YAZARLARIMIZ
Özgür Erdursun
Sosyal Güvenlik Uzmanı
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
erdursun@hotmail.com



Doğum İzni ve Doğum Parası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Halk dilinde Doğum parası ya da analık parası olarak bilinir. Doğum yapan bayanlara doğumdan önce ve sonra verilen geçici iş göremezlik ödeneğidir. Doğumdan önceki ve sonraki 8 haftalık süre içinde verilir .Çoğul gebelik halinde doğumdan önceki 8 haftaya 2 hafta daha eklenerek 10 haftalık süre için verilir . Doğum parasının şartları istirahat başladığında sigortalılık niteliğinin sona ermemiş olması doğumdan önceki bir yıllık sürede 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması istirahatli sürede  işyerinde çalışılmaması ve doğum olayının gerçekleşmesidir. Sosyal güvenlik sisteminde yıllardır var olan bir uygulamadır. Kadın çalışanlar belirli şartlarda, doğum yapması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gerçek adı geçici iş göremezlik ödeneği olan bir ödeme alırlar.

Normalde hamile olan bir kadın işçinin doğumdan 8 hafta önce ve doğumdan 8 hafta sonra gibi bir süre çalıştırılması yasaktır. Çoklu gebelikte yani ikiz vs. gibi durumlarda bu süreye 2 hafta daha ilave edilmekte. Kadın işçi çalışmak istiyorsa doktordan çalışabilir raporu alarak doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışabilir. Bu şekilde 5 haftalık süre doğumdan sonraki 8 haftalık zaman zarfına eklenerek doğum sonrası 13 haftalık izin süresini kullanabilirler.

Doğum parasının hesaplanması çok basittir. Çalışan kadının günlük brüt kazancının ayakta tedavilerde iş göremezlik ödeneği 2/3 ve yatarak tedavilerde iş göremezlik ödeneği ½ olarak verilmektedir.

Asgari ücretle çalışan bir bayan doğumdan sonra 2.435.- lira doğum parası alır. (30.06.2013 tarihine kadar) bu rakamlar geçerlidir. Çünkü Asgari ücrete yılda iki kez yapılacak artış oranında doğum parasında da artış olur.

SOSYAL GÜVENLİKTE OKUYUCU SORULARI:

Soru

Meslek hastalığına yakalanan sigortalıların, bu durumları nedeni ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için katılım payı ödemeleri gerekir mi?

Cevap

Meslek hastalığına yakalanan sigortalılar; bu durumları nedeni ile aldıkları sağlık hizmetleri için ayakta tedavide sağlanan ilaçlara katılım payı ödemeyeceklerdir.

Soru

Genel sağlık sigortası kapsamındaki kişiler için kullanılan tıbbi sarf malzemelerden katılım payı alınmakta mıdır?

Cevap

Tıbbi sarf malzemelerden katılım payı alınmamaktadır.

Soru

Eşimden SSK'dan dul aylığı alıyorum. Babamdan Emekli Sandığı yetim aylığı alabilir miyim?

Cevap

SSK 'dan dul aylığı alanlar , Emekli Sandığından yetim aylığı alabilirler. 
NOT: Hizmet süresi 5 ile 10 yıl arası olanların yetimleri; aylık gelirlerinin 
olmaması halinde, Emekli Sandığından yetim aylığı alabilirler. 
YASAL DAYANAK : 5434 sayılı Kanunun 66,67 ve 68. maddeleri 

27.05.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM