YAZARLARIMIZ
Özgür Erdursun
Sosyal Güvenlik Uzmanı
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
erdursun@hotmail.com



Doğum Borçlanması İşe Başlama Tarihini Geriye Çeker Mi?

5510 sayılı Kanuna göre, hizmet akdine tabi çalışması sonucunda  4 (a)’lı, eski adıyla SSK’lı kadın sigortalılar, en fazla iki çocukla sınırlı olmak üzere toplam dört yıllık çalışmadıkları sürelerini borçlanarak prim gün sayılarına ekleyebiliyorlar. Kanunda iki çocuk için getirilen sınırlama bir çocuk için 720 gün iki çocuk için toplam 1440 gün borçlanma hakkını veriyor.

Doğum borçlanması yapan kadın sigortalıların, söz konusu borçlanma süreleri sadece ve sadece prim ödeme gün sayılarına eklenmekte, dolayısıyla emeklilik yaşından düşülmemektedir.  8.9.1999 tarihli 4447 sayılı yasayla kademeli emeklilik getirilmiş kadınların emekliliği işe başlama tarihlerine göre 58 yaşına kadar uzatılmıştı. İşe başlama tarihi ne kadar eski ise o kadar çabuk emekli olma şansı yakalayan kadınların doğum borçlanmasında en çok merak ettiği, doğum borçlanması yaparak işe başlama tarihlerini borçlandıkları süre kadar geriye çekebilme ihtimallerinin olup olmadığıdır. Kadınlar doğum borçlanması yaptıklarında işe başlama tarihi geriye doğru çekilmemektedir. Bu nedenle prim günü eksik olan kadınların doğum borçlanması yaparak prim günlerini tamamlayıp emekli olmaları, doğum borçlanmasını avantajlı bir şekilde kullandıkları anlamına gelir fakat prim gününü doldurmuş sadece emekli olabilmek için yaşını bekleyen kadınların doğum borçlanması yapması ise işe başlama tarihini geriye çekmeyeceğinden hiçbir şekilde avantajı olmayan hatta ceplerinden fazladan para ödemesi sonucunda dezavantajlı olacakları bir durum doğurmaktadır.

***********************************************************

SORU: Özgür bey, 1956 doğum tarihli bir kadınım. 12.04.2006 tarihinde sigortalı oldum ve halen ödemekteyim. Almanya'da 1980 tarihinde 2,5 yıl çalışmam var, Almanya işe başlama tarihini Türkiye'den işe başlama tarihi olarak saydırıp 3600 günle emekli olabilir miyim?

CEVAP: 2006 işe başlama tarihinize göre 3600 günle emekli olabilme şansınız yok, Almanya'dan gelirken Almanya'da çalıştığınızda sizin adınıza yatırılan primleri alıp Türkiye'ye döndüyseniz ve bu durumda  dava açarsınız fakat davayı yerel mahkemede kazansanız dahi Yargıtay'dan döneceğinden davayı kaybedersiniz. Almanya'da çalıştığınız günlerin primlerini almadan Türkiye'ye döndüyseniz şayet dava açıp davayı kazanıp 3600 günle emekli olursunuz.

24.04.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM