YAZARLARIMIZ
Mustafa Kınacı
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
Bilim Uzmanı
mustafakinaci1970@hotmail.com



Konkordato Ön Projesinde Yer Alan Teklife Göre Alacaklıların Eline Geçmesi Öngörülen Miktar İle Borçlunun İflâsı Hâlinde Alacaklıların Eline Geçebilecek Muhtemel Miktarı Karşılaştırmalı Olarak Gösteren Tablo (İİK 286/d)

İİK 286. Maddesinde borçlunun konkordato talebine ekleyeceği bilgi ve belgeler sayılmış bu belgeler arasında aynı maddenin d bendinde, “Konkordato ön projesinde yer alan teklife göre alacaklıların eline geçmesi öngörülen miktar ile borçlunun iflâsı hâlinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktarı karşılaştırmalı olarak gösteren tablo” nun hazırlanmasının gerektiği belirtilmiştir.

Söz konusu madde bendinde yer alan düzenleme gereği borçlu şirket öncelikle;

  1. Konkordato ön projesinde yer alan teklife göre konkordato süreci sonunda alacaklıların eline geçmesi ön görülen miktara ilişkin liste ile
  2. Borçlunun iflası halinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktarın listesini

hazırlaması ve sonrasında her iki listeyi karşılaştırmalı olarak gösteren bir tablo haline getirmesi gerekmektedir.

Madde metninden de anlaşılacağı üzere konkordato talep eden borçlu şirketin konkordato sürecinin sonunda alacaklıların eline geçecek miktar ile borçlu şirketin iflası halinde alacaklıların eline geçecek miktarı hesaplaması ve bunları karşılaştırmalı olarak gösteren tabloyu oluşturması gerekmektedir.

Bilindiği üzere iflas, varlıkların borçları karşılayamaması halidir. Bir şirketin varlıklarına (aktiflerine) TTK 376/3 çerçevesinde değerleme yapıldığında ortaya çıkan toplam rayiç değer rakamı şirketin borçlarını karşılayamıyorsa (diğer bir ifadeyle borca batık durumda ise) bu durumda bu şirkette iflas halinin mevcut olduğu kabul edilecektir. Tersi durumda varlıkların rayiç değerleri toplamı borçlardan daha fazla ise bu durumda iflas halinden bahsedilemeyecektir.

Konkordato talep eden şirket, borca batıklık hesabı yapıp iflas durumunda olup olmadığını tespit ederek;

  • Eğer varlıklar borçlardan daha az (borca batık durumda) ise bu durumda borçlu şirkette iflas halinin mevcut olduğu anlaşıldığından İİK 206. maddesinde belirtilen esaslara göre dağıtım yapılması durumunda alacaklıların eline geçecek miktarı hesaplaması ve borçlu şirketin iflası durumunda alacaklıların alacak tutarından ne kadarlık bir kısmını tahsil edeceklerinin hesaplanması gerekmektedir.
  • Eğer varlıklar borçlardan daha fazla ise bu durumda borçlu şirkette iflas durumunun mevcut olmadığı borçlu şirketin mal varlığının borçlarını karşılamaya yeterli olduğu ve alacaklıların alacaklarını tümüyle tahsil edeceği anlaşılacaktır. Bu durumda İİK 286/d maddesi çerçevesinde hazırlanacak “borçlunun iflası halinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktar” a ilişkin tabloda alacaklının alacağının tümünü tahsil edebileceği şeklinde tablonun düzenlenmesi gerekir.

Borçlu şirketin konkordato ön projesindeki teklifinin şirketin iflası halinde alacaklının eline geçmesi muhtemel miktardan daha fazla olması gerekir. Borçlunun konkordato ön projesindeki teklifinin borçlunun iflası halinde eline geçmesi muhtemel miktardan az olması durumunda borçlunun konkordato ön projesindeki teklifi alacaklılar tarafından kabul edilmeyecektir.

Konkordato teklifini değerlendiren alacaklı taraf iflas durumunda elde edeceği tahsilat tutarı ve ortalama tahsilat süresi ile konkordato teklifindeki tahsilat tutarları ile tahsilat vadelerini kıyaslayacaktır. Bu çerçevede alacaklıya konkordato teklifinde hem vade ve hem de tahsilat yönünden iflasa nazaran daha iyi şartlar sunulmalıdır. Bu şekilde alacaklıların konkordato teklifini kabul etme ihtimali artacaktır.

İİK 286/d bendindeki listeler hazırlanırken borçlu şirketin yasal defter kayıtları esas alınır ve bu kayıtlara göre alacaklı listesi hazırlanır.

Borçlu şirketin konkordato talebiyle ilgili olarak İİK 286/d maddesi çerçevesinde hazırlayacağı karşılaştırmalı ayrıntılı tablonun yanında aşağıdaki şekilde bir özet tablonun hazırlanması da alacaklılar tarafından ayrıntılı tablonun daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.

 

İflas durumunda alacaklıların yapabilecekleri muhtemel tahsilat tutarı

Tutar (TL)

Teminatlı alacaklılar tarafından yapılacak tahsilat tutarı

 

1., 2., 3. sıradaki alacaklılar tarafından yapılacak tahsilat tutarı

 

4. sıradaki alacaklılar tarafından yapılacak tahsilat tutarı

 

Toplam

 
 

 

Konkordato Ön Projesinde yer alan teklife göre alacaklılara ödenecek toplam borç tutarı

Tutar (TL)

Teminatlı alacaklılara ödenecek borç tutarı

 

Proje kapsamında yer alan alacaklılara ödenecek borç tutarı

 

Toplam

 

   

Borçlunun iflası durumunda alacaklıların eline geçebilecek muhtemel tahsilat tutarı toplamı ile Konkordato ön projesinde yer alan teklif çerçevesinde alacaklıların tahsil edebilecekleri alacak tutarı toplamı farkı

 

 

Netice itibariyle konkordato ön projesinde yer alan teklife göre konkordato süresinin sonunda alacaklıların eline geçecek toplam tutar ile borçlunun iflası halinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel tutarın karşılaştırmalı olarak hazırlanması ve konkordato talebiyle ilgili olarak mahkemeye sunulan dilekçeye ek yapılması İİK 286/d bendi gereğidir.

Bu nedenle borçlunun iflası halinde alacaklının eline geçecek muhtemel miktarın hesabının İİK 206. Md. çerçevesinde doğru bir şekilde yapılması büyük önem arz etmektedir. Söz konusu hesaplamalardaki hatalar konkordato talebinin kabulünü olumsuz etkileyecektir.

04.05.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM