YAZARLARIMIZ
İsmail Dülger
Yeminli Mali Müşavir
ismaildulger59@gmail.com



Limited Şirketin Nevi Değiştirerek Anonim Şirkete Dönüşmesi

1 SERİ NO’LU KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİNE AYKIRI ÖZELGE.

Vergi mükellefleri ticari faaliyetlerini ilgilendiren konulardaki mali ve hukuki işlemlerini; yürürlükte olan yasalar, B.K. Kararları, Tüzük, yönetmelik, genel tebliğ, uygulama genelgeleri, iç yönergeler, sirküler, özelgeler ve yargı kararlarını dikkate almak suretiyle işletmelerinde oluşturdukları müşavirlik birimlerinden veya S.M.M.Müşvirler ,Yeminli Mali Müşavirler ve hukukçulardan mali danışmanlık hizmeti almak suretiyle yasal mevzuatlara uygun yürütülmesini sağlamaya çalışmaktadırlar.

Yasalar, yönetmelikler, genel tebliğlerde v.b. yer alan hususlar hem mükellefleri hem de bu işlemleri yürüten kamu idarelerini bağlamaktadır.

Özelgeler ise olaya münhasır verilen görüşler olsalar da yine de açıklayıcı dayanaklarını yasa maddesi ve genel tebliğlerden almakta olup, özelge havuzunda yer alan idari görüşler mali idare ve inceleme elamanlarını da bağladığı gibi aynı konuda sorunu bulunan mükellefler içinde yol gösterici olmaktadır. Zira mükellef benzeri konuda görüş talep ettiğinde mali idare özelge havuzunda en son yer alan aynı konudaki görüşü esas alarak mükellefe özelge vermektedir.

Yurt içi ve yurt dışındaki yatırımcılar, ilgili yasa maddeleri ve bu yasa maddelerine dayanılarak çıkartılan genel tebliğlere de yazılı açıklamalara güvenerek teşvik mevzuatındaki olanaklardan da yararlanmak ve kurumsal yapı oluşturmak için Ltd. şirket iken nevi değiştirmek suretiyle A.Ş. ye dönüşen şirketlerin hisselerini devralmaktadırlar.

Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı Vergi Dairesi Başkanlıklarınca aşağıda tarih ve sayıları verilen çok sayda özelgede; limited şirketlerin nevi(tür) değişikliği yoluyla anonim şirkete dönüşmesi durumunda, anonim şirket pay senetlerinin ilk edinim tarihi olarak, ortakların limited şirket sermayesini elde ettikleri tarih esas alınmakta olduğundan nevi değişikliğinden sonra hisse devirleri vergisel bir risk olmadan yapılmaktaydı.

1-) İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı / 18/05/2010 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 19-106 2-) İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı / 30.12.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.35.16.01-176200-778 sayılı , 3- ) Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 17.03.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-Mük.80-16-140 sayılı özelgeler.

 

 

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 4.02.2018 tarih ve 154561 sayılı özelgesi ve Bursa Vergi Dairesi başkanlığının 07.06.2018 tarih ve 119335 sayılı özelgelerinde nevi değişikliği nedeniyle anonim şirkete dönüşen şirkette, nevi değişikliği nedeniyle ortaklara verilen hisse senetlerinin ilk iktisap tarihi olarak hisse senetlerinin bastırıldığı tarihin esas alınacağı belirtilerek binlerce mükellef vergi ve ceza riski ile karşı karşıya bırakıldığı gibi mükellefleri yönlendiren müşavirler ve hukukçularda yanıltıcı bilgi veren bir konuma gelmiş olmaktadır.

Vergi Usul Kanunu'nun 140/5. maddesi, VUK 425 nolu genel tebliği ve VUK 63 No’lu sirkülerinde yapılan düzenlemelerde vergi incelemesine yetkili olanların özelgelere de uymak zorunda oldukları, Ayrıca, rapor değerlendirme komisyonunun dikkate alacağı özelgenin ilgili konuda Gelir İdaresi Başkanlığınca verilmiş en güncel özelge olması gerektiği belirtildiğinden

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı ve Bursa Vergi Dairesi Başkanlığınca verilen bu idari görüşler yukarıda bahsettiğimiz özelge havuzundan yararlanacak diğer vergi dairesi başkanlıklarınca da aynı doğrultuda genel tebliğlere aykırı görüş vereceklerini, incelemeye yetkililerin de bu konuda yapacakları vergi incelemelerinde en güncel özelgeyi dikkate alacaklarını göstermektedir.

Bu durum; tüzük, yönetmelik, genel tebliğ, sirküler ve özelgeler Gelir İdaresini ve inceleme elamanlarını bağlarken, benzer konuda geçmişte verilen özelgelerin tam tersi görüş veren vergi Dairesi Başkanlıklarının özelge verirken Genel Tebliğe uymak zorunda olmadıklarını sağlayan yasal düzenleme mi var sorusunu akla getirmektedir.

Böylece İst. ve Bursa vergi Dairesi Başkanlıkları Mali İdareyi bağlayıcı nitelikte olan 03.04.2007 tarih ve 26482 sayılı resmi gazetede yayınlanan 1 seri no’lu Kurumlar Verisi Uygulama genel tebliğinin aşağıda yer verdiğimiz maddelerine aykırı bir görüş vermişlerdir. Bu durum verilen bu özelgelerin hukukiliği ve bağlayıcılığını tartışmalı hale getirdiği gibi geçmişte yasa ve tebliğe uygun işlem yapan vergi mükelleflerinin Maliye Bakanlığınca yasal mevzuatın uygulanmasına yönelik genel tebliğlerine güvenirliklerini de sarsıcı bir boyuta getirmiş olmaktadır.

19. Devir, Bölünme ve Hisse Değişimi

19.1. Devir

Kurumlar Vergisi Kanununun 19 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkrası, birleşmenin özel bir türünü devir olarak tanımlamakta, tam mükellef kurumlar arasında kayıtlı değerler üzerinden ve kül halinde devralma suretiyle gerçekleştirilen işlemler devir olarak nitelendirilmektedir.

Buna göre, aşağıdaki şartlar dahilinde gerçekleşen birleşmeler devir hükmündedir:

  • Birleşme sonucunda infisah eden kurum ile birleşilen kurumun kanuni veya iş merkezlerinin Türkiye’de bulunması,
  • Münfesih kurumun devir tarihindeki bilanço değerlerinin, birleşilen kurum tarafından bir bütün halinde devralınması ve aynen bilançosuna geçirilmesi.

Devir tarihi, şirket yetkili kurulunun devre ilişkin kararının Ticaret Sicilinde tescil edildiği tarihtir.

Kurumların yukarıdaki şartlar dahilinde tür değiştirmeleri de devir hükmündedir.

Bir kurumun kendisinde iştiraki bulunan veya iştirak ettiği başka bir kurumu kül halinde devralması nedeniyle kurum bünyesinde yapacağı sermaye artışının söz konusu iştirak paylarına isabet eden tutarda daha az gerçekleşmesi Kurumlar Vergisi Kanununun 19 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen şartların ihlali anlamına gelmemektedir.

………………………………………………………….

19.3.3. Devir ve bölünmelerde elde edilen hisselerin iktisap tarihi

Kurumlar Vergisi Kanununun 19 ve 20 nci maddeleri kapsamında gerçekleştirilen devir ve bölünme (kısmi bölünme dahil) hallerinde, devir olan veya bölünen şirketin ortaklarına verilen hisselerin iktisap tarihi olarak, bu yeni hisselerin verilmesine neden olan devir olan veya bölünen şirketin hisselerinin iktisap edildiği tarihin esas alınması gerekmektedir.

Tebliğ tartışmaya yer vermeyecek şekilde açıktır. Nevi(tür) değişikliği devir hükmünde olduğundan, Ltd. şti. nin hissesinin elde edildiği tarih ilk iktisap tarihi olarak kabul edilmiştir. Böylece mükelleflerin değer artışı kazancı risk ile karşılaşmalarının önlemesi amaçlanmıştır

Gelir İdaresi Başkanlığı özelge havuzunda yer alan benzer konulardaki çok sayıdaki özelgenin hatalı olduğunu ve kendi yayınladığı uygulama genel tebliğindeki yanlışlığı 11 yıl sonra anladı ise yine yayınlayacağı bir KURUMLAR VERGiSİ UYGULAMA TEBLİĞİ’nin ilgili maddesinde değişiklik yapmak suretiyle ve bu değişikliğin yürürlük tarihini de belirlemek suretiyle bu tarihten sonra yapılacak nevi değişikliği işlemlerinde uygulamanın esas ve usullerini belirlemelidir. Görüş değişikliğinin özelge ile değil yasa veya genel tebliğle yapılması vergi mükelleflerinin yasa ve tebliğlere uygun işlem yapması sağlayacağı gibi Gelir İdaresi Başkanlığı ile mükellefler arasında çok sayıda geçmişe yönelik yeni ihtilafların yaşanmasını engelleyecektir. Bu konu Maliye Bakanlığının yeniden yapılandırma kanunları ile mükelleflerle arasındaki geçmişe ve geleceğe yönelik ihtilafları azaltma yönündeki çabasıyla çelişmektedir.

Ltd. Şti. iken tür değişikliği yaparak A.Ş. ye dönüşen şirket yetkililerinin tescil tarihi itibariyle Hisse senedi bastırmaları yada hisse senedi bastırılıncaya kadar hisse senedi yerine geçecek geçici ilmühaber bastırarak pay sahiplerine dağıtmaları, bu konuya ilişkin yasal işlemleri tamamlamaları gerekmektedir.

28.05.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM