YAZARLARIMIZ
İsmail Dülger
Yeminli Mali Müşavir
ismaildulger59@gmail.com



Bildirimlerde (Ba-Bs ) Kontrol Modülü Uygulamasının Sahte Belge Kullanımına Önleyici Etkisi

Maliye Bakanlığı- Gelir İdaresi Başkanlığı 29.08.2013 tarihinde internet sitesinde yaptığı duyuru ile 01.09.2013 tarihinden itibaren mükelleflerce verilecek (Ba-Bs) bildirim formlarının internet üzerinden verilmesinde onay işleminden önce T.C. kimlik veya vergi kimlik numaralarının hatalı olması ve (Ba) formlarında geçmiş dönemlerde işi terk eden mükelleflerden terk tarihinden sonra fatura alınmış olması durumunda bildirimler onaylanmadan önce bildirimi verenlere sistemin uyarı mesajını vereceğini uyarı mesajına rağmen bildirimi onaylayan mükelleflerin incelemeye sevk edileceği duyurulmuştur.

Gelir İdaresi Başkanlığının bu uygulaması ile işi terk eden ancak elinde bulunan boş faturaları sonradan düzenleyen mükelleflerin kısa sürede tespitini, kullanıcıların uyarılmasını sağlayacaktır. Böylece bildirim verildikten çok sonra vergi idaresince (Ba ) bildirim formlarının çapraz kontrolü yapılmak suretiyle söz konusu belgeleri bilerek veya bilmeden kullanan mükelleflerin tespiti sonucu doğacak vergi inceleme yükünün ve vergi ihtilaflarının önüne geçilmesi sağlanmış olacaktır.

01.09.2013 tarihinden önce verilen (Ba) bildirim formlarının sistem tarafından çapraz kontrolü sonucu işi terk eden mükelleflerden mal veya hizmet faturası almış ve söz konusu belgeleri defter kayıtlarına ve beyanlarına intikal ettirmiş olan mükelleflerin vergi yasaları karşısındaki durumunun ne olacağı konusundaki görüşümüz ise aşağıda özetlenmiştir.

213 sayılı Vergi Usul kanunun kaçakçılık suçları ve cezalarına ilişkin 359/a-2 maddesinde , Defter kayıt ve belgeleri tahrif edenler veya gizleyenler veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar hakkında 18 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmolunacağı,…..Gerçek bir muamele veya duruma dayanmakla birlikte bu muamele veya durumu mahiyet ve miktar itibariyle gerçeğe aykırı şekilde yansıtan belge ise , muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge olarak kabul edilmiştir.

28 ve 84 seri numaralı KDV genel tebliğlerinde ise ;

Muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgeler ise gerçek bir muamele veya duruma dayanmakla birlikte bu muamele veya durumu mahiyet veya miktar itibarıyla gerçeğe aykırı şekilde yansıtan belgelerdir. Buna göre;

- mal veya hizmetin miktar veya değerini gerçeğinden az veya çok gösteren,

- alıcı veya satıcısı, tarihi, seri numarası tahrif edilmiş,

- mal tesliminin veya hizmet ifasının gerçek olduğu ancak belge düzenleme yetkisi bulunmayanlar tarafından düzenlenen veya adına belge düzenlenmesi gereken kişi yerine başkası adına düzenlenmiş belgeler (bu belge kullanıcı açısından muhteviyatı itibariyle yanıltıcı, düzenleyen açısından sahte belge olarak kabul edilecektir.)

Yukarıda yapılan açıklamalar dikkate alındığında mal veya hizmet ifasının gerçek olduğu işi terk eden mükellefin terkten sonra düzenlediği belgelerde muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge olarak kabul edilmektedir.

Bu durumda İşi terk eden mükellefin düzenlediği fatura ,kasıt unsurunun varlığını da içeren muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kapsamındadır.Söz konusu faturayı kullanan ve defter kayıtlarına intikal ettiren mükellef ise söz konusu mal ve hizmeti gerçekten teslim almış ve ödemesini de VUK 332 sayılı genel tebliğinde belirlenen (8.000.-TL) tutarındaki ve üzerindeki alımını tevsik edebiliyor veya bu tutarın altında kalmasına rağmen banka havalesi, çek,PTT belge ile tevsik edebiliyor ise söz konusu belgeyi bilmeden aldığının kabul edilmesi gerekecektir. 213 sayılı VUK’ nun 306 seri numaralı genel tebliği uyarınca da inceleme elamanının bu durumu gözetmesi gerekmektedir.

İşi terk eden mükelleften alınan faturanın bilmeden kullanıldığı kanaatine varıldığında ise mükellef hakkında vergi suçu raporu düzenlenmeyecektir. Mükellefin mal veya hizmet alımı için muhteviyatı itibariyle yanıltıcı fatura kullanmış olması, ödemelerin kasadan yapılmış olması, söz konusu faturaların mükellefin tüm mal ve hizmet alımları içerisindeki oranı dikkate alınarak söz konusu faturayı bilerek yada bilmeyerek kullanmış olduğunun kanaati inceleme elamanınca VUK 306 ,KDV 84 seri numaralı genel tebliği ve VUK’nun 3.cü maddesi dikkate alınarak tespit edilecektir .

Söz konusu belgeyi düzenleyen mükelleften alınan faturada hesaplanan beyan ve bildirime konu edilmeyen (G.V. veya K.V sinin) ve KDV ‘nin öncelikle düzenleyici mükelleften aranılması, aksi durumda müteselsil sorumluluk kapsamında alıcı mükellefin KDV indirimlerinden çıkarılması G.V.- K.V yönünden ise mal ve hizmet alımı olarak kabul edilmesi gerekecektir..

Vergi inceleme yükü dikkate alınarak ; 01.09.2013 tarihinden önce işi terk eden mükelleflerden bilmeden gerçekten mal ve hizmet alımı yapan faturayı (Ba) bildirimi ile beyan eden mükelleflerin doğrudan vergi incelemesine sevk edilmesi yerine, öncelikle düzenleyici konumdaki mükelleften vergi kayıp ve kaçağının aranılması, bunun mümkün olmaması halinde kullanıcı mükellefler hakkında vergi dairelerince ön inceleme yapıldıktan sonra müteselsil sorumluluk kapsamında KDV indirimi yönünden düzeltme talep edilmesi hakkaniyet kuralına daha uygun olacaktır.

01.09.2013 tarihinden sonra ( Ba ) bildirim formlarının onay işlemi sırasında alış faturasının işi terk eden mükelleften terk tarihinden sonra alındığı uyarısına rağmen söz konusu belgeyi defter kayıtlarına, beyan ve bildirimlerine intikal ettiren mükelleflerin ise ileride haklarında yapılacak vergi incelemesinde söz konusu belgeyi bilerek kullanmadıklarını ileri süremeyecekleri gibi kasıt unsurunun varlığını da kabul etmiş olacaklardır.

Vergi yasalarında düzenleme yapmak suretiyle, sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenledikleri veya kullandıkları Vergi inceleme Raporu ile tespit edilen mükelleflerden alınan mal veya hizmet faturalarının ( Ba) bildirimlerinde beyanı sırasında uyarı modülü üzerinden mükelleflerin uyarılması halinde bu belgelerin düzenlenmesinin, kullanımının ve Vergi Müfettişleri üzerindeki iş yükünü azalmasına katkı sağlanmış olacaktır.

KAYNAK:

1-      213 S. Vergi Usul Kanunu.

2-      VUK 306-332 Genel Tebliği.

3-      28- 84 seri KDV Genel Tebliği.

10.09.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM