YAZARLARIMIZ
İsmail Dülger
Yeminli Mali Müşavir
ismaildulger59@gmail.com



Verginin Toplanmasında Vergi Dairesi Müdürlüklerinin Ve Meslek Mensuplarının (Sm-Smmm-Ymm) Önemi

Vergi ve muhasebe haftasının çeşitli etkinliklerle kutlandığı bugünlerde, ekonomik faaliyette bulunarak  istihdam yaratan ,elde ettiği gelir üzerinden vergi ödeyen ve ödenmesine aracılık eden mükellefler ile verginin ödenecek safhaya gelmesi için  işin mutfağında büro ile mükellefin işyeri arasında aralıksız mekik dokuyarak, defter ve belgeler arasında boğuşarak beyan ve bildirimlerin vergi  idaresine yasal süresinde verilmesini ,denetimini , tarh ve tahakkukunu sağlayan YMM- SM- S.M.Mali Müşavirlere ve mükelleflerin vergi ile ilgili ödevlerini tam ve zamanında yapabilmesi için e-beyan olanağı sağlayan,genel yazı, özelge, tebliğ, sirkülerle uygulamaya yön veren, sorunların gerektiğinde yüz yüze çözümlenmesinde katkıda bulunan Gelir İdaresi Başkanlığının merkez ve taşrada görevli  personeline ülkemizin kalkınmasında önemli yeri olan vergilerin toplanmasına yaptıkları katkılarından dolayı vatandaşlarımız adına teşekkür ederek yazıma başlamak istiyorum.

Maliye Bakanlığı- Gelir İdaresi Başkanlığının taşra teşkilatı 29 il de Vergi Dairesi Başkanlığına, 52 il de ise Defterdarlıklara bağlı olarak faaliyet gösteren Vergi Dairesi Müdürlüklerinden, vergi dairesinin bulunmadığı yerlerde ise Malmüdürlükleri bünyesinde bulunan Gelir Şefliklerinden oluşmaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı beyan ve bildirimlerinin büyük bir bölümünü e- beyan yolu ile internet vergi dairesi aracılığıyla  almakta olup; mükellefiyet tesisi, işe başlama ve işi terk işlemlerinin de internet ortamında yapılabilmesi mümkün ise de  vergilendirme ile ilgili bazı işlemlerin ve tespitlerin  fiilen  işletmede  yapılması  gerekmektedir.

Sürekli yenilenen  vergi mevzuat hükümlerini takip etmek, kayıt dışı istihdamla mücadele, değişen mevzuatla ilgili olarak mükellefleri bilgilendirmek  ve vergi yasaları hükümlerini uygulamakla  sorumlu olan vergi dairesi çalışanları yıllardır yoğun iş yükü altında hak ettikleri özlük haklarını alma mücadelesi yaparak çalışmalarını özveri içerisinde sürdürmektedir.  

Burada yetişmiş insan unsuru ön plana çıkmaktadır. Memuriyet, şeflik, müdür yardımcılığı kademelerinden geçmek suretiyle, her defasında girdiği sınavları kazanarak alın teri ve göz nuru dökerek elde eden Vergi Dairesi Müdürleri maalesef üstlendikleri sorumlulukla bağdaşmayan maaş alarak görevlerini sürdürmektedirler. Ayrıca yürütmekte olduğu kamu hizmetinin daha verimli  ve etkin olması için görevli memurların  işlemlerinin denetimi, hizmet içi eğitimleri yanında ; vergi incelemesi,soruşturma, uzlaşma, takdir komisyonu Başk. gibi ek görevleri de büyük bir özveri içerisinde yapmaktadırlar.

GİB bu konuda önemli bir adım atarak bünyesinde bulunan ve eğitim şartları tutan memurları için açtığı özel sınavlarla uzman kadrosuna atamıştır. Bu kadroya atamalarda başlangıçta bazı sıkıntılar olsalda söz konusu memurların büyük çoğunluğu  uzman kadrosuna atanarak maaşlarında  %25 oranına varan bir artış  olmuştur. Bu artışı uzmanların hak ettikleri konusunda itirazı olan yoktur.

Uzman kadrosuna atanan memurların ise atandıkları kadronun öneminin farkına vararak değişen mevzuatı takip etmeleri hem kendileri hem de muhatap olacakları mükellefleri bilgilendirme yönünden önem arz etmektedir.

Vergi dairelerinde her işlemin insan eli değerek yapıldığı dönemlerde bile yılın belli dönemlerinde toplu yoklamalar yapılarak mükellefiyet tesisine yönelik olarak zamanında bildirimde bulunmayan mükellefler tespit edilirken; işyükü azalmasına rağmen bu çalışmalar yok denilecek düzeye gelmiştir. Toplumda vergi ödeme bilinci oluşturmak suretiyle mükellefiyet görevlerinin zamanında yapılmasını sağlamak ve caydırıcılık amaçlanırken; cezalandırma ise son çözüm olmalıdır.

Bu konuda en büyük görev vergi Dairelerinde idareci konumunda olan Vergi Dairesi Müdürlerine, Müdür Yardımcılarına ve Şeflere düşmektedir. Vergi dairesinde önemli bir görevi yerine getiren şeflik görevi ise uzmanla aralarında doğan maaş uçurumu nedeniyle tercih edilir bir görev olmaktan çıkmıştır.

İdarecilik görevini üstlenen, emrinde çalışan uzmanla aynı ya da daha düşük maaş alan Vergi Dairesi Müdürleri ve uzmanlardan daha az maaş alan Vergi Dairesi Müdür yardımcılarının idareci olmanın gerektirdiği motivasyonları sıfır noktasındadır.  Sürekli yer değiştirme kabusu yaşayan, çocuklarının ilköğretim ve orta öğrenimlerini en az üç il de tamamlatabilen Vergi Dairesi müdür ve Müdür Yardımcılarından çok iyi performans beklenmesi hayaldir. Emrinde görevli uzmanla aynı maaşı alan ve görev yaptığı ilden tayin olma kabusunu yaşayan, sayıştaya hesap veren, bağlı olduğu birimlere ve özelliklede mükelleflere karşı vergi idaresinin yaptığı iş ve işlemlerden doğrudan sorumlu tutulan Vergi Dairesi Müdürlerinin ve müdür yardımcılarının özlük haklarının ivedilikle düzeltilmesi gerekmektedir.

Aksi halde mesleğinde başarılı, üretken ve özveri gerektiren idarecilik görevine atanmak isteyen yetişmiş insan gücünün önüne caydırıcılık yaratan büyük bir engel koymuş oluruz. Başarıda esas unsur mesleğinde yetenekli olan memurların en üst görevlere kadar atanmalarının önündeki engellerin kaldırılmasından geçmektedir.

Vergi mükelleflerinin sorunlarına çözüm bulan,emir ve talimatları doğrultusunda çalışan memurların yaptıkları iş ve işlemlerden sorumlu olan, gerektiğinde memurunun motivasyonu için kişisel dertlerine derman olan, Uzlaşma Komisyonu, Takdir Komisyonu Başkanlığı yaparak  ek görevler üstlenen,  GİB ve İVDB başkanlıklarınca  yapılması istenilen  vergi incelemeleri  için Vergi İnceleme raporu düzenleyerek ek vergi tarhiyatı yapılmasına katkı sağlayan Vergi Dairesi  Müdürlerinin  kamuda görev yapan genel idare hizmetleri sınıfında yer alan diğer müdürlerle aynı sorumluluğu paylaştıklarını  ileri sürmek haksız bir görüş ve uygulamadır. Kaldıki Milli Eğitim  Bakanlığı, Sağlık  Bakanlığı gibi  her bakanlık  kendi personelinin özlük haklarına yönelik  yasal düzenlemeler yaparak  idarecilik  görevini üstlenen personeline sözleşmeli statüde  farklı maaşlar vermektedir.

Yetişmiş insan gücünün  her zaman en önemli unsur olduğunu dikkate aldığımızda, sorumluluğu büyük ve çok önemli görevlerin  özveri ile yerine getirilmesine katkı sağlayan  Vergi Dairesi Müdürleri, Müdür Yardımcıları , Şeflerin  ve memurların özlük haklarında yasal düzenlemelerle  iyleştirmeler yapılmalıdır.

Ülke kalkınmasında en önemli unsur olan vergi toplama görevini  yürüten ,GİB’in taşrada mükellefe açılan kapısında önemli bir sorumluluk üstlenen Vergi Dairesi Müdürlerinin  özlük haklarında yasal düzenlemeler yapılarak maaşlarında  önemli bir artış sağlayacak 3600 ek gösterge ,makam ve görev tazminatı haklarının ivedilikle  verilmesi gerekmektedir.

Günümüzde Gelir İdaresi  Başkanlığı teknolojinin  nimetlerinden sonuna kadar yararlanarak, önceki yıllarda kendi personelinin  yaptığı  beyanname kabulü için tahakkuk fişi düzenleme, süresinden sonra verilen beyannameler için vergi ve ceza ihbarnamesi düzenleme ve söz konusu belgeleri dosyalarda arşivleme gibi çok büyük ve zaman kaybı yaratan  görevler   meslek mensupları (SM-SMMM-YMM ) tarafından yerine getirildiği için  önemli bir  iş yükü azaltılmış  ve her geçen gün yeni görev eklentileri ile (Ba-Bs- formu ,Mizan Bildirimi,vergi levhası,mükellef bilgileri bildirim formu gibi )yükünü dahada azaltmanın yollarını  aramaktadır.

TÜRMOB çatısı altında yer alan meslek mensupları (SM-SMMM-YMM); ülkemizin kalkınmasında önemli yeri olan verginin toplanmasında,toplumdaki vergi bilincinin oluşmasında,vergi kayıp ve kaçağının azaltılmasında, verginin zamanında tahakkuk ettirilmesinde, sosyal güvenlik yasalarının uygulanması yönünde önemli katkıda bulunmaktadırlar. Bilgi birikimini sürekli yenileyen,mükellefleri  için  yoğun emek ve zaman harcayan meslek mensupları sorumluluk yükü ağır bir görev üstlenmişlerdir. Ayrıca;vergi yasalarının uygulanmasının günün ekonomik ve teknolojik koşullarına uyarlı hale getirilmesi,vergi denetiminin daha  etkin ve verimli  bir yapıya kavuşturulması yönünde yapılan düzenlemeler sonucunda her geçen gün artan bir şekilde yeni görev ve sorumluluklar üstlenmektedirler.Ancak, Vergi Dairesi-SGK personeli gibi kamu görevi yapan meslek mensupları üstlendikleri sorumluluğun karşılığını ne hizmet verdikleri mükelleften nede görevini üstlendikleri kurumlardan alamamaktadırlar.

Yeni Türk Ticaret kanunu ile getirilen düzenlemeler,vergi yasalarında yapılması düşünülen değişiklikler dikkate alınarak 3568 sayılı meslek yasasınında yeniden ele alınması gerekmektedir.Yasal düzenlemeler yapılırken, mesleki sorunların ve tahsilat sıkıntılarının çözümüne yönelik önerilerinin dikkate alınması ,bağımsız denetimin etkin konuma getirilmesi, meslek mensuplarının işlemlerini ve denetimini yapabilecekleri mükellef sayısı ve kapasitesine  ilişkin mesleki çalışma standartlarının oluşturulması,mesleğin daha etkin ve verimli yapılmasını sağlayacaktır. (Not: Yazara mesaj gönder butonu işlevsizdir.)                                                                              

                                                                                                           Sağlık ve başarı dileklerimle.

01.03.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM