YAZARLARIMIZ
Günseli Zeynep Kalındamar
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Vergi Bilim Uzmanı
gunselikalindamar@hotmail.com



Eğitim Tesisleri, Özel Kreş ve Gündüz Bakım Evleri İle Rehabilitasyon Merkezlerinin İşletilmesinden Elde Edilen Kazançlara İlişkin İstisnalar

1- 

GİRİŞ

Değerli Okurlar Eğitim Tesisleri, Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri İle Rehabilitasyon Merkezlerinin işletilmesinden elde edilen kazançlara ilişkin istisnaları 2016 yılı kurum dönemi itibarıyla Kurumlar Vergisi Beyanına konu olan hususlar üzerinde durmaya çalışacağız.

Bilindiği üzere muafiyet kişi ya da gruplara uygulanırken istisna ise, vergi konusu ile ilgilidir kısaca; verginin vergi dışı bırakılmasıdır. Bunu hatırlatarak; KVK’ nın 5’nci maddesinin 1’nci fıkrasının(ı) bendi uyarınca Okul Öncesi Eğitim, İlk Öğretim, Özel Eğitim ve Orta Öğretim, Özel Okulları ile Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara veya kamu yararına çalışan derneklere bağlı rehabilitasyon merkezlerinin işletilmesinden, ilgili bakanlığın görüşü alınarak Maliye Bakanlığının belirleyeceği esas ve usullere göre 5 hesap dönem itibarıyla elde edilen kazançlar kurumlar vergisinden istisnadır. Bu istisna durumu faaliyete başlandığı dönemden itibaren başlar. Hükmünde yer alır. Diğer bir husus olarakta (07/09/2016 tarihli 29824 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6745 sayılı /64 md.5’ınci maddenin (ı)bendi) bkz. 01/01/2017 tarihi itibariyle Özel Kreş ve Gündüz Bakım Evlerine uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

İSTİSNANIN KAPSAMI

EĞİTİM VE ÖĞRETİM İŞLEMLERİNE TANINAN KAZANÇ İSTİSNALARI

625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu Kapsamında Yer alan tüm işletmelerinden elde edilen kazançlar ve 633 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK kapsamında yer alan Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri Evleri işletilmesinde elde edilen kazançlara uygulanacaktır. ve bunun dışında İstisna kapsamında yer alan 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu olan 19,20,21,22,25,26,30 (Okul Öncesi Eğitim Okulu, İlk-Orta Öğretim Okulu, Özel Eğitim Okulları ve Gündüz Bakımevi,Kreş (633 sayılı KHK yer alan ) gibi kuruluşlar 2828 sayılı kanun ile Rehabilitasyon Merkezleri yer alınken ancak; Üniversite veya Liselere Hazırlık, Bilgisayar, Sürücü Kursu Dans, Bale, Mankenlik Spor Kursları gibi elde edilen Kurum Kazançları İstisna uygulanmayacaktır.

REHABİLTASYON MERKEZLERİNE İLİŞKİN İSTİSNA

Rehabilitasyon Merkezlerinin Kazançlarına İstisna uygulanabilmesi için Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan Vakıflar ile Kamu yararına çalışan derneklere bağlı olması gerekir. Ayrıca İnsan sağlığını ilgilendiren konuları kapsayan faaliyet ile iştigal konusu işletmeyle birlikte olması aranan diğer koşullardır. Konuyla ilgili daha detay bilgi için mülga 5422 sayılı KVK hükümlerine bakılmalıdır.

KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVLERİNE İLİŞKİN İSTİSNA

01/01/2017 tarihinden itibaren faaliyete başlamış olmalı işletme bu tarihten önce faaliyet içersindeyse istisnadan faydalanması mümkün olmayacaktır. Ancak; Mükellefler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca verilen kurum açma izin belgesi ile istisnadan yararlanma yolu açılmış olacak bu durumda ayrıca maliyeden izin almayı gerektiren bir duruma gerek kalmayacaktır.

İSTİSNA SÜRELERİ

Kurumlar Vergisi Kanun’da yapılan düzenleme ile yukarıdaki saydığımız işletme türleri faaliyete başlama tarihinden itibaren 5 hesap dönemi kurumlar vergisinden istisna olacaktır.

Örneğin; 2011 yılında kurum açma izin belgesi alan bir işletme faaliyete 2012 yılında başladı. Kurum kazançları 2012-2016 vergilendirme dönemlerinde istisna olacaktır, kreş ve gündüz bakım evlerinin uygulaması 01/01/2017 tarihinde yürürlüğe girdiğinden dolayı faaliyet tarihinden itibaren 5 hesap dönemi boyunca kurumlardan istisna olacaktır.

İSTİSNADAN YARARLANAN İŞLETMENİN SATILMASI VEYA DEVREDİLMESİ

İstisna kapsamında faydalanılan işletmelerin başka bir kuruma devredilmesi durumunda kurum istisnadan 5 hesap dönemi değil, faydalanılmayan dönem kadar yararlanacaktır. Daha açık bir örnek verilmesi gerekirse; 2013 yılında işletme açıldı 2014 yılında devretti.2014, 2015, 2016 yıllarında elde ettiği kurum kazançları istisna uygulanacaktır. Devreden işletme ise devir tarihine kadar elde ettiği kurum kazançlar için istisnadan yararlanabilecektir.

SONUÇ

Değerli Okurlar 2016 Kurumlar Beyanının düzenlenmesinin yoğun bir şekilde olduğu bu dönemde eğitim ve sağlık faaliyetinde bulunan işletmelerin istisna kısımlarını ilgilendiren bazı özelikli durumları kanun çerçevesi içersinde degerlendirmeye ve yorumlamaya çalıştık tüm okuyucularımıza faydalı olması dileklerimle saygılar.

KAYNAKÇA:

2016 KURUMLAR BEYANINI DÜZENLEME REHBERİ

KVK 5 md..1 ‘nci.(I) bendi, 6745 sayılı /64 md.5’ınci maddenin (ı)bendi

17.04.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM