YAZARLARIMIZ
Özgür Erdursun
Sosyal Güvenlik Uzmanı
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
erdursun@hotmail.com



Askere Giden Esnaf ve Şirket Ortaklarının Sosyal Güvenliği

Özgür bey, 2003 tarihinde şirket ortağı oldum. Askere gideceğimden şirket ortaklığından çıkmam mı gerekir? Daha sonra bu süreleri borçlanarak mı ödemem gerekir? Benim adıma Bağ-Kur primi ödenirse ileride emekli olurken bir sorun olur mu? Vehip ÇELİK

Vehip bey, 1/10/2008 Sonrası 4-1(b) kapsamında olanlar statülerinde değişiklik olmadığı sürece, vergi ve ticaret odaları kayıtları aktif oldukça askere gitseler bile sigortalılıkları devam edecektir. Bu yönde SSİY 12/05/2012 tarih ve 27579 sayılı Resmi Gazetede de yayımlanan Yönetmeliğin 10/ç maddesi uyarınca (Sosyal Sigorta İşleri Yönetmeliği) net bir şekilde sigortalılığın devamını onaylamıştır. Bundan dolayı askere gidilse bile prim ödeneceğinden boşluk oluşmayacağından askerlik borçlanmasına gerek olmayacaktır. 4-1(b) kapsamında olup askerliğini yedek subay olarak yapanlar için sadece okul süreleri için prim ödemeleri yeterli olup, 4-1(c) geçen süreleri için 4-1(b) kapsamından prim ödemeyeceklerdir. Bu ayrıntıyı atlamamaları gerekmektedir. 

İşe İade Davası Sürecinde İşsizlik Ödeneği Aldım Davayı Kazandım Aldığım İşsizlik Ödeneğini

İş-Kur’a İade Etmeli- miyim?

 
Özgür bey, işe iade davası sürecinde işsizlik ödeneği aldım. Davayı kazandım aldığım işsizlik ödeneğini İş-Kur’a iade etmeli-miyim? Nalan KURU

Nalan hanım, sizin fesihten itibaren dava açarken diğer şartları da sağladığınızdan aynı zamanda İş-Kur’a işsizlik ödeneği için de başvurma durumunuz söz konusu olduğundan sizde bu hakkınızı kullanmışsınız. İşte bu dava süresinde aldığınız işsizlik ödenekleri davanın kazanılması ile sorun haline geliyor. Davayı kazandığınızda dört aya kadar ücret ve sigorta haklarına gecikmeli de olsa kavuştuğunuzdan bu defa İş-Kur o dört aylık döneme ilişkin olarak ödemiş olduğu işsizlik ödeneklerini geri istiyor. Bu konuda Yargının görüşü de maalesef işçiye göre olumsuz. Zira Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2010/4728 Esas ve 2010/8265 Karar nolu kararında “Davacı, fazlaya dair hakları saklı kalmak kaydıyla işsizlik sigortası alacağının yasal faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesini istemiştir. İşsizlik ödeneği aldığı sürede gelir getirici bir işte çalıştığı tespit edilen sigortalı işsizlerin işsizlik ödeneklerinin kesileceği hükmü öngörülmüştür. Sosyal Güvenlik Kurumu cevabı ve hizmet cetvelinin incelenmesinden, davacının ...tarihleri arasında çalışmasının bulunduğu görülmektedir. Davacının gelir getirici bir işte çalışmaya başladığı tarihe kadar işsizlik ödeneği alabileceği yönü gözetilerek, ödenmesi gereken işsizlik ödeneği miktarı belirlenerek karar verilmelidir. “ diyor.

Keza 2009/16675 Esas ve 2010/4815 Karar sayılı kararında bir diğer kararında ise “İşçinin boşta geçen ve çalışılmış gibi kabul edilen en çok dört aylık süre içinde gelir elde ettiği, işsiz kalmanın sonuçlarının bu şekilde telafi edildiği gözetildiğinde, dört aylık süre için ödenmiş olan işsizlik ödeneğinin İş Kurumuna iadesi gerekir. Aksinin kabulü çifte ödemeye neden olacağı gibi, 4447 sayılı Kanunun “işsizlerin gelir kayıplarını bir ölçüde de olsa giderme” amacına da aykırılık teşkil eder.” 
Her ne kadar bu süreçte gelir getirici bir işte çalışma olayı gerçekleşmese yargı kararı sonucu sonradan yapılan bir düzeltmeyi ifade etse de Yargıtay lafza değil esasa bakıyor ve işsizlik ödeneğini geri isteyen İş-Kur’u haklı buluyor.

20.06.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM