YAZARLARIMIZ
Engin Malay
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir



Vergi Cezalarında İndirim

Ceza indirimi uygulaması; mükelleflerle vergi idaresi arasında çıkabilecek uyuşmazlıkların yargı yoluna gidilmeden çözümlenmesinin  bir yollarından biridir.

Vergi Usul Kanunu’nun 376’ncı maddesinde indirimin şartları ve indirim oranı belirtilmiştir.

Mükellefler ve adlarına ceza kesilmiş bulunanlar, Vergi Usul Kanunu kapsamına giren tüm vergi, resim ve harçlara ilişkin cezalar hakkında ihbarnamenin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ceza/ceza ihbarnamesini gönderen vergi dairesine cezada indirim için başvurabilirler.

Vergi cezalarından indirim, adından da anlaşılacağı üzere sadece ceza indiriminden faydalanabilecek bir işlemdir. Söz konusu bu indirimden sadece mükellef veya vergi sorumlusu olan ceza muhataplarının yararlanma imkânı bulunmaktadır. Cezalarda indirim, mükellef veya vergi sorumlusu olan ceza muhataplarının tek taraflı kullanabilecekleri bir haktır.

İndirim uygulamasından yararlanılabilecek cezalar vergi ziyaı,

usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarıdır.

Cezalarda indirimden yararlanmanın şartları

1-İhbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili vergi

dairesine bir dilekçe ile başvurulması gerekmektedir. Söz konusu otuz günlük süre mali tatile veya mali tatilin bitimini takip eden güne denk gelmesi halinde, bu süre  mali tatilin bitimini izleyen günden itibaren yedi gün uzar,

2-İndirim konusu yapılan cezanın dava konusu yapılmamış olması.

Tebliğ üzerine dava açılmasına rağmen, dava açma süresi içinde, vergi mahkemesince henüz karar verilmemiş olması koşuluyla, davadan vazgeçilmesi halinde cezada indirim talebinde bulunulabilir,

3-Belirtilen süre içinde vergi aslı ve indirimden arta kalan cezanın ödenmesi,

4-Mükellefin, dava açma süresi içinde uzlaşma isteminde bulunması ve uzlaşma tutanağı imzalanmadan uzlaşma talebinden vazgeçtiğini beyan etmesi halinde cezada indirim talebinde bulunma hakkı vardır, fakat hem cezada indirim hem de uzlaşmadan yararlanma hakkı yoktur. Mükellef vergi ziyaına kaçakçılık sayılan fiillerle sebebiyet verirse bu tarhiyat için ceza indirimi hükümlerinden yararlanabilir,uzlaşma hükümlerinden ise yararlanamaz,

5-Talepte bulunan mükellefin, ikmalen, resen veya idarece tarh edilen vergi veya vergi farkı ile vergi ziyaı cezası ya da usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının indirimden sonra kalan kısmını vadesinde veya 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanunu’nun (AATUHK) 10’uncu maddede sayılan teminatlardan herhangi birini göstermek koşuluyla vadenin bitiminden itibaren 3 ay içinde ödemesi gerekmektedir.

Mükellef veya vergi sorumlusu ödeyeceğini bildirdiği vergi ve vergi cezasını süresinde ödemez veya dava konusu yaparsa bu madde hükmünden faydalandırılmaz.

Cezalarda indirim uygulanması

1-Vergi ziyaı cezasında birinci defada yarısı, müteakiben kesilenlerdeüçte biri,

2-Usulsüzlük veya özel usulsüzlük cezalarının üçte biri indirilir.

15.04.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM