YAZARLARIMIZ
Murat Tokat
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
murat_tokat_50@hotmail.com



Envanter Defterinde Hangi Bilgiler Yer Almalıdır

Türk ticaret kanunu gereği tutulması zorunlu olan defterlerden olan envanter defterinde hangi bilgilerin yer alacağı konusunda tam bir açıklık getirilmediğinden, herkes tarafından farklı bilgiler içerecek şekilde yazdırılmaktadır. Hatta bazen hiç yazdırılmadan tasdik edildiği şekilde kaldığı gözlenmektedir.

Aslında envanter defteri doğru şekilde yazdırıldığında arşive giden bir defter olmaktan çıkarak sürekli elinizin altında olmasını isteyeceğiniz bir defter haline geleceği bilinmelidir.

HANGİ BİLGİLER YER ALMALIDIR.

-Açılış Mizanı, Kapanış Mizanı;

Eğer dövizli ve miktarlı muhasebe takibi yapılıyorsa, mizanlar yazdırılırken dövizli, miktarlı ve muavin hesaplarını da içerecek şekilde yazdırılması doğru olacaktır.

-Bilanço ve Gelir Tablosu;

Bu tablolar yazdırılırken karşılaştırmalı olarak ( önceki yıl ve cari yıl) yazdırılması yararlı olacaktır.

-Stok Envanter Listeleri;

Bu listeler çekilirken ana depo envanter listesine ilaveten eğer bulunuyorsa departman veya şube envanter listelerinin ayrı ayrı olmak üzere dönem sonu bakiyelerinin, malzeme detaylarını içerecek şekilde yazdırılması yararlı olacaktır.

 

Örnek:

Mal Kodu

Mal Adı

Miktar

Birimi

Tutarı

 

 

 

 

 

 

-Demirbaş ve Amortisman Listeleri;

Bu listeler çekilirken 3 er aylık dönemlerde hesaplanmış olan amortisman kayıtlarını da içerecek şekilde çekilmesi ve mizan bakiyeleri ile tuttuğu kontrol edildikten sonra yazdırılması doğru olacaktır.

Örnek:

s.no

Malzame Adı

Alındığı Firma

Fatura No

Giriş Tarihi

Miktarı

Faydalı  Ömür

Amort. Oranı

Giriş Bedeli

Zamanında Ayrılmamış

Amort. Tutarı

Devr.Birik.Amort

1.dönem Amort

2.dönem Amort

3.dönem Amort

4.dönem Amort

TOPLAM AMORT

Toplam
Hesapl.Amort

Kalan Ayrılabilir
Amortis

Kalan Değer

 

Bu dönem

D.baş Çıkışı

Bu dönem

Amort Çıkışı

Sonr. Dön. Devr.Demirbaş

Sonr Dön. Devr.Amortis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Alınan Çek-Senetler ile Verilen Çek-Senetler;

Dönem sonu itibari ile gelecek yıla devreden çeklerin listelerini vade sıralı ve firma bazlı olarak yazdırılması yararlı olacaktır.

Örnek:

S.No

Vade

Borçlu

Banka

Çek No

Çek Tutarı

Para Birimi

 

 

 

 

 

 

 

 

-Verilen-Alınan Depozito ve Teminatlar;

Özellikle bu hesap grubu bakiyesi genellikle çok uzun zaman dilimini kapsamaktadır. Ve büyük işletmelerde zaman zaman aynı il sınırında birçok abonelikleri (şubeler ve lojmanlar gibi)  olabilmektedir. Bu tarz büyük işletmelerde teminatın detayları anlaşılamamaktadır. Hatta zaman zaman işletmenin aboneliği olmasına ve teminat yatırmış olmasına rağmen mizan ve bilanço kayıtlarında bu teminat tutarlarının hiç yer almadığı gözlenmektedir.

İşte bu tarz sorunları yaşamamak için bu hesap grubu içerisinde yer alan tutarların detaylarını içerecek şekilde (aşağıdaki örnek kullanılabilir) envanter defterine kaydedilmesi önem arz etmektedir.

Örnek:

Ödeme Tarihi

Verildiği Kurum

Abone Adresi

Abone No

Tutar

 

 

 

 

 

Ayrıca abonelik için depozito tutarı yatırılmış olmasına rağmen, bilanço kayıtlarında verilen depozito ve teminat bakiyesi yer almayan işletmelere de tavsiyemiz; ilgili kurumlardan ilk abonelik sırasında yatırılmış olan teminat bakiyelerini öğrendikten sonra kayıtlarını düzeltmeleri olacaktır.

-Menkul Kıymetler, Hisse Senetleri, Tahvil Ve Bono Ayrıntıları;

Eğer işletmenin ilgili hesabında bakiye bulunması halinde, bu hesapların yıl sonu bakiyelerinin açılımlarına isabet eden miktar, tutar ve vade detaylarını içerecek şekilde envanter defterine yazdırmaları yararlı olacaktır.

-Gelecek Yıla Devreden Giderler ve Gelir Tahakkukları;

Özellikle bu hesap grubunda yer alan, gelecek yıla ait giderler, işletmenin büyüklüğüne göre hangi ayda ne kadar tutarda ve hangi gider grubunda olması gerektiği zaman zaman karışıklığa neden olabilmektedir. Bu hesap grubunun aylara isabet eden detaylarını içeren listelerin bu deftere kaydedilmesi yararlı olacaktır.

Örnek:

Evrak Tarihi

Evrak No

Muhasebe Fiş No

Açıklama-İçerik

Oca

Şub

Mar

Nis

May

Haz

Tem

Ağu

Eyl

Eki

Kas

Ara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Gelecek Yıla Devreden Kredi ödeme planları;

Bilanço üzerinden bakıldığında 300, 400 hesaplarda bulunan banka kredileri  ile 301-302 ile 401,402 hesaplarda bulunan leasing ödeme planlarının gelecek yıllardaki ödemelerini görebileceğimiz listelerin deftere kaydedilmesi yararlı olacaktır. 

07.02.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM