YAZARLARIMIZ
Mehmet Uğur Yavuz
Sosyal Güvenlik Denetmeni
m.uguryavuz@gmail.com



Fasılalı Çalışmalarda Yıllık İzin Kıdemi

Yıllık izin işçi için vazgeçilmez olarak tanınmış bir haktır. İşçinin çalışma süresine göre artış gösteren yıllık izin süresinin işçinin aynı işverenle aralıklı olarak yaptığı hizmet akitlerinden ne şekilde etkileneceğini irdelemeye çalışacağız.

Yıllık Ücretli İzin Süreleri

İş günü olarak belirlenmiş olan yıllık izin süresi hesaplanırken, işçinin o işyerinde ya da aynı işveren bünyesinde yaptığı çalışmaların toplamı dikkate alınmaktadır. Kanunda tanımlandığı üzere işyerindeki kıdemi:

1-5 yıl arasında olan işçiye en az 14 gün,

5-15 yıl arasında kıdemi olan işçiye en az 20 gün

15 yıldan fazla kıdemi olan işçiye en az 26 gün izin verilmesi gerekir.

İzin Kıdemi Kıdem Hesabında Dikkate Alınacak Önceki Çalışma Süreleri

Yıllık izin süresi, işçinin aynı işveren bünyesinde yaptığı çalışmaların hesaplanmasıyla bulunmaktadır. İşçinin kıdemi ne kadar çok olursa, yıllık ücretli izni de o kadar artmaktadır. Aynı işveren bünyesinde fasılalı çalışması olan işçinin, bütün çalışma dönemlerindeki süreleri toplanmalı ve işçinin yıllık izne esas kıdemi bulunmalıdır.

İzin Kıdemi Kıdem Hesabında Dikkate Alınmayacak Önceki Çalışma Süreleri

4857 Sayılı Kanunun 54üncü maddesinde “Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır” Hükmü bulunmaktadır. Fakat işçi daha önceki işten ayrılma sürecinde kullanmadığı yıllık izinlerin ücretini almışsa geçmiş dönemin kıdemi bir sonraki dönemlere eklenmeyecektir.

Kıdem Hesabında Dikkate Alınacak Sürelere İlişkin Yargı Kararı Örnekleri

 “…, işçinin daha önce aynı işverenin bir ya da değişik işyerlerinde geçen hizmetlerinin yıllık izne hak kazanma ve izin süreleri hesabı yönlerinden dikkate alınması gerekir…. Bununla birlikte, işçiye önceki feshe bağlı olarak kullanmadığı izin ücretleri tam olarak ödenmişse, bu dönemin sonraki çalışma sürelerine eklenerek izin hesabı mümkün değildir.” (Yargıtay 9 H.D. 2009/38847 E.)

“…., önceki çalışılan sürede bir yılı doldurmadığı için izne hak kazanılmayan süreler de, işçinin aynı işverene ait işyeri ya da işyerlerindeki sonraki çalışmalarına eklenerek yıllık izin hakkı belirlenmelidir .... ” (Yargıtay 22 H.D. 2017/30402 K.)

Yargı kararlarından da anlaşılacağı üzere aynı işverenle fasılalı yapılan hizmet akitlerinin toplam süresi işçinin izin kıdemine etki etmektedir.  Aynı şekilde işçinin emekli olması ve ara vermeksizin çalışmasına Sosyal Güvenlik Destek Primine tabi olarak çalışmaya devam etmesi durumunda yıllık izin kıdemine emeklilik öncesi çalışmaları da eklenir. Fakat işçi emekli olup işten ayrılmışsa sonradan tekrar çalışmaya başlaması durumunda önceki çalışmaları izin kıdemi hesabında dikkate alınmayacaktır.

02.05.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM