YAZARLARIMIZ
Mehmet Ali Güler
Muhasebe - Finansman Öğretmeni
muhasebe112@mynet.com



10 Soruda Muhasebe Öğretmenliği

1.      Muhasebe Öğretmenliği Nedir? 

Muhasebe Öğretmenliği, Ticaret Liselerinde okutulan muhasebe derslerini ve diğer alan derslerini içine alan bir eğitim branşıdır. Muhasebe öğretmenleri, genel muhasebe, maliyet muhasebesi, şirketler muhasebesi, banka muhasebesi vb. gibi muhasebe çeşitlerinin yanı sıra, ekonomi, maliye, finansman, hukuk, pazarlama, işletme, bilgisayar,  bilgisayarlı muhasebe ve diğer ticaret meslek lisesi dersleri konularında da bilgi ve beceriye sahiptir.

2.      Muhasebe Öğretmenliği  Bölümü Bulunan Üniversiteler Hangileridir? 

Ülkemizde Muhasebe Öğretmenliği bölümü sadece  Gazi Üniversitesi’nde bulunmaktadır. Gazi Üniversitesi, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Muhasebe-Finansman Eğitimi Bölümü ismiyle anılan bölümün öğrenim süresi 4 yıldır.

3.      Bölüme Giriş Şartları, Taban Puanları ve Puanlama Türü Nedir? 

Daha önceki yıllarda sadece belirli meslek liselerinden öğrenci alan bölüm, şimdi her lise türünden öğrenci almaktadır. Ancak, lisede muhasebe alanından mezun olmuş öğrencilere ek puan avantajı gelmektedir. Bölüm, eşit ağırlık puan türü ile öğrenci almaktadır. 2005 yılı taban puanı 328.00, tavan puanı ise 369.22 olarak görülmektedir.

4.      Bölüme Bir Yılda Kaç Öğrenci Alınmaktadır ? 

Muhasebe Öğretmenliği bölümüne her yıl 155 öğrenci alınmaktadır ve iki sınıf oluşturulmaktadır.

5.      Bölümde Hangi Dersler Okutulmaktadır? 

Bölümde, Muhasebe, Ekonomi, Finansman, Hukuk, Maliye, Bilgisayar,  Pedagojik Dersler, Genel Kültür Dersleri ve İngilizce dersleri alt dallarıyla beraber ayrıntılı olarak eğitim programı dahilindedir. Ayrıca son sınıfta Mezuniyet Projesi dersleri kapsamında Lisans Tezi hazırlanmakta ve öğrenciler belirli dönemlerde, Ankara’da bulunan Ticaret Meslek Liseleri’nde  öğretmenlik uygulaması yapmaktadır.

6.      Fakültenin Yeri Nerdedir  ve Ulaşımı Nasıldır? 

Fakülte 2003 Ağustos ayına kadar Gazi Hastanesinin arka tarafında, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğünün karşısında idi. Bu tarihten sonra Gazi Üniversitesi Gölbaşı kampüsüne taşınmıştır. Fakülteye ulaşım için Ulus veya Kızılay’dan hareket eden Gölbaşı dolmuşları veya halk otobüsleri kullanılabilir. Ayrıca bu araçların bazıları şehirlerarası otobüs terminali (AŞTİ) önünden de geçmektedir. Kampus girişi, Gölbaşı dolmuş ve halk otobüslerinin son durağıdır.

7.      Bölümün İş İmkânları Nelerdir?

Fakülte, bu alanda eğitim veren tek eğitim fakültesi olması nedeniyle, fakülteden mezun olan  öğrencilerin işsiz kalma durumları hemen hemen yok denecek kadar azdır. Çünkü mezunların tümü Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Ticaret ve Turizm Liselerine, Karma Programlı Liselere öğretmen olarak atanmaktadır. Bunun yanında öğretmen olmak istemeyip de akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilerde  Fakültede ve Yüksek Okullarda Araştırma Görevlisi veya iki yıllık ön lisans programlarına öğretim görevlisi olma şansları bulunmaktadır. Ayrıca özel sektörde de iş bulma olanakları oldukça fazladır. Genel olarak bakıldığında; Muhasebe bölümü mezunları; sektörde muhasebe ve finansman departmanlarında, Büro Yönetimi Bölümü Mezunları; Sektörde, Büro yöneticiliği, Yönetici Sekreterliği, Ofis Otomasyonu Uzmanı, Halkla İlişkiler Müdürü, Organizasyon ve Metot Müdürü, Dosyalama ve Arşivleme Uzmanı olarak iş bulabilmektedirler.

8.      Fakültenin Akademik Kadrosu ve Eğitim Olanakları Nasıldır? 

Fakültede 8 Profesör, 7 Doçent, 15 Yardımcı Doçent, 11 Öğretim Görevlisi ve 19 Araştırma görevlisi olmak üzere toplam 60 öğretim elemanı görev yapmaktadır.Yaklaşık 27 öğrenciye bir öğretim elemanı düşmektedir. Öğretim elemanları ulusal ve uluslar arası bilimsel etkinliklere katılarak bilgi alış verişinde bulunmakta çağdaş teknikleri yakından takip ederek eğitim kalitesini sürekli geliştirme çabası içersindedir. Öğretim elemanları diğer üniversite ve kurumların eğitim faaliyetlerine de katkıda bulunmaktadır.

Fakülte bünyesinde iki adet tam donanımlı ve internet bağlantısı olan bilgisayar laboratuarı, Ön Büro Laboratuarı, Büro Makineleri laboratuarı, Daktilo Laboratuarı, Yabancı Dil Laboratuarı ve Araştırma Kitaplığı bulunmaktadır. Ayrıca iki adet seminer salonu, yeterli sayıda derslikler ve öğrenci kantini ve yemekhanesi mevcuttur. Fakülte üniversite merkez kütüphanesine, sinema salonlarına çok yakın mesafede yer almaktadır.

Fakültede öğrenciler 4 yıllık eğitim boyunca meslek dersleri yanında yoğun İngilizce ve bilgisayar dersleri almaktadır. Ayrıca bütün bölümlerde Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi verilmektedir.

9.      Bölümün Sosyal ve Kültürel  Faaliyetleri Nelerdir? 

KARDEM (Kariyer Danışmanlık ve Eğitim Merkezi): Hizmet ve Ticaret sektöründe uygulayıcı ve eğitici olarak sorumluluğa aday öğrencilerimizin mesleki açıdan daha iyi yetişebilmeleri, sektörü ve iş fırsatlarını tanıyıp değerlendirebilmeleri, teorik derslere ilave olarak kişisel açıdan kendilerini geliştirebilmelerine yardımcı olmaktadır. 

BİLGİSAYAR KULÜBÜ: Bilgisayar ve internet konusunda eğitim ve sosyal aktivitelerin yapılması amacıyla kurulmuştur. 

RAPSODİ MÜZİK TOPLULUĞU: Öğrencilere çeşitli müzik türlerini sevdirmeyi, bu alana ilgi duyan öğrencilere eğitim vermeyi ve bir araya gelerek müzik faaliyetleri yapmalarını sağlamak amacıyla kurulmuştur. 

FİNANSAL ARAŞTIRMALAR TOPLULUĞU: Muhasebe Eğitimi Bölümü tarafından yürütülen topluluk araştırmaları ile muhasebe ve finansman konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi sağlamak ve üniversite ile sektör arasında işbirliği amaçlanmaktadır. 

HALK OYUNLARI TOPLULUĞU: İki yıldır çalışmalarını sürdüren Halk Oyunları ekibi Burdur Yöresi ile Fakülteyi temsil etmektedir. 

FOTOĞRAFÇILIK TOPLULUĞU: 2003-2004 Eğitim-Öğretim yılında faaliyet göstermeye başlayan topluluk, fotoğrafçılık konusunda bilgi sağlamak ve çalışmalar yapmak amacıyla kurulmuştur. 

YARDIMLAŞMA DERNEĞİ: Fakültenin ihtiyacı bulunan ders araç ve gereçlerinin temin edilmesi, ihtiyacı olan öğrencilere burs ve yemek verilmesi amacıyla kurulmuştur.  

10.  Fakültenin Adres ve İletişim Araçları Nelerdir? 

Adres Bilgileri : Gazi Üniversitesi, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi

  Gazi Üniversitesi Gölbaşı Kampusu   06830 Gölbaşı/ANKARA 

Telefon :   0 312 485 14 60-61-62 (Santral)

Faks : 0 312 484 41 24 

Web: www.ttef.gazi.edu.tr

E-posta: ttef@gazi.edu.tr

30.03.2006

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM