YAZARLARIMIZ
Engin Malay
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir



Binek Araçların Taşıt Pulu

Motorlu taşıtlar vergisinin her yılın ocak ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödeneceği, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin; “Verginin tarh, tebliğ ve ödenmesi” başlıklı 9’uncu maddesinin dördüncü paragrafında belirtilmektedir. Temmuz ayı içinde bir mükellef ile sohbet ederken binek araçların motorlu taşıtlar vergisinin gider yazılamayacağını bütün detaylarıyla anlattım. Mükellef çok şaşırdı. Ben de konuyu buradan paylaşmak istedim.

Hangi ödemelerin gider olarak kabul edileceği, hangi giderlerin kanunen kabul edilmeyeceğini, hem 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda hem de 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nda hüküm altına alınmıştır.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 40’ıncı maddesinde; “Safi kazancın tespit edilmesi için, aşağıdaki giderlerin indirilmesi kabul edilir.” der ve 5’inci fıkrasında da; “Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri.”nin safi kazancın tespit edilmesinde kabul edileceği maddenin başında belirtilmiştir.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 41’inci maddesi; kanunen kabul edilmeyen ödemeleri, 89’uncu maddesi; diğer indirimleri, 90’ıncı maddesi; matrahtan ve gelir unsurlarından indirilemeyecek giderleri hüküm altına almıştır.

Kurumlar Vergisi Kanunu’na baktığımızda; 6’ncı madde; “safi kurum kazancının elde edilmesini, 8’inci maddesi; indirilecek giderleri, 10’uncu maddesi; diğer indirimleri, 11’inci maddesi; kabul edilmeyen indirimleri hüküm altına almıştır.

Yine Gelir Vergisinin 40/5’inci fıkrasına göz atalım: “Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri.”nin safi kazancın tespit edilmesinde gider olarak kabul edileceğine karşılık, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun 14’üncü maddesinde; “ Bu kanuna bağlı  (I)  ve (IV) sayılı tarifelerde yer alan taşıtlardan  (Ticari maksatla kullanılan uçak ve helikopterler ile taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşan işletmelerin bu amaçla kiraya verdikleri taşıtlar hariç) alınan vergi ve cezalar ile gecikme zamları gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez.” hükmü yer almaktadır.

Yani genel kanun olan Gelir Vergisi Kanunu’nda gider kabul edileceği yazan bir gideri, özel kanun olan Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu gider olarak kabul edilmeyeceğini hüküm altına almıştır.

Sonuç olarak; binek araçların motorlu taşıtlar vergisi halk diliyle taşıt pulu giderleri kanunen kabul edilmeyen giderdir.

03.09.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM