YAZARLARIMIZ
Mustafa Akçayır
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
KGK Bağımsız Denetçi
mustafa.akcayir@mynet.com



Döviz Borcu Olanlar, 15 Milyon Dolar Üstü Nasıl Hesaplanacak, Kimler Girecek?

Sonda söyleyeceğimizi başta söyleyerek konumuza başlayalım.

1)-Döviz ve Dövize endeksli yurt içi ve yurt dışı nakdi krediler dikkate alınacak(Banka kredileri-leasinglar vb)

2)-Fiili olarak krediyi kullanan gerçek veya tüzel kişiler bu kapsam içerisine girecek.

 Yani grup firmalarının konsolide edilmiş borçları veya köprü kredi borçluları değil kredi kimin üzerine açılmışsa o firma bu kapsam içerisinde olacak.

3)-Hesaplama yapılırken sadece anapara dikkate alınacak .Anapara artı faiz veya diğer masraf kalemleri değil toplama ana para bazında yapılacak.)-

4)-Firma 15 Mio USD üzeri döviz veya dövize endeksli borcu olmakla beraber Bağımsız denetime tabi değilse UFRS –BOBİ FRS nasıl olacak ?

Bu durumda firma sadece ilgili hesap veya hesaplar için TMS 805 kullanacaktır.

BİLDİRİM

Bildirim TCMB sitesinde açılacak olan veri takip sisteminden yapılacak burada Tüzel kişi, Gerçek kişi olarak iki başlık önümüze gelecek buradan durumumuzu seçtikten sonra şirket yetkilisinin( mersiste kayıtlı olan) bilgileri ve nace kodu(nace kodu sistemde manuel olarakta girilebilecek) e imza ile girilerek şirket veya gerçek kişi tanımlanacak.

Yurt içinden ve yurt dışından sağlanan yabancı para nakdi krediler ile dövize endeksli kredilerinin toplamı ilgili hesap döneminin son iş günü itibarıyla 15 milyon ABD doları ve üstünde olan firmalar, veri formu ile talep edilen bilgileri, açıklama formuna uygun olarak Bankaya müteakip hesap döneminden itibaren bildirmekle yükümlüdür.

Kredi tutarlarının ABD doları karşılığı ilgili dönemin son iş gününe ilişkin Resmî Gazete’de yayımlanan döviz alış kuru kullanılarak belirlenir.

Bildirimle yükümlü olunup olunmadığının belirlenmesinde, firmanın yabancı para nakdi kredileri ile dövize endeksli kredileri toplamı hesaplanırken varsa son hesap dönemine ilişkin TMS’lere göre hazırlanan finansal durum tablosu, TMS’lere göre hazırlanmış finansal durum tablosunun bulunmaması durumunda ise vergi mevzuatı çerçevesinde kamu idarelerine sunulmak üzere hazırlanan bilanço dikkate alınır.

Bildirimle yükümlü olan firmanın, yabancı para nakdi krediler ile dövize endeksli kredileri toplamı Bankaca tanımlanan sınırın altında kalması durumunda, müteakip yıllık hesap döneminden itibaren bildirim yükümlülüğü sona erer.

Bildirimler, finansal raporlama çerçevesine uygun olarak ilgili yılın 31 Mart, 30 Haziran ve 30 Eylül tarihlerinde sona eren ara hesap dönemleri için takip eden birinci ayın sonuna kadar ve 31 Aralık tarihinde sona eren yıllık hesap dönemi için takip eden üçüncü ayın sonuna kadar tamamlanır

 31/Mart/2018 verileri yüklenirken bir defaya mahsus olmak üzere 31/12/2017 verileri de sisteme yüklenecektir.

Sisteme verileri firma yükleyecektir. Firma yönetimi Bankaya bildirilecek verilerin tam ve doğru olmasından sorumludur.

 

BAĞIMSIZ DENETİM-DENETİM VE DOĞRULUK DENETİMİ

Bildirim yükümlülüğü olan firma, yükümlülüğün başladığı tarihten itibaren 60 gün içinde denetçi ile denetim sözleşmesi yapar.

Burada anlaşılması gereken bildirim yükümlülüğü hangi tarihte başladıysa o tarihten itibaren 60 gün içerisinde firma Bağımsız denetçi veya denetim firmasıyla sözleşme imzalamak zorunda.

Eğer o firmanın Bağımsız Denetim sözleşmesi varsa geçerlimi?

Şu an ağır basan görüş ayrı bir sözleşme yapılması ve yapılan sözleşmenin KGK ya süresi içerisinde 30 gün içerisinde yüklenmesi gerekiyor.

Bağımsız denetim firması veya Bağımsız denetçi seçimi genel kurulda belirleniyor.

Bu ayrı bir kapsam olduğuna göre olağanüstü genel kurul yapmak gereklimi?

Bu konu hakkında herhangi bir açıklama olmamakla beraber KGK nın bu konuya açıklık getireceği ve bence genel kuruldan ziyade dönem içinde yönetim kurulu kararıyla denetçinin atanabileceğini ,KGK nında sözleşme ve yönetim kurulu kararını yeterli göreceği kanaatini taşımaktayım.

 

BAĞIMSIZ DENETİM

 Yıllık hesap dönemine ilişkin bildirilen verilerin denetimi, bu verilerin ara dönemlerde bildirilen veriler ile tutarlılığının denetimi de dahil, denetçi tarafından KGK düzenlemelerine uygun olarak izleyen yılın 31 Mayıs tarihine kadar tamamlanır.

Bu denetimlerde, “Özel Hususlar – Tek Bir Finansal Tablonun Bağımsız Denetimi ile Finansal Tablolardaki Belirli Unsurların, Hesapların veya Kalemlerin Bağımsız Denetimi” başlıklı BDS 805 ile birlikte denetimle ilgili tüm BDS’lere uyulur.

Denetçi, bildirilen verilerde, bariz biçimde önemsiz sayılanlar dışında yanlışlık tespit etmesi durumunda firmadan gerekli düzeltmeleri yapmasını Sistem üzerinden talep eder. Denetçi tarafından bildirilen yanlışlıklar firma tarafından beş iş günü içerisinde düzeltilerek Sisteme yüklenir.

 Denetçi, olumlu görüş içeren denetim raporunun imzalanmış kopyasını birinci fıkrada belirtilen tarihe kadar Sisteme yükler ve onay işlemini gerçekleştirir.

Denetçi tarafından düzeltilmesi talep edilen yanlışlıkların firma yönetimi tarafından düzeltilmemesi halinde bildirilen veriler için onay işlemi yapılamaz ve olumsuz görüş verilir. Olumsuz görüşü içeren denetim raporunun imzalanmış kopyası birinci fıkrada belirtilen tarihe kadar Sisteme yüklenir.

 Bildirilmesi zorunlu olan verilerin denetiminin mümkün olmaması halinde denetçi denetimden çekilir ve bu durumun nedenlerini yazılı olarak Sisteme yükler.

 Denetçi, denetim sözleşmesini, Sisteme yüklediği raporları ve altıncı fıkra uyarınca yazdığı yazıyı KGK düzenlemelerinde belirlenen süreler içerisinde KGK’ya bildirir.

 

 BANKA TARAFINDAN YAPILAN DOĞRULUK DENETİMİ

 Banka, firma tarafından bildirilen verilerin çapraz kontrollerini gerçekleştirir.

 İhtiyaç duyulması halinde Banka tarafından yükümlüler nezdinde denetim yapılır.

 

CEZAİ HÜKÜMLER

Bildirim yükümlülüğü olan firma, yükümlülüğün başladığı tarihten itibaren 60 gün içinde denetçi ile denetim sözleşmesi yapar.

Veri bildiriminin yapılmaması, doğru veya eksiksiz gerçekleştirilmemesi veya olumsuz görüş verilmesini gerektiren durumların düzeltilmemesi hallerinde 1211 sayılı Kanunun 68 inci maddesi gereğince işlem başlatılabilir.

 Banka, doğru veya tam olmayan verileri onaylayan veya bu Yönetmelikte belirlenen denetim sürelerine uymayan denetçi hakkında KGK’ya bildirimde bulunur

Kaynak:17/02/2018 Tarihli Resmi Gazete

01.03.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM