YAZARLARIMIZ
Özkan Cengiz
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
ozkan@ozkancengiz.net



Hangi Standart Ne Zaman?

IFRS, UFRS, IAS, UMS, TFRS, TMS ailesine iki yeni kardeş daha eklendi. IFRSforSMEs ve TFRS / KOBİ.

IFRS açılımının “International Financial Reporting Standards”  olduğunu bunun UFRS olarak çevrildiğini açılımının “Uluslararası Finansal Raporlama Standartları” olduğunu, bu standartların 2000 yılına kadar muhasebe standartları adını alırken 2000 yılından sonra Finansal Raporlama Standartları olarak adlandırıldığını bu sebeple 2000 yılından önce yayınlananların IAS olarak adlandırıldığını ve bunun açılımının International Accounting Standards olduğunu ve UMS “Uluslararası Muhasebe Standartları” olarak çevrildiğini duymuştuk.

Ayrıca, Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu tarafından yayınlanan tüm bu standartlara tam uyumlu olarak hazırlanan TMS “Türkiye Muhasebe Standartları” ve TFRS “Türkiye Finansal Raporlama Standartları”nın da Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından yayınlandığını öğrenmiştik.

Şimdi tam bu kısaltma ve uzatmaların ne olduğunu anlamışken yeni kısaltmalarımız oldu. IFRSforSMEs ve TFRS / KOBİ.

IFRSforSMEs hadi başını anladıkta sonundaki SMEs açılımı Small and Medium-Sized Entities veya tamamının çevrilmiş hali ile Küçük ve Orta Ölçekli Kuruluşlar için Uluslararası Finansal Raporlama Standartları bizim için daha popüler bir tanımlama yapar isek KOBİ’ler için Uluslararası Finansal Raporlama Standartları.

Bu yeni standartlara tam uyumlu Türk Standardına önce şöyle yakışıklı bir isim koyma ihtiyacından herhalde KOBİMUS yani açılımı KOBİ Muhasebe Standartları ismi kondu. Ancak daha sonra herhalde Avrupa, Muhasebe Standardından Finansal Raporlama Standardına geçmeye çalışırken bizim tam tersini yapmamızın doğru olmadığı anlaşıldı ki son açıklamalarda bu standartları TFRS / KOBİ olarak adlandırıldı.

Bu standartların, (şirketimize uygun olanı ile finansal raporlarımızı hazırladığımızda şirketimizin gerçek durumunu tüm açıklığıyla görmemizden dolayı hepimizi ilgilendiren standartlar olduğunu herkesin yaptığı gibi görmezden gelir isek) bizi ilgilendiren kısmı yeni Türk Ticaret Kanunu ile uygulanması zorunlu hale gelmesidir. Geçenlerde Sn. Rahmi Koç’un villasında yemek yerken Sn. Deniz Baykal’ın da meclise gelsin ilk geldiğindeki gibi davranmayacağız destek vereceğiz dediği yıllara sari taslağımız TTK taslağı kanunlaşır ise hepimiz, hepiniz, herkes bu standartlar ile yatıp kalkacağız.

Pekiyi? Hangisini Kullanacağız?

KOBİ kapsamına girenler TFRS / KOBİ ile diğerleri yani daha büyük olan işletmeler TFRS ile finansal raporlarını hazırlayacaklar.

Hangi şirketler TFRS / KOBİ kapsamında?

TFRS / KOBİ’lerimiz henüz yayınlanmadığı ve Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu’nun da kim KOBİ kim değil ayrımını ülkelere bırakması nedeniyle esasında kimler KOBİ henüz bizde bilmiyoruz. Ama eğer yeni bir düzenleme yapılmaz ise mevcut yürürlülükte olan Ekim 2005’de yayımlanan "Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre değerlendirme yapılır ise 250 kişiden az çalışanı olan yıllık net satış hasılatı ya da bilanço toplamı 25 milyon TL’sını aşmayan işletmeler KOBİ sayılacaklardır ve TFRS / KOBİ’ye tabi olacaklardır.

Bu standartları Ne Zaman Uygulayacağız?

Günümüzün zor ekonomik koşullarında yara almadan sakin limanlara gemilerini yanaştırmaya çalışan Kaptan’ların yani Şirket Yönetici ve hissedarlarının en çok ihtiyaç duydukları bilgi gemilerinin durumu ve gidecekleri yola uygunluğudur. Bu bilginin ise vergi matrahının tespiti amacı ile hazırlanmış mevcut Muhasebe ilkeleri ile hazırlanması imkansızdır.

Doğru bilgiyi zamanında almak isteyen işletmeler, TTK taslağının kanunlaşmasını veya benzer bir yasal düzenlemeyi beklemeden şirketlerinin Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına veya bunlara tam uyumlu olarak çıkartılan Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına uygun finansal raporlamalarını hazırlatmalı ve bunları bağımsız denetçilerinde kontrolünden geçirdikten sonra objektif değerlendirmeleri için veri olarak almalıdır.

Aksi takdirde rüzgârın, dalgaların, hortumların, korsanların nereden geleceği, ne zaman ne olacağı belirsiz sularda seyir ederken bir de geminizin durumunu bilmez iseniz kaçınılmaz son sizi kısa sürede bulacaktır.

29.10.2009

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM