YAZARLARIMIZ
Ercan İzci
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
Bilim Uzmanı
ercanizci@fai.com.tr



Aile Hekimlerinin İşyeri Hekimliği Görevlerinde SGK Durumları

Bilindiği gibi 6514 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 21 inci maddesi ile, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 12 nci maddesinin üçüncü fıkrasına, "Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve yöneticilik görevi bulunmayan tabipler ile aile hekimleri, kurum ve kuruluşlarındaki çalışma saatleri dışında ve kurumlarının izniyle aylık otuz saati geçmemek üzere iş yeri hekimliği yapabilir" hükmü ile  "Tabipler, iş yeri hekimliği eğitimi alma ve iş yeri hekimliği belgesine sahip olma şartı aranmaksızın 10'dan az işçi çalıştıran az tehlikeli iş yerlerinin iş yeri hekimliği görevini yapabilirler" denilmektedir.

Bu kapsamda aile hekimliği ve kamu hastanelerinde çalışan hekimlerin, işyeri hekimi olarak çalıştıkları sürelerde sözleşme imzaladıkları iş sağlığı ve güvenliği şirketleri, ortak sağlık güvenlik birimi (OSGB) tarafından 4/a kapsamında SGK giriş bildirgesi ve aylık prim ve hizmet bildirgelerini vermesi gerekip gerekmediği hususunda tereddütler yaşanmaktadır.

Borçlar Kanunu’nun 313. maddesine göre hizmet akdi, öyle bir mukaveledir ki onunla işçi, muayyen veya gayri muayyen bir zamanda hizmet görmeyi ve iş sahibi dahi ona bir ücret vermeyi taahhüt eder.

Aynı kavram İş Kanunu’nun 8. maddesinde ise bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir” şeklinde tanımlanmaktadır.

Yukarıdaki tanım incelendiğinde iş sözleşmesinin aşağıda sayılan unsurlarının ön plana çıktığı görülmektedir:

-        İş Unsuru,
-       Ücret Unsuru
-       Bağımlılık Unsuru

Bir çalışanın sigortalı olarak gösterilebilmesi için hizmet akdinin unsurlarının bir arada oluşması gerekmektedir. Dolayısı ile yasa ile tanın bir hak nedeniyle, yapılan sözleşmeye istinaden mesleğini ifa edenlerin sigortalı olarak gösterilmesi zorunluluğu yoktur. Bu kapsamda Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve yöneticilik görevi bulunmayan tabipler ile aile hekimleri, kurum ve kuruluşlarındaki çalışma saatleri dışında ve kurumlarının izniyle aylık otuz saati geçmemek üzere iş yeri hekimliği görevleri nedeniyle 5510 sayılı Kanunun 4/a kapsamında işe giriş bildirgesi verilmemesi ve aylık prim ve hizmet belgesine dahil edilmemesi gerekmektedir.

17.06.2016

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM