YAZARLARIMIZ
Mehmet Uğur Yavuz
Sosyal Güvenlik Denetmeni
m.uguryavuz@gmail.com



İş Kazasının Bildiriminde Bu Hususlara Dikkat!

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde sayılan sigortalılar, 5 inci maddesinin (a), (b), (c) ve (e) bendinde sayılan sigortalılar ile Ek 9 uncu maddesinde belirtilen şartlarda ev hizmetlerinde çalışan sigortalılar ve intörn öğrencilerin iş kazası geçirmeleri halinde işverenleri tarafından kazanın olduğu yerdeki yetkili kolluk kuvvetlerine derhal, SGK’ya ise kazadan sonraki, 3 iş günü içinde bildirilmesi gerekmektedir.

Yurt Dışındaki İşyerlerinde Çalıştırılmak Üzere Götürülen Türk İşçisinin iş kazası geçirmesi halinde, işvereni tarafından kazanın olduğu ve ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerdeki yerel kolluk kuvvetlerine derhal, SGK’ya ise kazadan sonraki, 3 iş günü içinde bildirilmesi gerekmektedir.

5510 sayılı Kanunun Ek 5 inci maddede belirtilen tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışan sigortalıların ise kendilerince veya işverenlerince kolluk kuvvetlerine derhal, SGK’ya ise kazadan sonraki, 3 iş günü içinde bildirilmesi gerekmektedir.

Sigortalıların, işverenin kontrolü dışındaki yerlerde iş kazası geçirmeleri halinde ise, iş kazası ile ilgili bilgi almasına engel olacak durumlarda, iş kazasının öğrenildiği tarihten itibaren bildirim süresi 3 iş günüdür.

İş Kazasını Bildirme Yükümlüleri

 

İŞVEREN

SİGORALI

4/ a (SSK)

X

 

4/ b (BAĞ-KUR)

 

X

5/a (Hükümlü Ve Tutuklular)

X

 

5/b (Çırak Ve Stajyer)

X

 

5/c (Harp Malûlleri)

X

 

5/e (İş Kurumu Kursiyerleri)

X

 

5/g (Yurt Dışındaki İşyerlerinde Çalıştırılmak Üzere Götürülen Türk İşçileri)

X

 

Ek 5 (Süreksiz Tarım İşçileri)

X

X

Ek 9 /1 (Ev Hizmetlerinde 10 Günden az Çalışanlar)

X

 

Ek 9 /2 (Ev Hizmetlerinde 10 Gün ve Daha Uzun Süreyle Çalışanlar)

X

 

İntörn Statüsündeki Öğrenciler

X

 

5510 Sayılı Kanuna Göre İş Kazasının İşverenlerce Geç Bildirilmesi veya Bildirimin Yanlış Yapılmasının Yaptırımı Nedir?

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıların iş kazası geçirmeleri halinde yukarıda açıklanan sürelerde işverence bildirim yapılmaması durumunda, bildirimin SGK’ya yapıldığı tarihe kadar sigortalıya ödenen/ödenecek geçici iş göremezlik ödeneği işverenden tahsil edilir.

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olanların iş kazası geçirmeleri ve süresinde bildirilmemesi hâlinde, bildirim tarihine kadar geçen süre için geçici iş göremezlik ödeneği kendilerine ödenmez. Ayrıca bildirim tarihinden önceki süreler için ödenen ödenekler varsa sigortalıdan geri alınır.

05.09.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM