YAZARLARIMIZ
Ozan Bingöl
Vergi Uzmanı
ozanbngl@hotmail.com



Vergi Uygulamalarında Muktezalar ve Sonuçları

Mükellefler, vergi uygulaması bakımından açık olmayan ve tereddüt ettikleri konular hakkında idareden yazılı olarak görüş talep edebilirler. Bu talepler üzerine, yetkili makamlarca verilen yazılı görüşlere özelge, diğer adıyla da mukteza denilmektedir. Aslında bu müessese ile amaçlanan; mükelleflerin idarenin görüşü doğrultusunda hareket etmelerini sağlamak ve vergi ile ilgili olarak uygulamada karşılaşılacak sorunları çözüme kavuşturmaktır. Özelgeler, mükelleflerin Gelir veya Kurumlar Vergisi bakımından sürekli mükellefiyetlerinin bulunduğu vergi dairesi başkanlıkları ile vergi dairesi başkanlığı bulunmayan illerde defterdarlıklardan talep edilmesi gerekmektedir. Mükelleflerin özelge talepleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde (www.gib.gov.tr) bir örneği yer alan "Özelge Talep Formu" kullanılmak suretiyle yapılabilir.

Mükellefler almış oldukları özelgelere uygun olarak hareket etmek zorundadırlar. Aksi halde yapılacak bir inceleme esnasında talep edilen özelgeye uyulmadığı belirlenen mükelleflere cezai yaptırım uygulanmaktadır. Ancak mükellef hakkında bir vergi incelemesi yürütülürse, öncelikle inceleme tutanağı düzenlenmesi aşamasında ilgililerin ibraz ettikleri özelgelerin tutanağa alınması zorunludur, özelgeye göre hareket eden bu mükelleflere de cezai yaptırım uygulanmamaktadır. Bu arada sıkça karşılaşılan bir durum da ilgiye düzenlenmiş özelgenin bir başka mükellef tarafından kullanılıp kullanılamayacağıdır. 6009 Sayılı Kanun'la yapılan değişiklikle vergi incelemesi yapanlar vergi kanunlarıyla ilgili kararname, tüzük, yönetmelik, genel tebliğ ve sirkülere aykırı vergi inceleme raporu düzenleyememektedirler. Ancak Gelir İdaresi tarafından verilen özelgelerin durumu bu kanun değişikliğiyle birlikte ele alınmamış ve uygulamada ki karmaşıklık giderilememişti. Bir başka deyişle; kendisi özelge talebinde bulunmamış, ancak tereddütte kaldığı husus, tıpatıp Gelir İdaresinin internet sitesinde yayımlanan bir özelgede zikredilen duruma uyan mükellefin, söz konusu özelgenin olumlu sonuçlarından yararlanıp yararlanamayacağı tartışmalıydı. 425 sıra No'lu VUK Genel Tebliği bu duruma mükellefler lehine bir açıklık getirdiğini öncelikle belirtmeliyiz. Buna göre; bundan böyle, rapor değerlendirme komisyonları; kanun, tebliğ ve sirkülerlere ek olarak Gelir İdaresi Başkanlığı'nca verilmiş olan özelgelere uygunluk kıstasını da tatbik etmek zorundadırlar denilmektedir. Yani özelgelerde artık bir nevi sirkü gibi algılanmakta ve konuyu ilgilendiren, durumları aynı olan diğer mükellefleri de bağlamaktadır. Ancak inceleme rapor değerlendirme komisyonunun dikkate alacağı özelge, ilgili konuda Gelir İdaresi Başkanlığı'nca verilmiş en güncel özelge olacaktır.

Özelgelere yani Muktezalara dava yolu açıldı mı?

Bilindiği üzere; özelgeler etkili hukuki işlemler olarak kabul edilmediklerinden, yani uygulanmaları zorunlu bulunmadığından; idare veya vergi mahkemelerinde haklarında iptal davası açılabilmesi mümkün değildi. Ancak yeni düzenleme ile özelgeler artık bir nevi sirküler niteliği kazanmış olduğundan bizlerin görüşü yargıya taşınabileceği hususunda etkinlik göstermektedir. İlerleyen zamanlarda bu konu ile ilgili yargı kararlarının alınması halinde bu kararları sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

19.02.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM