YAZARLARIMIZ
Rahmi Çelik
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
rahmi_celik58@hotmail.com



Özel İnşaat Sahipleri Yanında Çalışanların Vergilendirilmesi

Bilindiği üzere özel bina yapımına başlamadan önce plan proje bağlı bulunulan belediyenin ilgili birimine verilerek inşaat ruhsatı alınır. Müteakiben aynı yerin sosyal güvenlik merkezine internet üzerinden başvurarak özel bina inşaatı için iş yeri bildirgesi verilerek iş yeri tescili yapılır. Bu bildirgede çalıştırılacak kişilerin 30 gün içinde işe giriş bildirgesi ile bildirimleri SGK ya yapılır. Daha sonra inşaat bittiğinde Belediye oturma ruhsatını vermeden önce ilgili SGK dan ilişiksiz belgesini getirilmesini ister. SGK asgari işçiliği hesaplar ve verilen APHB lerindeki gösterilen işçiliği kıyaslar şayet eksiklik anlamında fark var ise bunun ödenmesine müteakip ilişiksizlik belgesini verir. Belediye de bu yazıya istinaden oturma ruhsatını verir. Kabaca süreç böyle işlemektedir. Ancak burada bu inşaatta çalışan işçilerin ücretlerinin vergilendirilmesi maalesef göz ardı edilmektedir. Örneğin hiçbir vergiyle işi olmayan sade vatandaş kendi arsası üzerine kendisi inşaat yapmaya kalkınca yukarıdaki prosüdörü takip etmekte ama işin vergisel boyutunu atlamaktadırlar.

Oysa ki Gelir Vergisi Kanunun 61 inci maddesinde; " Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez. " hükmü,

GVK. 64 üncü maddesinde ise; "Aşağıda yazılı hizmet erbabının safi ücretleri takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının % 25'idir.

 1. Kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı yanında çalışanlar;

 2. Özel hizmetlerde çalışan şoförler;

 3. Özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat işçileri;

 4. Gayrimenkul sermaye iradı sahibi yanında çalışanlar;

 5. Gerçek ücretlerinin tespitine imkan olmaması sebebiyle, Danıştayın müsbet mütalaasıyla, Maliye Bakanlığınca bu kapsama alınanlar.

Diğer ücretler için yıllık beyanname verilmez, diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi halinde de bunlar beyannameye ithal edilmez. "

hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 247 nci maddesinde; Gelir Vergisi Kanununa göre diğer ücret kapsamında vergilendirilenlerin vergi karnesi almak zorunda oldukları hükme bağlanmış olup,

248 inci maddesinde karne alınması ile ilgili usul ve esaslar açıklanmıştır.

Aynı Kanunun 'Karnesiz Hizmet Erbabı Çalıştıranların Sorumluluğu' başlıklı 251 inci maddesinde ise; kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı ile götürü gider usulünü kabul eden gayrimenkul sermaye iradı sahiplerinin, yanlarında çalışan hizmet erbabının kanunun tayin ettiği süre içinde karne almalarını ve karnelerinde yazılı vergilerini ödemelerini temin etmeye mecbur oldukları, bu mecburiyete riayet edilmediği takdirde; zamanında karne almamış veya vergisini tarh ettirmemiş olan hizmet erbabının vergisinin işveren kimse adına tarh edileceği ve vergi cezasının da aynı kimse adına kesilerek ondan tahsil olunacağı hüküm altına alınmıştır.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar uyarınca, söz konusu özel inşaatlarda çalıştırılan işçilerin ücretlerinin, Gelir Vergisi Kanununun 64 üncü maddesi hükmü gereğince diğer ücret olarak vergilendirilmesi gerekmektedir,

Diğer ücretli olarak çalıştırılan işçilerin çalıştıkları takvim yılının ikinci ayında; takvim yılı içinde işe başlamış iseler işe başlama tarihinden itibaren bir ay içinde vergi dairesine başvurarak vergi karnesi üzerinde vergilerini tarh ettirmeleri gerekmektedir. Bu durumu inşaat sahiplerinin bizzat takip etmeleri gerekir, aksi halde vergi dairesince yapılacak tespitte bu işçileri çalıştıran özel inşaat sahipleri adına tarhiyat yapılabilecektir. Tabi ki bu anlattığımız durum basit özel hizmetlerde çalışan şoförler ile Gayrimenkul sahiplerinin yanında çalışanlar içinde aynen geçerlidir.

30.05.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM