YAZARLARIMIZ
Hüseyin Yerli
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
huseyin_yerli@hotmail.com



22. Olağan TÜRMOB Seçimleri Ardından Bir Değerlendirme

Bu makalede TÜRMOB seçimlerinin bir değerlendirilmesi yapmaya çalışacağım. Tarafsız bir gözlemde bulunarak TURMOB yapısını, çalışma şeklini ve üst birlik olarak görevlerini yapma konusunda çabalarını ve bu seçimlerde grupların sayısındaki artış ve yaşanan rekabet sonucu, yönetimin yeni şeklini almasını irdeleyeceğiz.

TÜRMOB web sayfasında ki; hakkında bölümünde yazılan yazıda,

 “Yıllardır verilen mücadelelerin sonucunda çağdaş dünyanın vazgeçilmez unsurlarından biri olan mali müşavirlik mesleği 13 Haziran 1989 tarihinde yayınlanan 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile yasal statüsüne kavuşmuştur. Meslek camiası yıllardır verilen mücadelenin sağladığı birikimle kısa sürede örgütlenmesini tamamlayarak odalarına ve odaların üst birliği olan TÜRMOB çatısı altında toplanmışlardır.”

“Çok kısıtlı imkânlarla ve olanaksızlıklarla kuruluşları gerçekleşen odalarımız ve onun üst birliği olan TÜRMOB 26 yıllık bir süreçte gerek ülkemizde gerekse dünyada saygın, etkin bir meslek örgütü haline gelmiştir.[1]

Bu yazıyı gerçeklerle karşılaştırarak, bir meslek mensubu olarak soru sormak zorunda hissediyordum;

-  Türmob bütçesi gerçekten kısıtlı mı?

-  26 yılın ardından Türmob Çatı örgütü olarak görev ve amaçını yerine getirebildi mi?

-  Türmob çatısı altında yöneticilerin aldıkları huzur hakları ile yöneticiliği profesyonel meslek haline mi getirdi?

Bütçe;

TÜRMOB bugün en fazla üye sayısına sahip olan 2.akademik bir kurumdur. Küçük bir büroda hayata tutunma çabasında olan, gecesi ve gündüzü olmadan sürekli çalışan, sürekli ondan bilgi ve belge isteyen, kamu kurum ve kuruluşların sürekli baskısı altında bulunmasına karşın, zor geçinen meslek mensupları, bu kadar büyük bir zenginlik içinde yaşayan, meslektaştan uzak, kopuk üst birlik, meslek mensubunu temsil etmektedir.

 Meslek odalarına profesyonel yöneticiler değil, meslek mensubunu anlayan onların sorunlarını çözen, meslek mensuplarına yeni gelir alanları yaratması için çalışan yöneticiler gerekir. Üst birliğin başında olan grup, meslektaşının yerine kendini koyabilmeli, gerçekten meslektaşla BİZ olabilmesi gerekir. Odalarımızın sadece kitap, mevzuat ve yayınlar gönderen kurumlar olmaktan çıkmaları gerekir.

Çatı ve oda yöneticileri, üyelerin yaşadığı sorunları çözen ve anlayan değil, sisteme ayak uyduran bir yönetim anlayışını oluşturmuş durumdalar.

“Bağımsız denetim dersinde bir hocamızın ifadesi aynen şöyleydi: Bir odayı yöneten grupların ne kadar demokratik oldukları, duvarda resimleri asılı başkanların fotoğrafların çokluğuyla doğru orantılıdır.”

 Türmob çatısı altında bulunan, Meslek odalarındaki, duvarda asılı başkan fotoğraf sayısı, 26 yıllık süreçte bir veya ikiyi geçmemektedir.

Bu odalardaki yöneticilerin meslekten kopuk, meslektaşlarından ne kadar uzakta olduğunun en güzel belirtisidir. Diğer akademik kurumlara örnek olmamız gerekirken, tam tersine farklı meslek örgütünden yöneticiler, yasada olmamasına rağmen kendiliğinden 2. dönem sonunda başkan olmayacağını, görev almak istemediğini, yerine başka bir arkadaşının gelebilmesi açısından tekrar aday olmayacağını ifade ederken, bizim meslek örgütümüzün yöneticileri ise aksine 26 yıllık sürecin ardından odadaki başkanlıklarını ancak yasayla bırakmaktadırlar.

Bir Meslek Örgütün Başındaki Başkanın Açıklamaları;

“Gerçekten, bu görevleri üstlenmek kadar, iktidarın, makamın büyüsüne kapılmadan, insanların teveccühünü, sevgi ve saygısını suiistimal etmeden, zamanında bırakabilmeyi de bilmek gerekir. Üstelik bunun, yeniden seçilme olasılığının oldukça yüksek olduğu, destek ve teveccühün devam ettiği bir dönemde ve aksi yönde bir talebe rağmen yapılabilmesi değerli ve anlamlıdır.

Kişilerin makam ve koltuklara yapışıp kaldığı, o koltukları zamanı gelince kendiliğinden bırakamadığı, hatta ardı ardına gelen yenilgi ve başarısızlıklarda dahi kendiliğinden gitmeyi bilmediği, başka kişilere fırsat yaratmayı düşünmediği bir ülkede bu yaklaşımım tuhaf gelebilir, fazlaca "romantik" bulunabilir. Ancak ben; bir makama, göreve gelme biçimi kadar, gitme biçiminin de önemli olduğuna inanmaktayım. Bu şekilde başka meslektaşlara da bu onurlu görev ve hizmeti yapabilme imkanı sağlamanın, bir devinim yaratmanın, görev ve sorumlulukları paylaşmanın gerekli ve önemli olduğu kanaatindeyim. Eşim ve çocuklarımın da beni özlediklerini düşünüyorum...

Makamlar, kişiler gelip geçici, kurumlar ve fikirler kalıcıdır. Hiç bir makam ve kişi vazgeçilmez değildir, olmamalıdır. Altı yıl önce, kendi istek ve planlamamın dışında, o anki mevcut şartlardan kaynaklanan bir talebe bağlı olarak kaçamayacağım bir görev ve sorumluluk sebebiyle üstlendiğim bu görevi, kimsenin "artık git" dememesine rağmen; buna gerek kalmadan ve fırsat tanımadan tamamen kendi isteğimle bırakabilmenin huzur ve mutluluğu içindeyim.”[2]

Gelelim, 16/10/2016 Tarihinde yapılan Genel Kurul sonuçlarına,

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’nin 22. Olağan Genel Kurulu Yapıldı

15-16 Ekim 2016 Tarihlerinde yapılan Seçimli Genel Kurula üç grup katıldı

İŞTE RESMİ OLMAYAN SEÇİM SONUÇLARI; 

Yönetim Kurulu 9 Üye

Çağdaş Demokrat Muhasebeciler Grubu: 5

Meslekte Birlik Grubu: 2

Türkiye Muhasebeciler Grubu:2

Disiplin Kurulu 5 Üye

Çağdaş Demokrat Muhasebeciler Grubu: 3
Meslekte Birlik Grubu: 1
Türkiye Muhasebeciler Grubu: 1

Denetleme Kurulu 3 üye

Çağdaş Demokrat Muhasebeciler Grubu: 1
Meslekte Birlik Grubu: 1
Türkiye Muhasebeciler Grubu 1

Bu genel kurul sonucunda, Türmob yönetimi üç gruptan oluşmuş bulunmaktadır. Aslında yönetimi oluşturan gruplar yada kişiler de çokta bir değişiklik yok. Sonuçta meslek mensubunu heyecanlandıracak bir seçim sonucu olmadı.

SONUÇ

Çatı üst birlik olan, TURMOB bugün 100.000 üzerinde meslek mensubu barındıran Türkiye’nin En Büyük 2. Üyesine sahip bir sivil toplum kuruluşudur. Fakat meslek mensubunu temsil edecek, meslek mensubunu yönetecek ve yönlendirecek bugüne kadar bir irade sergileyemedi. Meslek mensupların yaşamış olduğu ekonomik sıkıntıdan, iş yükünden, kamu kurumların baskılarından koruyamamıştır. Zenginlik içinde yaşayan tabandan uzak, mesleğin sorunlarını çözemeyen hantal bir yapıya sahip olmuştur.

Çok yoğun çalışmasına karşı, zor geçinen bir meslek grubu profilinden uzaklaştıran, mesleği hak ettiği saygıya ulaştırabilecek, kendini değil, meslek mensubunu düşünen bir yönetimin gelmesini dilerim.

Kaynak

1.      http://www.turmob.org.tr/TurmobWeb/Kurumsal/Turmob/Hakkinda.aspx

2.      http://www.haberturk.com/gundem/haber/1302740-umit-kocasakal-aday-olmayacak

 


[1] http://www.turmob.org.tr/TurmobWeb/Kurumsal/Turmob/Hakkinda.aspx

[2] http://www.haberturk.com/gundem/haber/1302740-umit-kocasakal-aday-olmayacak

26.10.2016

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM