YAZARLARIMIZ
İbrahim Akbayrak
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
info@duzeyymm.com



Yeminli Mali Müşavirlerin ve Mali Müşavirlerin En Önemli Sorunları (1)

GİRİŞ

Bu yazımızı yaklaşan Türmob genel kurulu öncesi hem bir mesleğe katkı olarak hem de mesleki sorunlar içerisinde hangi sorunların öncelikli olarak çözülmesinin daha rantabıl olarak ele alınması konusuna katkı sağlamak için ele alacağız. Amacımız eleştiriden çok çözüm odaklı öneriler sunmak olacaktır.

Sadece sorunu eleştirirseniz sorunlar iki katına çıkar, sorunu düşünmekte kalırsanız yerinde sayar,   soruna çare bulursanız sorun ortadan kalkar anlayışına sadık kalacağız.  

1- MESLEĞİMİZDEKİ YÜKSEK KDV ORANI (%18)

AVUKATLARA VERİLEN KDV ORANININ DÜŞÜRÜLMESİ SÖZÜ MÜŞAVİRLERE DE UYGULANMALI

Son yapılan Yargı Reformu Strateji Belgesi düzenlemesinde hukuk hizmetleri ile ilgili “Güven veren ve erişilebilir adalet” sloganı ile Adalet Bakanlığı’nca devletin millete sözü ve taahhüdü olarak açıklanan düzenlemeler yapılmış olup, yeni dönemde meclisin açılması ile kanunlaşması için meclise gelecektir.

Konunun biz müşavirleri ilgilendiren kısmı şudur:

“Avukatlık hizmetlerinin vergilenmesi konusunda iyileştirici düzenlemeler yapıyoruz. Vekalet ücretinin KDV oranını indirmeyi planlıyoruz” denilmektedir. Gerekçe olarak da “Erişilebilir Adalet” öne çıkarılmaktadır. Vatandaş için “adalet hizmetine daha düşük maliyetle erişmeyi öngören” çok doğru bir düzenlemedir.

Gerek avukatlık hizmeti gerek se müşavirlik hizmeti lüks bir hizmet değildir. Günümüzde herkes dönem dönem bu hizmetlere ihtiyaç duymaktadır. Avukatlık hizmeti için ihtiyaç duyulduğunda, müşavirlik hizmeti için her ay ödeme yapılmaktadır. Özellikle müşavirlik hizmetinde 800 bin sermaye şirketi ile 2 milyon esnaf ve sanatkar her ay müşavirlik hizmeti için ödeme yapmaktadır.

Hal böyle iken avukatlık hizmeti için ihtiyaç duyulduğunda ödeme yapılırken, müşavirlik hizmeti için her ay ödeme yapılması TOBB ve Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’na anlatılmalı. İş dünyasının müşavirlik hizmetlerine daha düşük maliyetle ulaşabilmesi için müşavirlik hizmetlerinde KDV oranının %8’e indirilmesi anlatılmalı, destekleri alınmalı ve işbirliği yapılmalıdır.

Bununla kalınmayıp 77 SMM odası ile 8 YMM odasının ortak bir çalışması ve tabi ki TÜRMOB’nin nihai halini vereceği bu çalışma ile konu Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirilmelidir. Ayrıca meslekten gelen milletvekillerinin de parti ayrımı yapılmadan birer meslek savunucusu olduğu unutulmamalı ve destekleri bu noktada alınmalıdır.

Benzer hizmetlere benzer vergileme ilkesi diyebileceğimiz bir ilke ile idarenin görüşü bu yönde olacak ve KDV oranı %8 oranına indirilecektir kanaatindeyim. Çalışmanın ivedilikle yapılması gerekmektedir.  

MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ HASILAT ESASLI KDV UYGULAMASININ KAPSAMINA ALINMALI

Bilindiği gibi bazı sektörler ve özellikle özel halk otobüsü işletmeleri için 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe giren KDVK’nda Hasılat Esaslı Vergilendirme hükmü uygulanmaya başlanmıştır.

Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen;

Sektör ve meslek grupları arasında yer alanlar talep etmeleri halinde.

(Bu noktada Hazine ve Maliye Bakanlığı vasıtası ile meslek grupları içinde belirlememizin yapılmasının talep edilmesi en önemli iş olacaktır.)

Sektör ve meslek grubu için belirlenen KDV oranı uygulanarak.

Hesaplanan KDV’ni, indirilecek KDV’si ile ilişkilendirmeden.

KDV dahil aylık müşavirlik hizmet bedelleri üzerinden.

Bir KDV ödenerek yola devam edilmesi seçeneği meslektaşların önünde indirim mekanizmasının çalıştığı KDV sistemimizde bir diğer seçenek olarak bulunmalıdır.

Mesleğin beklentisi müşavirlik hizmet bedelleri için %4-5 gibi hasılat üzerinden alınacak bir KDV’nin makul olacağı yönündedir.

1/9 TEVKİFATLI KDV UYGULAMASININ UYGULANABİLİRLİĞİ

Bazı meslekten gelen milletvekilleri tarafından dillendirilen meslekteki kdv yükünü azaltmaya yönelik çözüm önerileri içinde yer alan bu seçeneğe bakacak olursak pek de uygulanabilir gözükmüyor.

Nedenlerimiz;

Her şeyden önce etik ilkeler bizler için de gereklidir. KDV yükümüzü azaltmak uğruna mükelleflere KDV 2 beyanı zorunluluğu getirilmek zorunda kalınacaktır. Bu da gerek TOBB gerek se Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu tarafından iş dünyasına ek bir yük olarak algılanacaktır.

Örneğin: İşletme hesabı esasında ortalama müşavirlik hizmet bedeli KDV hariç 150 TL iken,

Mükellefe her ay 48 TL 2 nolu KDV damga vergisi bedeli

Müşavirlik hizmet bedelinin KDV’sinin 8/9’unu peşin olarak ödeme yani 24 TL adımıza mükellef tarafından peşin ödenecek KDV. Makbuzdaki KDV İndirim mekanizmasına dahil edilerek belki de peşin olarak ödenmeyecek idi.  Tabi ki ödenen KDV daha sonra indirim mekanizmasına dahil edilecektir.

KDV 2 beyan verme yükünü de üzerimize almayı da gözden uzak tutmamak gereklidir. Her bir mükellef için bir yeni beyannameye daha sahip olmayı göze almak ne kadar isabetli olur.

Meslektaşlara mükelleflerden şu serzenişler gelmeye başlayacak. Muhasebe ve müşavirlik maliyeti bana çok gelmeye başladı. Bunun sonucun da mesleki ücretlerde fiyat kırılarak yeni bir haksız rekabete sebebiyet verilmesi sonucu da olacaktır.

KDV SORUNUNUN KDV 10. MADDEYE EKLENECEK (TAHSİL ESASI) HÜKMÜ İLE ÇÖZÜMÜ

Bilindiği gibi GVK tahsilatını yap gelir vergini o zaman öde derken,  KDVK tahsilatını yapmasan da makbuzun kesilmesi ile vergiyi doğuran olay doğmuştur deyip,  bu nedenle KDV’nin ilgili ay ödenmesi kuralını benimser.

Mesleki ücretler tahsil edilmese de boş makbuz kesme dediğimiz makbuzda KDV’ni belirtmek suretiyle ilgili ay ücreti için peşin ödemek zorunda kalınmaktadır. Meslektaşlar İşletmelerin iflası halinde ileride tahsil edemeyeceği ücreti içinde KDV’ni önceden peşin ödemek zorunda kalabilmektedirler.

‘Serbest meslek faaliyetlerinde vergiyi doğuran olay, tahsilatın yapıldığı zamandır’ gibi kısa ve net bir hüküm ilavesi ile sorun kalıcı olarak çözülebilir. Böylece ileride alınamayacak ücretler içinde kdv ödemek zorunda kalınmaz.

DEĞERLENDİRME

Kanaatimce öncelikli olarak KDV oran indirimi çözümü üzerinde durulması şu an için en önemli çözüm olacaktır. Konjonktür ve meclisin yeniden açılması ile hukuk reformu kapsamında yapılacak düzenlemeler bizleri de ilgilendirecektir.

Meslektaşların önünde olması gereken maliyet kıyası yapabileceği ve kdv oran indirimi ile karşılaştırabileceği bir diğer seçenek olarak hasılat esaslı KDV uygulamasına mesleki faaliyetlerimizin de dahil edilmesi olacaktır.

Etkin bir Türmob ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile iyi bir diyalog da unutulmamalıdır.

Not: Bir sonraki Meslekteki Yığılma ve Daralan Pazar Payı adlı yazımızda görüşmek üzere…

03.09.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM