği
TKİ Muhasebe Yönetmeliği

13.11.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM