YAZARLARIMIZ
Özkan Cengiz
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
ozkan@ozkancengiz.net



Bedava Para Burada!

Öyle bir dönemden geçiyoruz ki, bankaların iyi gün dostu tutumları ve ticari hayatın istikrarsızlığı ve dışa bağımlı yapısı ve kediye yüklenen öz kaynaklar sebebiyle işletmelerin her kuruşa ihtiyacı var.

İşletmelerin bir kısmı, kur riskini göze alıp yurt dışı finansman kaynaklarına yönelerek bir kısmı da hisselerini değerinin altında sermaye sahiplerine devrederek bu kargaşadan çıkmaya çalışıyor. Ve ne yazık ki de birçoğu çıkamıyor ya da yıllarca tuğla tuğla kurdukları işletmeleri ayaklarının altından kayıyor, kaydırılıyor.

Bu umutsuz gözüken tablo içerisinde esasında faizsiz, geri ödemesiz kısaca bedava para vermeye çalışan bunun için seferber olan bir kurum var. İMKB.

Biliyorum borsa kelimesi hepinizi ürküttü, bizim etimiz ne budumuz ne nasıl açılacağız borsaya, onun şartlarını bile sağlayamayız, bizim öz kaynağımız o kadar yok, bizim satış hacmimiz o kadar yok, biz onun düzenli istediği bilgileri bile veremeyiz, vs vs vs. bu güne kadar kısmen de olsa geçerliliği olan mazeretler hemen aklınıza geldi.

İşte size bomba açıklama, hiçbir koşul, hiçbir ön şart, hiçbir rakamsal zorunluluk yok hatta borsaya bile başvurmuyorsunuz bir özel şirkete başvuruyorsunuz o tamam derse ver elini arz. Ver elini borsa.

Kamera şakası gibi değil mi? Hiç de değil ülkemizde artık böyle bir borsa var. 18.08.2009 tarihinde resmi gazete de yayınlanan İMKB GİP Yönetmeliği ve 05.03.2010 tarihinde yayınlanan İMKB GİP Genelgesi ile GİP yani daha açık ifade ile Gelişen İşletmeler Piyasası Kuruldu.

Bu piyasanın hisse senetleri piyasasından en önemli farkları;

1) Hisse Senetleri piyasasında işlem görmeyi düzenleyen Kotasyon Yönetmeliği’nde Borsa kotuna alınarak kot içi pazarda işlem görebilmek için nicelik ve/veya niteliğe ilişkin kriterlerin (karlılık, faaliyet süresi, sermaye büyüklüğü, piyasa değeri gibi unsurlara bağlanmış şartlar) hiç birisi bu piyasa için geçerli değil. Kısaca asgari koşul bulunmuyor. Azami koşul ise hisse senetleri piyasası koşullarını sağlayan işletmeler bu piyasada işlem göremiyor.

2) Hisse senetleri piyasasında işlem görmek için yapılan başvurularda gerekli inceleme İMKB tarafından yapılırken, Gelişen İşletmeler Piyasasında işlem görmek için İMKB tarafından yetkilendirilmiş piyasa danışmanlarının olumlu görüşü yeterli.

3) Hisse senetleri piyasasında şirket ortakları hisselerini arz edebilir iken Gelişen İşletmeler Piyasasındaki ana amaç şirketin finansman ihtiyacını karşılamak olduğundan sadece sermaye artımı esnasında kısıtlanan paylar arz edilebiliyor.

Görüldüğü üzere Gelişen İşletmeler Piyasası finansman ihtiyacı olan şirketler için gerçekten önemli ve değerlendirilmesi gereken bir seçenek, bu şekilde yönetim kendilerinde kalarak belli oranda arz ile içinde bulundukları finansal zorlukları aşmış ve bunun karşılığında kur riski almamış, büyük teminatlar vermemiş oluyorlar.

Bu süreç nasıl işliyor nasıl çalışıyor?

Sistem basit, işletme İMKB tarafından yetkilendirilmiş piyasa danışmanı ile sözleşme imzalıyor. Eğer piyasa danışmanı olumlu görüş verir ise işlemler başlıyor ve çorap söküğü gibi ilerliyor.

Piyasa Danışmanı da kim diye bir soru aklınıza gelirse bu sorunun cevabı da ilgili genelge de şu şekilde açıklanıyor ““Yatırım Danışmanlığı Yetki Belgesi” veya “Halka Arza Aracılık Yetki Belgesi” sahibi olan aracı kuruluşlar, “Yatırım Danışmanlığı Yetki Belgesi”ne sahip portföy yönetim şirketleri, “Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları” ve “Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetimle Yetkili Kuruluşlar” piyasa danışmanı olabilir.”

Eğer sizin şirketiniz de gerek işletme sermayesi olarak gerekse de yatırım gerekliliği için faizsiz geri ödemesiz bir finansmana ihtiyaç duyuyorsa en kısa yoldan işletmenizde bu konuyla ilgili bir ekip oluşturmanız ve süreci başlatmanız yerinde olacaktır.

 

15.09.2010

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM