YAZARLARIMIZ
İsmail Tekbaş
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
tekbas333@hotmail.com



İndirimli Kurumlar Vergisinde Bir Soru İşareti Daha Sona Erdi!

Değerli meslektaşlarım, İndirimli kurumlar vergisi uygulamasına 16/07/2009 tarih ve 2009/15199 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile başlanılmış olup, 2009 yılından günümüze kadar indirimli kurumlar vergisi uygulamasında mevzuatta açık şekilde belirtilmemiş birçok konu hakkında mukteza talep edilmiştir. Uygulamada, mevzuatta net ve açık bir şekilde belirtilmemiş ve tereddüde düşülen konular ile ilgili farklı uygulamalar yapıldığı da görülmektedir. Maliye Bakanlığı tarafından 05/08/2016 tarih ve 29792 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde (Seri No: 1) Değişiklik Yapılmasına Dair 10 Seri No.lu Tebliğ” ile indirimli kurumlar vergisi uygulamasına yönelik tereddüde düşülen konularla ilgili açıklamalarda bulunulmuştur. İlgili tebliğiyle birçok konu açıklığa kavuşturulmasına rağmen “mükelleflerin yatırım için yaptıkları avans ödemelerinin indirimli kurumlar vergisi hesaplamasında yatırım harcaması olarak dikkate alınıp alınamayacağı” net olarak açıklanmamıştır. Özellikle bu konu uzun süreli ve büyük yatırımlarda mükellefler açısından önemli bir konudur.  Uygulamada tereddüde düşülen bu husus Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığının 19.07.2019 tarih ve 64597866-125[32/A]-14080 sayılı vermiş olduğu mukteza ile açıklığa kavuşturulmuştur.  

İlgili özelge talep formunda, akümülatör imalatı faaliyetinde bulunan bir firma, 2016 yılında …………. tarihli ve ……….. sayılı yatırım teşvik belgesi alarak aynı yıl içerisinde yeni bir üretim hattı için yatırıma başladığını, öncelikli yatırımlar kapsamında destek unsurlarından yararlandığın,  bu yatırımın bitiş tarihinin ……….. olduğu, bu kapsamda yurt dışından 2018 yılında temin edilecek makine teçhizat global listesinde yer alan makineler için 2017 yılında akreditif açılarak avans ödemesi yaptığını belirterek; 2017 yılında yapılacak avans ödemelerinin, indirimli kurumlar vergisi uygulamasında bu dönemde yatırım harcaması olarak dikkate alınıp alınmayacağı hususu için Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığından  özelge talebinde bulunmuştur.   Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığının vermiş olduğu muktezada  “…………şirketiniz tarafından yatırım teşvik belgesine istinaden 2018 yılında yurt dışından temin edilecek makine ve teçhizatlar için 2017 yılında akreditif açılarak yapılan avans ödemelerinin indirimli kurumlar vergisi uygulaması açısından yatırım harcaması olarak dikkate alınması mümkün bulunmayıp bu harcamaların söz konusu makine ve teçhizatın şirketinize teslim edildiği dönemde gerçekleştirilen yatırım harcaması olarak değerlendirilmesi ve indirimli kurumlar vergisi uygulamasında dikkate alınması mümkündür.”  Açıklamasına yer vererek makine ve teçhizatlar için yapılan avans ödemelerinin yatırım harcaması olarak dikkate alınmasının mümkün bulunmadığı belirtilmiştir.

Sonuç olarak, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen bu mukteza ile ülkemizin yatırıma ihtiyaç duyduğu bu dönemlerde, özellikle uzun süreli ve büyük yatırımlarda yatırımcının üzerindeki vergi yükünü hafifleterek yatırımcıları teşvik edecek bu husus mükelleflerin aleyhine bir karar ile sonuçlanmıştır.

15.10.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM