YAZARLARIMIZ
Murat Baş
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
muratbash@hotmail.com



Önemli Olan İharactcının Kârını Daha Yukarılara Çekebilmek

İhracatçının kârını daha yukarılara çekebilmek için bir ihracat teşviği olan dahilde işleme rejiminin mükellefe tanıdığı haklar…
 

GİRDİ MALLARIN DAKİ, İTHALAT VERGİLERİNİ ÖDEMEDEN İHRACAT 

          Dahilde işleme rejimi; ihraç ürünlerinin üretiminde kullanılan ithalatı, vergiye tabi ürünlerdeki vergilerden (gümrük vergisi, kdv, vb …) arındırılması işlemidir. Başka bir deyişle ihraç ürünlerinin üretiminde kullanılan girdilerin ithalatındaki vergilerin ödenmemesini sağlayan bir nevi ihracat teşvikidir. Dahilde işleme belgesinin iki şekli bulunmaktadır, bunlar Şartlı Muafiyet Sistemi-Geri Ödeme Sistemi’dir. Şartlı Muafiyet sisteminde ilk aşama Dış Ticaret Müsteşarlığından Dahilde işleme izin belgesi alınması gerekir.İthalat yapılan ülke üçüncü ülke ise Gümrük Vergisi  ve KDV’nin tamamı yada antlaşmalı olarak %10 luk kısmı Gümrüğe teminat yatırılarak eşya çekilmekte ve ithal mal işlendikten sonra 12 ay ve gerektiğinde 3 ayda uzatma alarak ihracat gerçekleştirilerek belge süresi bitiminin rastladığı ayın son gününden 3 ay içinde ihracatçılar Birliğine başvurarak kapatılmaktadır. Yeni uygulama ile getirilen eşdeğer eşya kullanımı metodu ile belge tarihinden itibaren yapılacak ve dahili piyasadan temin edilecek eşyanın üretilip ihraç edilmesi ile ihracat beyannamesi taahhüde sayılmakta içerde kullanılan eşyanın eşdeğerini daha sonra ithal etme imkanı getirilmektedir. 
 

           GERİ ÖDEME FORMU FORM:5 VE VERİLME SÜRECİ 

          Geri ödeme sisteminde ise ithalat esnasında getirilen malın vergileri gümrüğe ilk etepta ödenmekte daha sonra EK.5 geri ödeme formu doldurularak ithalat beyannamesine de bir yazı ile bu konu belirtilmektedir. Burada ithalatçı ithal ettiği eşyayı üretip iç piyasayada satabilme hakkını elde etmekte ancak ithal tarihinden itibaren 6 ay içinde ürettiği malı yurt dışına gönderebileceği bir müşteri bulduğunda Dış Ticaret Müsteşarlığına (D.T.M) başvurarak Dahilde İşleme izin Belgesi alması gerekir. Ayrıca 12 ay içinde  ihracatı gerçekleştirmekte belgenin kapatılma süresini takip eden üç ay içinde Gümrüğe başvurarak ihracat yaptığı malda kullandığı ithal malın,KDV hariç ödediği diğer vergilerin iadesini mükellef talep edebilmektedir. Buradaki KDV hariç denilme nedeni ihracat yapıldığından dolayı KDV iadesinin,vergi dairesinden alınabilir olmasındandır.Gümrük idaresi üç ay içinde vergileri geri vermediği takdirde bu sürenin bitiminden itibaren yasa koyucunun koyduğu yıllık tecil faizi üzerinden geri ödeme yapmak zorundadır.
 

DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞININ DAHİLDE  İŞLEMEDEKİ ROLÜ 

         Yukarıdaki bilgilerden yola çıkarak Dahilde işleme ihraç edilmek kaydıyla yüzde yüz yada indirimli yüzde on teminatla KDV,Gümrük Vergisi, KKDF ödemeden ithal edilen hammadde yardımcı ve ambalaj malzemelerine ilişkin ilgili tebliğlerle bunlar 2002/6 sayılı dahilde işleme rejimi tebliği olup Dış Ticaret Müsteşarlığından dahilde işleme izin belgesi alınmakta,bu belge ile gümrüklerde işlem yapılmaktadır. Kapama işlemi için ise ihracatçılar birliğine gidilmekte teminat çözümü için ise tekrar gümrüğe ve saymanlığa gidilmektedir. Öte yandan dahilde işleme izin belgesi kapsamında ithal edilecek malzemeleri iç piyasadan ihraç kaydıyla KDV’siz olarak 83 no’lu KDV tebliğine göre tedariki mümkündür.Buna göre ihracatçının Yeminli Mali Müşaviri iç piyasadan teşvikle alınan malın işlenip ihraç edilmesi halinde ,bu malzemelerin ihraç eşyasında kullanıldığını teyit ederek bünyesinde kullanılan teşvikli mala ait KDV’yi hesaplayıp rapor düzenlemektedir. Anılan bu rapor alıcıya verilerek alıcı tarafından kendi vergi dairesinden iade alabilmektedir. Sonuç olarak bir  ihracat teşviği olan dahilde işleme rejimi mükelleflere ihracat maliyetlerini aşağılara çekme açısından büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

05.12.2006

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM