YAZARLARIMIZ
Engin Malay
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir



AGİ’den Yararlanamayanlar

Geçen hafta Asgari Geçim İndirimi'nden (AGİ) kimler yararlanabilir konusuna başlamış ve bu hafta devam edeceğimizi yazmıştık.

Bugün AGİ’den yararlanamayacaklar ile işverenin AGİ’yi geç vermesi ya da hiç vermemesi halinde ne gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği hususunu ele alacağız.

İlk olarak AGİ’den yararlanamayacakları yazalım:

1-Ücretleri diğer ücret kapsamında vergilendirilen hizmet erbapları.

Bunlar;

a) Kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı yanında çalışanlar;
b) Özel hizmetlerde çalışan şoförler;
c) Özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat işçileri;
d) Gayrimenkul sermaye iradı sahibi yanında çalışanlar;
e) Gerçek ücretlerinin tespitine imkan olmaması sebebiyle, Danıştay’ın müspet mütalaasıyla, Maliye Bakanlığı'nca bu kapsama alınanlar.

2-Ücret geliri elde etmeyen diğer gerçek kişiler,

3-Dar mükellefiyet kapsamında ücret geliri elde edenler (İkametgahı Türkiye’de olmayan ve Bir takvim yılında 6 aydan az süre ile Türkiye’de ikamet edenler)

4-Başka bir kanun hükmü (3218 Serbest Bölgeler Kanunu, 4490 Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu, 4691 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu vb.) uyarınca ücretlerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmayanlar yararlanamazlar.

Bu açıklamayı yaptıktan sonra, Maliye Bakanlığı’nca yayımlanan 265 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği’nde uygulamaya yönelik hükümleri hatırlayalım:

Söz konusu tebliğde; “…Ücretliye yansıtılacak tutar ücret ödemesinin yapıldığı dönemde ücret bordrosunda açılan 'Asgari Geçim İndirimi' satırında gösterilecek ve işveren tarafından ilgili aya ilişkin verilecek muhtasar beyannamede tevkif suretiyle kesilen vergiler toplamından mahsup edilerek kalan tevkifat tutarı ödenecektir. der ve devamında;

“… Muhtasar beyanname üzerinde asgari geçim indirimi tutarının mahsup edilebilmesi için, söz konusu tutarın mutlak suretle ücretlilere ödenmiş olması gerekmektedir. Ücretlilere ödenmeyen tutarlarınmahsup edilmesi halinde bu tutar işverenlerce muhtasar beyanname üzerinden eksik beyan edilmiş ve ödenmemiş gelir vergisi tevkifatı olarak addolunacaktır.” açıklaması karşımıza çıkmaktadır.

Bu açıklamalardan sonra konuyu özetlersek; işveren muhtasar beyannamede mahsup ederek ödeyeceği vergiden düştüğü AGİ tutarını işçiye zamanında vermez ya da hiç vermezse; haksız bir uygulama yapmış olacak. Bu durum vergi yasaları karşısında vergi ziyaını doğuracaktır.

Sözünü ettiğimiz bu yanlış uygulamanın idarece tespiti halinde işverene cezalı işlem uygulanacaktır.

10.02.2016

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM