YAZARLARIMIZ
Mehmet Cevat Kerem
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
cevat.kerem@gmail.com



SGK Eksik Gün Hesabı / Örnekler

Özellikle işçi sayısı fazla olan firmalarda bordroların hazırlanmasında işçilerin eksik sayıları hep sıkıntı oluşturmaktadır. Fabrikalarda genelde parmak okuma, göz okuma veya kartlı sistem dediğimiz mesai başlangıcı ve bitişini belirleyen programlar vardır. Bu programlar genelde hep 30 gün üzerinde hesaplama yapmaktadırlar.

Buda genelde genel muhasebedeki bordrolama işlemi ile farikadaki cihazın oluşturduğu bordro arasında tutarsızlıkların doğmasına neden olmaktadır.

SGK Mevzuatına Göre Prim Ödeme Ve Eksik Gün Sayıları Şu Şekilde Hesaplanmaktadır:

1) Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay/dönemin 28, 29, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak hesap edilir.

2) Ay/dönemin ilk gününde işe giren ve o ayda tam çalışan sigortalılar hariç, ay/dönem içinde işe giren sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işe giriş tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesap edilir.

3) Ay/dönemin son gününde çalıştıktan sonra işten ayrılan sigortalılar hariç olmak üzere, ay içinde işten ayrılan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işten çıkış tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesap edilir.

4) İşe başladığı ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları (ay/dönemin ilk günü işe başlayıp son günü işten ayrılanlar hariç), sigortalının işe giriş tarihi ve işten çıkış tarihleri dahil kaç gün olduğuna bakılarak, parmak hesabı yapılmak suretiyle hesap edilir.

5) Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan, çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, kısa çalışma gibi) ay/dönemin bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları, ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, ücret almaya hak kazanılmamış gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesap edilir.

6) Ay/dönem içinde işe başlayan veya işten ayrılan sigortalıların, aynı zamanda çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) ay/dönem içinde hak kazanılmış hafta tatili dışında, çalışmadığı ve çalışmadığı günler içerisinde ücret almadığı günlerin bulunması durumunda ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, işe başladığı tarihten önceki gün sayısı, işten ayrıldığı tarihten sonraki gün sayısı ve ücret alınmayan gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesap edilir.

7) Sigortalıların işe başladığı ay/dönemdeki prim ödeme gün sayılarının ve prime esas kazanç tutarlarının hesaplanması sırasında, 394 ve 4857 sayılı Kanunlarda öngörülen hafta tatili ücretine hak kazanıp kazanmadığı hususu da göz önüne alınarak ve hak kazanılan hafta tatili prim ödeme gün sayısına dahil edilerek prim ödeme gün sayısı hesap edilir.

Bu Hususları Ay Bazında Örneklerle Açıklamaya Çalışalım:

Örnek 1: Ocak ayı içinde 13 gün raporlu olan sigortalının prim gün sayısı; 31-13= 18 gündür

Örnek 2: 28 gün çeken Şubat ayı içinde 7 gün raporlu olan sigortalının prim gün sayısı; (28-7) =21 gündür

Örnek 3: 28 gün çeken Şubat ayının tamamını çalışarak geçiren sigortalının prim gün sayısı; 30 gündür

Örnek 4: 19.02.2023 tarihine kadar çalışan ve işten ayrılan sigortalının prim gün sayısı; 19 gün, eksik gün sayısı (28-19) 9 gündür

Örnek 5: 18.03.2023 tarihinde işe başlayan ve 29.03.2023 tarihinde işten ayrılan sigortalının prim gün sayısı; 12 gün, olacak.

Örnek 6: 15.01.2023 tarihinde işe başlayan bir sigortalı, işe başladığı tarihten itibaren 3 gün istirahatli olmuştur. Ocak ayındaki prim gün sayısı (31-14-3) 14 gündür.

Örnek 7: Şubat ayında hiç çalışmayan bir sigortalının eksik gün sayısı; 28 gündür.

Örnek 8: Mart ayı içinde 6 gün raporlu olan sigortalının prim gün sayısı; (31-6) 25 gündür

Örnek 9: Nisan ayı içinde 1 gün raporlu olan sigortalının prim gün sayısı; (30-1) 29 gündür

Örnek 10: Mayıs ayı içinde 1 gün raporlu olan sigortalının prim gün sayısı; (31-1) 30 gündür (EKSİK GÜN BİLDİRİLMEZ)

Hafta Tatili Ücretine Hak Kazanıp Kazanılmamasına Göre Prim Ödeme Gün Sayısının Hesaplanması:

Sigortalıların işe başladığı ay/dönemdeki prim ödeme gün sayılarının ve prime esas kazanç tutarlarının hesaplanması sırasında, 394 ve 4857 sayılı Kanunlarda öngörülen hafta tatili ücretine hak kazanıp kazanmadığı hususu da göz önüne alınacak ve hak kazanılan hafta tatili prim ödeme gün sayısına dahil edilecektir.

Hafta tatiline hak kazanmadıkları halde hafta tatili yapan sigortalılara, kullanmış oldukları hafta tatili için ücret ödenmesi zorunlu olmadığından, bu sürelerin prim ödeme gün sayısının hesaplanması sırasında dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır. Buna karşın, hak kazanılmadığı halde kullanılmış olan hafta tatili için ücret ödenmesi halinde, bu sürelere ilişkin ücretler de prime esas kazanca dahil edileceğinden, bu durumda bahse konu süreler prim ödeme gün sayısına dahil edilecektir.

06.02.2023

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM