YAZARLARIMIZ
Murat Dayanç
Yeminli Mali Müşavir
Eski Baş Hesap Uzmanı
Bağımsız Denetçi
Bilim Uzmanı
mdayanc@bnddenetim.com



7104 Sayılı Kanun İle Gümrüksüz Satış Mağazalarına Tanınan Avantajlar

I) GİRİŞ

29.03.2018 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 7104 sayılı Kanun kabul edilmiştir. Bu Kanun her ne kadar kamuoyunun dikkatine KDV iade sisteminde sorun olan devreden Katma Değer Vergisi (KDV)’nin iadesi ile ilgili köklü değişiklikler getireceği şeklinde sunulmuş olsa da bu değişiklik taslak metni düzenlemeyi reform şeklinde sunan idare tarafından Meclis Genel Kurulu’nda geri çekilerek yasalaşma fırsatı bulamamıştır.

Ancak Katma Değer Vergisi Kanunu (KDVK)’nda yeni düzenlemeler yapılarak, yerli işletmeler aleyhine oluşan rekabet eşitsizliği gidermek maksadıyla gümrüksüz mal satışı yapan mağaza ve bunların depolarına yapılacak mal teslimleri ihracat kapsamına alınmıştır. Ayrıca bu mağaza ve depolarına 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu (ÖTVK)’na (III) ve (IV) sayılı liste kapsamında teslim edilen ürünlerden ÖTV alınmayacak ve bu malı teslim edenlerce yüklenilen ÖTV iade edilecektir. Böylece KDVK’nun krize dönüşen devreden KDV’nin iadesi yerine bu iade miktarını artıracak yeni istisna hükümleri yasaya monte edilerek sorunun boyutu arttırılmıştır.

II) GÜMRÜKSÜZ SATIŞ MAĞAZALARINA YAPILAN TESLİMLER VE İHRACAT SAYILMA KOŞULLARI

A) Gümrüksüz Mal Satışı Yapanlara Yapılan Mal Tesliminin İhracat Kapsamına Alınması Süreci

7104 sayılı Kanunun yayımını izleyen ikinci aybaşında (1.6.2018) yürürlüğe girmek üzere KDVK’nun 12 nci maddesinin (1) numaralı fıkrasının (a) ve (b) bendine 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu (GK)’nun 95 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasına göre faaliyette bulunan gümrüksüz satış mağazaları ve bu mağazaların depoları ilave edilerek ihracat sayılan hallerin kapsamı genişletilmiştir.

GK’nun 95 inci maddesinde; gümrük antrepoları ile gümrük kapılarında eşya satışı yapmak üzere özel antrepo statüsünde mağaza ve bunların depolarının açılabileceği belirtilmiştir. Bu birimler ancak izinle kurulabilecektir.

GK’n da özel antrepolar yalnız antrepo işleticisine ait eşyanın konulması amacıyla kurulan alanlar olarak tanımlanmaktadır. Antrepo işleticisi ise gümrük antreposu işletmesine izin verilen kişilerdir.

Bu yeni düzenleme ile KDVK’nun 12 nci maddesi kapsamında bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için şartlar sıralanırken ilave olarak;

1) Mal tesliminin, 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı GK’nun 95 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasına göre faaliyette bulunan gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına yapılması,

2) Teslim konusu malın gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına konulması halinde, bu tür işlemlerde ihracat kabul edilecektir.

Bu şekilde gümrüksüz satış mağazaları ile bunların depolarına yapılan mal teslimlerinde ihracat rejimi devreye girecek ve ihracat rejiminin KDVK’da sağlanan avantajları bu tür mal teslimi yapan mükellefler açısından uygulanacaktır.

B) Gümrüksüz Mal Satışı Yapanlara, ÖTV’siz Mal Teslimi ve İadesi Süreci

7104 sayılı Kanunun yayımını tarihinde (6.4.2018) yürürlüğe girmek üzere ÖTVK’nun 5 inci maddesi değiştirilmiştir. Bu değişiklikle GK’nun 95 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasına göre faaliyette bulunan gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına ÖTVK’na ekli (III) ve (IV) sayılı listelerdeki malların teslimi vergiden müstesna kılınmıştır.

Ayrıca ihraç edilen veya GK’nun 95 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasına göre faaliyette bulunan gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına teslim edilen malların alış faturaları ve benzeri belgeler üzerinde gösterilen ve beyan edilen özel tüketim vergisi, bu malı teslim edenlere iade edilecektir. Maliye Bakanlığı, bu mallara ait verginin iadesine ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

Yani kısaca belirtmek gerekirse gümrüksüz mal satan mağaza ve bunların depolarına ÖTVK’na (III) ve (IV) numara ile ekli listede yer alan mallar teslim edilirken ÖTV alınmayacak ve bu malları gümrüksüz satış mağazalarına satanlarca alım anında yüklenilen ÖTV tutarları da Maliye Bakanlığınca çıkarılacak bir düzenleme ile iade edilecektir.

Görüleceği üzere bu uygulama da her ne kadar yerli üreticiler aleyhine oluşan eşitsiz uygulamaları sona erdirme gayesi taşısa da Mali idarenin yüklenilen ÖTV iadesini arttıracağı için 7104 sayılı Kanunun ihdas edilme amacıyla bu durum tezatlık teşkil etmektedir.

III) SONUÇ

7104 sayılı Kanun ile getirilen yeni düzenlemeler sayesinde GK’nu çerçevesinde idarenin izniyle kurulan gümrüksüz mal satan mağazalara yapılan mal teslimleri ihracat kabul edilerek yerli üreticiler lehine bir düzenleme yapılmıştır. Bu şekilde mal teslimi sayılan yerlere mal teslim edenlerce bu teslim nedeniyle yüklenilen ama indirim konusu yapılamayan KDV talep edilmesi halinde ihracat rejimi kapsamında ilgililere iade edilecektir.

Ayrıca yine bu mağazalara ÖTVK’nun (III) ve (IV) sayılı listede belirtilen mallar teslim edilirken ÖTV alınmayacak ve bu malı teslim edenlerce yüklenilen ÖTV de mali idarenin yapacağı düzenlemeler çerçevesinde mükelleflere iade edilecektir.

K A Y N A K Ç A

1)  7104 sayılı Kanun, Gerekçesi, Meclis Genel Kurul Tutanakları

2)  İlgili Kanunlar.

26.04.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM