YAZARLARIMIZ
Nurten Örnek
E. Öğretim Görevlisi
nurtenornek@muhasebetr.com



2017 Sürprizi! Karekodlu Çek Uygulaması ve Karşılıksız Çeke Hapis Cezası

1- Karekodlu Çek Uygulaması

09.08.2016 tarihli ve 29796 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 70 inci maddesiyle 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 780 inci maddesinin birinci fıkrasına eklenen bentler ile çekin şekil şartları arasına “muhatap banka tarafından verilen seri numarası” ve “karekod” alınmış olup böylece ihtiyari olan karekodlu çek kullanımı zorunlu hale getirilmiştir.

Aynı maddeye eklenen ikinci fıkrayla karekodda olması gereken unsurlar belirlenmiştir.

Yine aynı maddeye eklenen üçüncü fıkrayla karekod okutma ve bilgi paylaşım sisteminin Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezinde veya Risk Merkezi tarafından bilgi paylaşılan şirketler nezdinde kurulabileceği hükme bağlanmıştır. Bu hükme dayanılarak, karekod uygulaması Kredi Kayıt Bürosunun platformu olan Findeks üzerinde kurulmuştur.

“Karekodlu Çek Karnesi” kullanabilmek için yapılması gereken, Banka şubesinden karekodlu çek karnesi talebinde bulunmaktır. Bunun için öncelikle Kredi Kayıt Bürosunun platformu olan Findeks’e üye olunması gerekmektedir. Üyelik işlemeleri web sitesi üzerinden yapılabilmekte, istenilen bilgi girişleri yapıldıktan sonra “Başvuru Formu”nun ve “Sözleşme”nin bir çıktısının alınarak temsile yetkili kişilerce imzalanması ve fiziki ortamda banka şubesine sunulması gerekmektedir.

Karekodlu çeklere ait bilgileri okutabilmek için de Findeks Mobil uygulamasının akıllı telefonlara/tabletlere indirilmesi gerekmektedir.

Karekodlu çek, çeki düzenleyenin (keşidecinin) banka ve şube bilgilerini, hesap numarasını ve çek numarasını içeren bir karekod (QR Code) basılmış özel bir çektir. Akıllı telefonlara indirilen “Findeks Mobil Uygulaması”na okutulan Karekodlu Çek vasıtasıyla, çek yaprağının doğruluğu ve keşidecinin geçmiş çek ödeme performansına ilişkin özet rapora ulaşılabilecektir.

 

2- Karşılıksız Çeke Hapis Cezası

Diğer taraftan,  6728 sayılı Kanunun 63. maddesi ile 5741 sayılı Çek Kanunun 5. maddesinde yapılan değişiklikle üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanuni süresi içinde ibraz edilen çeke ilişkin olarak karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında, hamilin şikayeti üzerine her bir çekle ilgili olarak 1.500 güne kadar adli para cezası verilmesi ve adli para cezasının çek bedelinin karşılıksız kalan miktarından az olamayacağı yönünde düzenleme yapılmıştır.

Bu düzenlemeye göre,  09.08.2016 tarihinden sonra ödenmeyen çeklere 5941 sayılı Kanunun 5. ve 7.maddeleri gereğince öncelikle adli para cezası ve sonrasında ödemenin yapılmaması halinde hapis cezası öngörülmüştür.

Bu düzenlemeye göre, 09.08.2016 tarihinden önceki tarihli çekler için hapis cezası geçerli değildir. Hapis cezası, bu tarihten sonra düzenlenen çekler için geçerlidir.

20.12.2016

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM