YAZARLARIMIZ
Mucip Avcu
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
E.SGK Müfettişi
mucipavcu@gmail.com



Emekli Memurların Ek İkramiye Başvuruları Başladı

Daha önceki yasa hükmü nedeniyle emekli olan memurlara, hizmetlerinin 30 yılına kadar olan kısmı için emekli ikramiyesi verilmekte, 30 yılı aşan hizmet süresi için de ödeme yapılmamaktaydı. Yani emekli olan memurun 40 yıl hizmeti de olsa, 30 hizmet yılı için ikramiye alabiliyor, geri kalan 10 yılın ikramiye karşılığını alamıyordu.

Haliyle bu düzenleme nedeniyle sayısız dava açıldı ve sonunda Anayasa Mahkemesi ilgili hükmü iptal etti. Hükmün iptal edilmesiyle 30 yılı aşan süreler için ek ikramiye almanın yolu açıldı. Ancak bununla ilgili yasal düzenleme yapılmadığından ödeme de yapılamıyordu. Nihayet 6770 sayılı Kanun’un 27.01.2017 tarihinde yayınlanmasıyla düzenleme yasalaştı.

Torba Kanun, mevzuatta birçok yenilik getirdi. Ancak, biz sadece emekli memurların durumunu düzenleyen ilgili maddesini ele alacağız.

6770 sayılı Kanunla, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa eklenen geçici 226’ncı maddede yapılacak ödemeye ilişkin esaslar düzenlenmiştir.

Buna göre;

Kanunun yürürlüğe girdiği 27.01.2017 tarihinden önce,

30 yıldan fazla emekli ikramiyesine müstahak hizmet süreleri bulunmasına rağmen, otuz tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenlere, 30 yılı aşan her tam hizmet yılı için 50 Türk lirasının altında olmamak üzere ödeme yapılacaktır. Örneğin 33 yıl 10 ay hizmet bulunması durumunda, 3 tam yıl için ödeme yapılacak, ancak 10 aylık dönem için bir ödeme yapılmayacaktır.

Ödemeler nasıl hesaplanacak?

Bu kapsamda yapılacak ödeme, memurun görevinden ayrıldığı tarihteki emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden ve aylıklarının başlangıç tarihindeki katsayılar ve emekli ikramiyesi ödenmesine esas hükümler dikkate alınarak tahakkuk ettirilecektir.

Başvurular ne zaman yapılacak?

Ek ikramiye için başvurular, kendileri veya hak sahipleri tarafından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi(yani 27.01.2017 tarihinden itibaren) takip eden bir yıl içerisinde yapılacaktır.

İkramiye tutarının 7.500 TL üzerinde olması durumu

Ek ikramiyenin, 7.500 Türk lirasına kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren üç ay içerisinde ödenecektir. Şayet 7.500 TL’nin üzerinde bir ödeme varsa kalan kısmı ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte takip eden yılın aynı ayı içerisinde ödenir. Örneğin, Kuruma başvuru yapılması sonucu 2017/Mart ayında 10.000 TL ek ikramiye hesaplanması durumunda, bu 10.000 TL’nin 7.500 TL’si Mart ayı içerisinde, geri kalan 2.500 TL’si de 2018 yılının Mart ayında ödenecektir.

 Daha önce başvuru yapıp dava açmamış olanların durumu

Bu maddenin yürürlüğe girdiği 27.01.2017 tarihinden önce başvuru yapıp dava açmamış olanların başvuruları, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte yapılmış sayılır. Dolayısıyla daha önce başvuru yapanlar, yeniden başvuru yapmayacaklardır. Ayrıca bunlara bu fıkra kapsamında ödenecek toplam ikramiye tutarı hiçbir şekilde 100 TL’nin altında olamaz.

Daha önce dava açanların durumu

Daha önce dava açanlar için de ayrıca bir başvuru şartı aranmıyor, bunlar için de bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yine üç ay içerisinde, dava öncesi yapılan idari başvuru tarihinden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte hesaplanacak tutar birinci fıkra hükümlerine göre ödenecektir. Burada yeni başvuru alınmadığı için, idareye yapılan ilk başvuru esas alınacak olup, faiz de bu tarihten itibaren hesaplanacaktır.

Daha önce açılmış davalar ne olacak?

Mahkemelerce, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış davalarda davanın konusuz kalması sebebiyle karar verilmesine yer olmadığına karar verilecek, dolayısıyla davalar kapanacaktır. Yargılama giderleri idare üzerinde kalacak ve vekalet ücretinin dörtte birine hükmedilecektir. Ayrıca, ilk derece mahkemelerince verilen kararlar hakkında Sosyal Güvenlik Kurumunca kanun yollarına başvurulmayacak ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan itiraz veya temyiz başvurularından vazgeçilmiş sayılacaktır.

31.01.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM