YAZARLARIMIZ
Mehmet Uğur Yavuz
Sosyal Güvenlik Denetmeni
m.uguryavuz@gmail.com



Gelir Vergisi Stopajı Teşvikinde Süre Azalıyor

Bilindiği üzere 4447 sayılı Kanunun geçici 19 uncu ve geçici 20 nci maddeleri kapsamında işe alınanların ücretlerinin, ilgili yılda uygulanan asgarî ücretin aylık brüt tutarının prim ödeme gün sayısına isabet eden tutarı üzerinden hesaplanan gelir vergisinin asgarî geçim indirimi uygulandıktan sonra kalan kısmı, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilmektedir.

Vergiden Terkin İçin SGK Şartı

4447 sayılı Kanunun geçici 19 uncu ve geçici 20 nci maddelerinden yararlanan işverenler için gelir vergisi stopajı teşviki 31/12/2020 tarihini geçmemek üzere, sigortalının 1/1/2018 tarihinden itibaren işe alındığı aydan başlamak ve öngörülen süreleri aşmamak üzere her ay verilecek muhtasar beyannamelerde/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde uygulanır. Üç aylık muhtasar beyanname/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi veren mükellefler tarafından gelir vergisi stopajı teşviki, üç aylık dönemler itibarıyla dikkate alınır.

Verginin terkin edilebilmesinin temel koşulu işverenin sigorta prim desteğinden faydalanmış olmasıdır. Diğer bir ifadeyle 4447 sayılı Kanunun geçici 19 uncu ve geçici 20 nci maddelerine göre prim desteğinden faydalanılamayan durumlarda gelir vergisi stopajı teşviki de uygulanmaz.

2018/OCAK-MAYIS Dönemleri Ne Olacak?

Sosyal Güvenlik uygulamalarını yakından takip eden okurlarımızın bildiği üzere 4447 sayılı Kanunun geçici 19 uncu ve geçici 20 nci maddelerinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslara dair 2018/21 ve 2018/22 sayılı SGK genelgeleri ancak 2018 yılı Haziran Ayında yayınlanmıştır. Yine aynı şekilde e-sgk uygulamaları üzerinden 7103 Sayılı Kanun ile getirilen teşvik düzenlemesine ilişkin işlem yapılmasının yolu da yine ancak 2018 yılı Haziran Ayından itibaren mümkün olmuştur. Hal böyle olunca prim desteğinden faydalanılamayan durumlarda gelir vergisi stopajı teşvikinin de uygulanması mümkün olmadığından işverenler hem SGK prim desteğinden hem de gelir vergisi stopajı teşvikinden mahrum kalmışlardır.

En nihayetinde günümüz itibarıyla hem prim hem de gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlanılması mümkündür. Burada soru yararlanılmamış olunan 2018/OCAK-MAYIS dönemleri için bir düzeltme şansımızın olup olmayacağıdır ki bu sorunun cevabı evettir.

2018/17 sayılı SGK Genelgesi ile Prim Teşviklerinden Geriye Yönelik Yararlanmanın yolu açılmıştır. Mevcut e-sgk uygulamaları ile de elektronik ortamda 2018/OCAK-MAYIS dönemleri için 7103 sayılı Kanunla getirilen teşviklerden yararlandırılacak sigortalıların tanımlanması ve SGK’ya bildirilmesi mümkündür.

Düzeltme Temmuz/2018’de

Gelir vergisi stopajı teşvikinden 2018/OCAK-MAYIS dönemleri için ne şekilde yararlanılacağı sorusuna ise 304 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin 10. Maddesinde cevap bulunmaktadır. Buna göre şartları taşıyan sigortalılardan dolayı yararlanılamayan gelir vergisi stopajı teşvik tutarları, bu tarihten sonra verilecek ilk muhtasar beyanname/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi üzerinde mahsup edilecektir. Mahsup işleminin yapılabilmesi için teşvikten yararlanılamayan dönemlere ait bilgilerin de ilk muhtasar beyanname/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ekinde verilecek bildirime eklenmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak, 2018 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin muhtasar beyanname/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini kanuni süresinde vermiş ve Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlanamamış olan İşverenlerin, yararlanamadıkları gelir vergisi stopaj teşvik tutarları ile Haziran ayına ait teşvik tutarını, Temmuz/2018’de verecekleri muhtasar beyanname/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi üzerinden mahsup edebilmeleri mümkün olacaktır.

16.07.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM