YAZARLARIMIZ
Murat Dayanç
Yeminli Mali Müşavir
Eski Baş Hesap Uzmanı
Bağımsız Denetçi
Bilim Uzmanı
mdayanc@bnddenetim.com



Teşvik Belgeli İmalat Sanayi Yatırımlarında İndirimli Kurumlar Vergisi Uygulaması 2018

I) GİRİŞ

Bilindiği üzere 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu (KVK)’na 6670 sayılı Kanunun 30 uncu maddesiyle 01.01.2017 tarihinden itibaren geçerli olmak ve sadece 2017 yılı kazançlarına uygulanmak üzere geçici 9 uncu madde eklenmiş ve bu maddeyle imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırım harcamaları için, KVK’nun 32/A maddesinde ifadesini bulan yatırıma katkı oranının arttırılmış bir şekilde uygulanmasına imkân tanınmıştır.

Daha sonra 03.14.2007 tarih ve 26482 sayılı Resmi Gazete’de yayımlan 7061 sayılı Kanun ile KVK’un geçici 9 uncu maddesinde yer alan ‘2017 takvim yılında’ ibaresi “2017 ve 2018 takvim yıllarında” şeklinde değiştirilerek madde kapsamında yer alan teşvik belgeli imalat sanayii yatırımlarına tanınan avantajlı durum 2018 yılında da uygulanır hale dönüştürülmüştür.

Diğer taraftan 05.12.2017 tarih ve 26482 sayılı Resmi Gazete’de yayımlan 1 seri No.lu KV Genel Tebliğinde uygulamanın koşulları ve detayları hakkında bilgiler verilmiştir. Bu Tebliğde yer alan bazı bilgiler daha sonra 31.12.2016 tarih ve 29935 (3.Mük) sayıda yayımlanan 11 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile değişikliğe uğramıştır.

Yukarıda yer alan mevzuat bilgileri dikkate alınarak yazının ilerleyen bölümlerinde süresi uzatılan bu düzenlemenin hangi esaslar dâhilinde uygulanacağı konusunda bilgiler verilmeye çalışılacaktır.

II) İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ UYGULAMASININ İÇERİĞİ

  1. Kapsam Ve Kapsam Dışı İşlemler

Kurumlar ve gelir vergisi mükellefleri, Ekonomi Bakanlığınca yatırım teşvik belgesine bağlanan yatırım harcamalarını, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren elde ettikleri kurum kazançlarına indirimli kurumlar vergisini tatbik edebileceklerdir.

Mükelleflerin, yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlarından elde ettikleri kazançlarının yanı sıra toplam yatırıma katkı tutarının Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen kısmına ilişkin olarak yatırım döneminde diğer faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına da indirimli kurumlar vergisi uygulanması mümkündür.

Finans ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile iş ortaklıkları ile 4283 ve 3996 sayılı Kanunlar kapsamında yapılan yatırımlar ile rödovans[1] sözleşmelerine bağlı olarak yapılan yatırımlardan elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulamaz.

  1. İndirim Oranı Belirleme Yetkisi Ve 2018 Yılı Uygulaması

KVK’nun 32/A maddesinde Bakanlar Kurulu;

İstatistikî bölge birimleri sınıflandırması ile kişi başına düşen milli gelir veya sosyoekonomik gelişmişlik düzeylerini dikkate almak suretiyle illeri gruplandırmaya ve gruplar itibarıyla teşvik edilecek sektörleri ve bu sektörler ile organize sanayi bölgeleri, Gökçeada ve Bozcaada'da yapılan yatırımlara ve Bakanlar Kurulunca belirlenen kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgelerinde yapılan turizm yatırımlarına ilişkin yatırım ve istihdam büyüklüklerini belirlemeye,

Her bir il grubu, stratejik yatırımlar veya belirtilen yerler için yatırıma katkı oranını % 55'i, yatırım tutarı 50 milyon Türk Lirasını aşan büyük ölçekli yatırımlarda ise % 65'i geçmemek üzere belirlemeye, kurumlar vergisi oranını % 90'a kadar indirimli uygulatmaya,

Yatırıma başlanan tarihten itibaren bu maddeye göre hesaplanacak yatırıma katkı tutarına mahsuben, toplam yatırıma katkı tutarının %50'sini ve gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını geçmemek üzere; yatırım döneminde kurumun diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına indirimli kurumlar vergisi oranı uygulatmak suretiyle yatırıma katkı tutarını kısmen kullandırmaya, bu oranı her bir il grubu, bölgesel, büyük ölçekli, stratejik ve öncelikli yatırımlar ile konusu, sektörü ve niteliği itibarıyla proje bazında desteklenmesine karar verilen yatırımlar için sıfıra kadar indirmeye veya %100'e kadar artırmaya,

Yatırım harcamaları içindeki arsa, bina, kullanılmış makine, yedek parça, yazılım, patent, lisans ve know-how bedeli gibi harcamaların oranlarını ayrı ayrı veya topluca sınırlandırmaya,

yetkili kılınmıştır.

Bakanlar Kurulu bu yetkisini sadece 2017 yılında yapılan yatırımlara ilişkin olarak KVK’nun geçici 9 uncu maddesinde düzenlendiği şekliyle teşvik belgeli imalat sanayii yatırımları için yatırım katkı oranını %70, yatırım tutarı 50 milyon Türk Lirasını aşan büyük ölçekli yatırımlarda % 80 ve indirimli kurumlar vergisi oranını %100 olarak belirlemiştir. Ayrıca yaptığı yatırımın %100’ünü yatırım yaptığı dönemde diğer faaliyetlerden elde ettiği gelirinden indirme hakkı sağlanmıştır. Yani böylece bu tür yatırımlar için öngörülen teşvik oranları ve tutarları bu yatırımlara has olarak arttırılmıştır.

Yayımlanan 7061 sayılı yasa ile bu teşvik uygulamasının süresi 2018 yılını da kapsayacak şekilde uzatılmıştır.

Böylece 2018 yılında da bu kapsamda yatırım yapan işletmelerin, Ekonomi Bakanlığı tarafından teşvik belgesine bağlanan imalat sanayi yatırımlarından elde ettiği kazançlar, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren ve yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulması sağlanmıştır.

  1. Uygulamanın Esasları

Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlardan elde edilen kazançlara, ilgili teşvik belgesinde yer alan yatırıma katkı ve vergi indirim oranları dikkate alınarak yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren, yatırıma katkı tutarına ulaşılıncaya kadar indirimli kurumlar vergisi uygulanabilecektir.

Yatırıma katkı tutarı, indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle tahsilinden vazgeçilen vergi yoluyla yatırımların Devletçe karşılanacak tutarını, bu tutarın yapılan toplam yatırım tutarına bölünmesi suretiyle bulunacak oran ise yatırıma katkı oranını ifade etmektedir.

Arazi, arsa, royalti[2], yedek parça ve amortismana tâbi olmayan diğer harcamalar indirimli kurumlar vergisi uygulamasına konu edilemeyecektir. Dolayısıyla yatırıma katkı tutarının hesaplanmasında arazi, arsa, royalti ve yedek parça harcamaları ile amortismana tâbi olmayan diğer harcamalar dikkate alınmayacaktır.

İndirimli kurumlar vergisi uygulamasına, yatırımın işletilmeye başlandığı geçici vergi döneminden itibaren yatırımdan elde edilen kazanca, teşvik belgesinde yer alan ve vergi indirimi içeren yatırım tutarını aşmamak üzere, gerçekleştirilen yatırım harcaması dolayısıyla hak kazanılan yatırıma katkı tutarına ulaşılıncaya kadar yararlanılabilecektir.

  1. Yatırım Döneminde İndirimli Kurumlar Vergisi Uygulaması

Yatırım teşvik belgesinde yer alan yatırıma katkı ve vergi indirim oranları dikkate alınarak ilgili teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlardan elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulanması esas olmakla birlikte mükelleflerin yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlarının yatırım döneminde diğer faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına, indirimli kurumlar vergisi uygulanması suretiyle yatırıma katkı tutarının kısmen kullandırılması mümkündür.

Bu kapsamda indirim hakkı bulunan mükellefler yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımlarına fiilen başladıkları tarihten itibaren, hesaplanacak yatırıma katkı tutarına mahsuben; toplam yatırıma katkı tutarının Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen oranını geçmemek ve gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını aşmamak kaydıyla yatırım döneminde diğer faaliyetlerinden n elde ettikleri kazançlarına indirimli kurumlar vergisi uygulanabilecektir.

Buna göre, yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımların yatırım döneminde, mükelleflerin diğer faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle kısmen yararlanılabilecek yatırıma katkı tutarı, en fazla toplam yatırıma katkı tutarının Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen oranına tekabül eden kısmı kadar olabilecektir. 31.12.2018 tarihine kadar alınan teşvik belgeleri için bu oran %100 olarak belirlenmiştir.

“Yatırım dönemi” ifadesinden, yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırıma fiilen başlanılan tarihi içeren geçici vergilendirme döneminin başından tamamlama vizesi yapılması amacıyla Ekonomi Bakanlığına müracaat tarihini içeren geçici vergilendirme döneminin son gününe kadar olan sürenin anlaşılması gerekmektedir.

Öte yandan yatırımın fiilen tamamlandığı tarihin, tamamlama vizesinin yapılmasına ilişkin olarak Ekonomi Bakanlığına müracaat tarihinden önceki bir geçici vergilendirme dönemine isabet etmesi halinde ise yatırımın fiilen tamamlandığı tarihi içeren geçici vergilendirme döneminin son gününün yatırım döneminin sona erdiği tarih olarak dikkate alınması gerekmektedir.

Toplam yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde kullanılmayan kısmının, hak kazanılan yatırıma katkı tutarını aşmamak üzere, bu yatırımın işletilmesinden elde edilecek kazançlara uygulanması mümkündür.

  1. Diğer Faaliyetlerden Elde Edilen Kazancın Kapsamı Ve İndirimli Vergi Oranı Uygulamasında Öncelik Sırası

İndirimli vergi oranı uygulamasında, yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımlarının işletilmesinden elde edilen kazançları dışında kalan tüm kazançları diğer faaliyetlerden elde edilen kazanç olarak kabul edilecektir. Dolayısıyla, söz konusu düzenlenmiş yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımlardan elde edilen kazançlara, ilgili teşvik belgesinde yer alan vergi indirim oranı dikkate alınarak indirimli vergi uygulanması esas olup yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımlardan elde edilen kazançlar, indirimli vergi uygulamasında diğer faaliyetlerden elde edilen kazanç olarak değerlendirilmeyecektir.

Ancak, yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımların tamamlanmış ve indirimli vergi oranı uygulanmak suretiyle yatırıma katkı tutarlarının tamamının kullanılmış olması halinde, bu yatırımlardan, hak kazanılan yatırıma katkı tutarının tamamının kullanıldığı hesap döneminden itibaren elde edilen kazançlar, indirimli vergi uygulamasında diğer faaliyetlerden elde edilen kazanç olarak değerlendirilebilir.

Mükelleflerin birden fazla yatırım teşvik belgesinin bulunması ve yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilen kazancın yetersiz olması durumunda, hangi teşvik belgesine öncelik verileceği mükellefler tarafından serbestçe belirlenebilecektir. Mükelleflerin tercih ettikleri teşvik belgesinde yer alan vergi indirim oranına göre diğer faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına indirimli vergi oranı uygulanabilir.

  1. Tevsi Yatırımlardan Doğan Kazançlarda İndirimli Kurumlar Vergisi Oranı Uygulaması

Tevsi yatırımlardan elde edilen kazancın işletme bütünlüğü çerçevesinde ayrı hesaplarda izlenmek suretiyle tespit edilebilmesi halinde, bu kazanca indirimli vergi oranı uygulanacaktır. Kazancın ayrı bir şekilde tespit edilememesi halinde ise tevsi yatırım dolayısıyla indirimli vergi oranı uygulanacak kazanç, yapılan tevsi yatırım tutarının, dönem sonunda kurumun aktifine kayıtlı bulunan toplam sabit kıymet tutarına oranlanması suretiyle belirlenecektir.

Tevsi yatırımlardan elde edilen kazancın bu şekilde oranlama yapılmak suretiyle belirlenmesi seçimlik bir hak değildir, indirimli kurumlar vergisi uygulanacak kazancın işletme bütünlüğü çerçevesinde ayrı hesaplarda izlenmek suretiyle mükellefçe tespit edilmesi esastır. “Dönem sonunda kurumun aktifine kayıtlı bulunan toplam sabit kıymet” amortismana tabi iktisadi kıymetlerdir, dolayısıyla boş arazi-arsa ve amortismana tabi olmayan diğer kıymetlerle ilgili tutarlar bu hesaplamada dikkate alınamaz; sabit kıymet tutarının hesabında bu kıymetlerin birikmiş amortisman öncesi brüt tutarlarının dikkate alınır.

Birden fazla tevsi yatırımı bulunan kurumların oranlama yaparken sadece tevsi yatırıma konu hizmet ve üretim işletmesiyle ilgili sabit kıymetleri değil, kurumun aktifine kayıtlı olan ve amortisman mevzuunu oluşturan tüm sabit kıymetlerin toplamını dikkate almaları gerekmektedir.

Hak kazanılan yatırıma katkı tutarına birden fazla yılda ulaşılması halinde her bir dönem itibarıyla indirimli oran uygulanacak kazanç, tevsi yatırım tutarının her bir dönem sonu itibarıyla kurumun aktifine kayıtlı bulunan toplam sabit kıymet tutarına oranlanması suretiyle belirlenecektir.

Ayrıca mevcut sabit kıymet tutarı, indirimli kurumlar vergisi uygulanacak kazancın tespit edileceği geçici vergilendirme dönemleri için, ilgili geçici vergilendirme döneminin son günü; hesap dönemleri için ise ilgili hesap döneminin son günü itibarıyla tespit edilecek ve indirimli oran uygulanacak kazancın hesaplanmasında dikkate alınacaktır.

Tevsi yatırımlardan elde edilen kazancın ayrı hesaplarda izlenmek suretiyle tespit edilememesi durumunda indirimli kurumlar vergisine konu edilecek kazanç, tevsi yatırım tutarının toplam sabit kıymet tutarına bölünmesi suretiyle bulunacak oranın kurumun ticari bilanço kârı ile çarpılması suretiyle hesaplanacaktır. Ancak, indirimli kurumlar vergisi uygulanacak kazanç, kurumlar vergisi matrahını aşamayacaktır.

  1. Endeksleme Uygulaması

Endeksleme uygulaması 07.09.2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Teşvik belgeli yatırımın tamamlanması şartıyla ve daha önce indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle yararlanılan kısmı hariç olmak üzere kalan yatırıma katkı tutarı, yatırımın tamamlandığı hesap dönemini izleyen yıllarda VUK hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak endekslemeye tabi tutulabilecektir.

Kalan yatırıma katkı tutarı, yatırımın tamamlandığı hesap döneminin sonuna kadar gerek diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara ve gerekse yatırımın tamamen veya kısmen işletilmesinden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulandıktan sonra kalan tutarı ifade edecektir.

Bu uygulama en erken 2017 yılına devreden yatırıma katkı tutarı için yapılacaktır.

Örneğin 20.11.2014 tarihinde teşvik belgeli yatırımına tamamlama vizesi alan bir işletmenin yatırıma katkı tutarı 600.000 TL, 2015 yılında yararlandığı yatırıma katkı tutarı 150.000.-TL ve 2016 yılında yararlandığı yatırıma katkı tutarı 200.000.-TL ise;

Bu işletme 2015 yılından 2016 yılına devreden (600.000-150.000=) 450.000.-TL’lik kalan yatırıma katkı tutarını endekslemeye tabii tutamayacak,

Ancak 2016 yılından 2017 yılına devreden ve yararlanamadığı {(600.000-(150.000+200.000)=} 150.000.-TL’lik kısım için en erken 2017 yılında endeksleme yapabilecektir.

  1. Şartların İhlali Ve Uygulanacak Ceza

Şartların sağlanamadığının herhangi bir yolla tespit edilmesi halinde, söz konusu vergilendirme döneminde indirimli vergi oranı uygulanması nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmemiş vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faiziyle birlikte tahsil olunacaktır. Fakat haksız bir nedenle indirimli kurumlar vergisi uygulamasından yararlanılması halinde zamanında tahakkuk ettirilmemiş vergilere ilişkin olarak vergi ziyaı cezası tahakkuk ettirlecektir.

  • Yatırımın Devri

Yatırımın devri; yatırımın faaliyete geçmesinden önce devretme ve yatırımın faaliyete geçmesinden sonra devretme durumlarına göre farklı sonuçlar doğurmaktadır;

Yatırımın faaliyete geçmesinden önce devri halinde, devralan şirket, ilgili mevzuatta belirtilen koşulları aynen yerine getirmek kaydıyla indirimli vergi uygulamasından yararlanabilir.

Yatırımın faaliyete geçmesinden önce devri halinde devreden şirketin bu yatırım dolayısıyla indirimli vergi oranı uygulamasından yararlanamaz.

Yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılmadan önce indirimli kurumlar vergisi uygulanan hallerde, yatırımın tamamlanıp işletilmeye geçilmemesi durumunda yatırım döneminde indirimli vergi oranı uygulanması nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmemiş vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faiziyle birlikte tahsil edilir.

Yatırımın kısmen veya tamamen faaliyete geçmesinden sonra devri halinde, indirimli vergi uygulamasından devir tarihine kadar devreden, devir tarihinden sonra ise devralan, ilgili mevzuatta belirtilen koşulları yerine getirmek kaydıyla yararlanabilir.

Yatırımın faaliyete geçmesinden önce devrine rağmen, avans olarak indirimli kurumlar vergisi hakkı kullanmış ve kullanılabilecek tutarın %100 üne ulaşmış ise, devralan indirimli kurumlar vergisinden yararlanamaz.

Yatırımın faaliyete geçmesinden sonra devrine rağmen, avans olarak indirimli kurumlar vergisi hakkı kullanmış ve kullanılabilecek tutarın %100 üne ulaşmış ise, devralan indirimli kurumlar vergisinden yararlanamaz.

Devralan ve devreden şirketin ikisinin toplam indirimli kurumlar vergisi matrahı, yatırıma katkı tutarı yardımıyla hesaplanan vergi matrahını geçemez.

Devralan şirket, teşvik belgesi sahibi değil ve mevzuatta belirtilen indirimli kurumlar vergisi şartlarını taşımamakta ise, devralan şirketin indirimli kurumlar vergisi uygulaması mümkün değildir.

III) SONUÇ

Yukarıda açıklanan hususlar neticesinde;.

  1. 2017 yılında olduğu gibi 2018 yılında da gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince (Finans ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile iş ortaklıkları ile 4283 ve 3996 sayılı Kanunlar kapsamında yapılan yatırımlar ile rödovans sözleşmelerine bağlı olarak yapılan yatırımlar hariç) teşvik belgesine bağlı imalat sanayii yatırımlarında avantajlı oranlar uygulanmak suretiyle yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren elde ettikleri kurum kazançlarına indirimli kurumlar vergisini tatbik edebileceği ve geçici vergi beyanlarında da indirimin dikkate alınabileceği,
  2. Arazi, arsa, royalti, yedek parça ve amortismana tâbi olmayan diğer harcamaların indirimli kurumlar vergisi uygulamasına konu edilemeyeceği,
  3. Mükelleflerin birden fazla yatırım teşvik belgesinin bulunması ve yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilen kazancın yetersiz olması durumunda, hangi teşvik belgesine öncelik verileceği konusunda mükellefler seçimlik hakkı bulunduğu,
  4. En erken 2017 yılında kullanılmak üzere, kalan yatırıma katkı tutarının, yatırımın tamamlandığı hesap dönemini izleyen yıllarda VUK hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak endekslemeye tabi tutulacağı,
  5. Tevsi yatırımlardan elde edilen kazancın işletme bütünlüğü çerçevesinde ayrı hesaplarda izlenmek suretiyle tespit edilebilmesi halinde, bu kazanca indirimli vergi oranı uygulanabileceği,
  6. Şartların sağlanamadığının herhangi bir yolla tespit edilmesi halinde, söz konusu vergilendirme döneminde indirimli vergi oranı uygulanması nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmemiş vergilerin, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faiziyle birlikte tahsil olunacağı,
  7. Yatırımın devredilmesi halinde belirlenmiş şartlar yerine getirilmesi kaydı ile yararlanılmayan kısım için devralan mükellefler nezdinde de indirimli kurumlar vergisi uygulamasının tatbik edilebileceği,

sonuçlarına varılmıştır.

KAYNAKÇA

  1. 1 sıra numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tebliğ ve bu tebliği değiştiren 11 seri no.lu KV Tebliği,
  2. İlgili Kanunlar.

[1] Rödovans, maden ruhsat sahalarının işletme hakkının özü kendisinde kalması koşuluyla hak sahibi tarafından sözleşme ile gerçek veya tüzel bir kişiye, bir süre tahsis edilmesidir. Bu sözleşme gereğince, rödovans veren, maden ocağının işletilmesini üstlenen özel veya tüzel kişi, ruhsat sahibine, ürettiği her bir ton maden için önceden ödemeyi taahhüt ettiği meblağ kadar bir ücret öder. İşte bu sözleşme ilişkisine rödovans sözleşmesi denilmektedir. Bknz webftp.gazi.edu.tr/hukuk/dergi/19_4_4.pdf Alper UYUMAZ, Fatma GÜNGÖR

[2] Sinema filmleri, radyo-televizyon yayınlarında kullanılan filmler ve bantlar dahil olmak üzere edebi, artistik, bilimsel her nevi telif hakkının veya her nevi patentin, alameti farikanın, desen veya modelin, planın, gizli formül veya üretim yönteminin veya sınai, ticari, bilimsel tecrübeye dayalı bilgi birikiminin kullanma imtiyazı, kullanma hakkı veya satışı ile sınai, ticari, bilimsel teçhizatın kullanma imtiyazı veya kullanma hakkı karşılığında ödenen her türlü bedelleri kapsamaktadır. Bknz. https://eksisozluk.com/royalty--127069

24.01.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM