YAZARLARIMIZ
Ozan Bingöl
Vergi Uzmanı
ozanbngl@hotmail.com



Meslek Mensupları Mali Sorumluluk Sigortasını Giderleştiremezler!

Yazının başlığını okuyan birçok meslek mensubu olayın derinliğini hemen düşünmeye başlamıştır bile. Maalesef son dönemde Maliye Bakanlığının meslek mensuplarına yönelik verdiği özelgelere baktığımızda hep aleyhte sonuçlandığını görmekteyiz. Konuya geçmeden önce şunu mutlaka belirtmeliyim ki muhasebe, denetim, mali müşavirlik gibi hizmetler ancak TÜRMOB’a kayıtlı, ruhsat sahibi tecrübeli meslek mensupları ile yapılabilir. Bu nedenle vergilendirme sürecinin bir ayağının Maliye, bir ayağının mükellef ve en önemli bir ayağının da muhasebe kısmının olduğu unutulmamalıdır.

16 Mart 2006 tarihli ve 26110 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Mesleki Sorumluluk Sigortası Genel Şartları ve 03 Mayıs 2007 tarihli ve 6511 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Mesleki Sorumluluk Sigortası Genel Şartları Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Mesleki Sorumluluk Sigortası Klozu ile Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğini icra edenlerin de mesleki sorumluluk sigortası kapsamına alınmalarına imkân getirilmiş bulunmaktadır. İşte tam da bu doğrultuda mali müşavirlik görevini üstlenmiş meslek mensubu üstadlarımız gerek kendi zararlarını gerekse mükellefin göreceği zararları bir nebzede olsa önlemek için mesleki mali sigorta yaptırmaktadırlar. Ancak Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 17.07.2014 tarihli 17192610-120[ÖZG-2014-32]-215 sayılı özelgesinde konuya şu şekilde açıklık getirilmiştir.

Mesleki sorumluluk sigortasının şahıs sigortası kapsamına girip girmediği yönünde Başbakanlık Hazine Müsteşarlığının 17.12.2010 tarih ve 58352 sayılı yazısında, "....Bilindiği üzere, sigortacılık mevzuatında ayrım can ve mal sigortaları şeklinde yapılmıştır. Anılan sigorta da şahsı değil şahsın sorumluluğu nedeniyle mal varlığında meydana gelecek zararları sigortalayan bir mal sigortasıdır. Dolayısıyla, bu sigorta türünün anılan maddede yer alan "şahıs sigortası" kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır." denilmiştir.

Buna göre, sigortalının poliçede belirtilen ve ilgili taraflarca konusu tarif edilerek sınırları çizilen mesleki faaliyeti ifa ederken meydana gelen zarar, ziyan ve tazminatlar belli şartlar dâhilinde sigorta kapsamına alınabilecektir. Ancak, söz konusu düzenlemelere göre Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin mesleki sorumluluk sigortası yaptırmaları zorunluluğu bulunmadığından, isteğe bağlı olarak yaptırılan söz konusu sigorta giderlerinin serbest meslek kazancının tespitinde hâsılattan indirilmesi mümkün bulunmamaktadır denilmektedir. Ayrıca yine aynı özelgede mesleki faaliyeti ifa ederken meydana gelecek zararlara karşı ödenen mali sorumluluk sigortasının, Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinin 1 numaralı bendinde yer alan şahıs sigortası kapsamında olmaması nedeniyle, yıllık beyanname üzerinden indirim konusu yapılması mümkün olmadığı bir kez daha belirtilmiştir. Ancak unutulmamalıdır ki verilen bu özelge meslek mensupları arasında eşitlik ve adalet ilkelerini zedelemekte, diğer serbest meslek erbapları arasında mali müşavirlik mesleğini değersizleştirmektedir. Bu nedenle bu uygulamadan Maliye Bakanlığı’nın bir an önce vazgeçmesini ve bir daha böyle sıkıntılar yaşanmamasını umut ediyorum.

26.11.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM