YAZARLARIMIZ
Engin Malay
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir



Yazarkasa Fişlerinin Gider Yazılıp Yazılamayacağı

Bilindiği gibi alışverişlerimizde satıcılar ya da çalışanlar bize yasanın sınırları içinde kaldığı miktara kadar yazarkasa fişi düzenlemektedirler.

Tüketici olduğunuz sürece bunun alan kişi için bir önemi yoktur. Yaptığı harcamanın karşılığı olan yasal belgeyi almış olur, ancak bir vergi mükellefi için yazarkasa fişlerinin geçerli ya da geçerli olmadığı durumlar söz konusudur.

İşyeri sahipleri ya da çalışanları işyerleri için yaptıkları mal ve hizmet giderleri için çoğunlukla yazarkasa fişi alıp ilgili muhasebe departmanına yaptığı masrafı göstermek için bu belgeyi verirler fakat Vergi Usul Kanunu açısından geçerli olup olmadığını bilmezler. Bugün işyerleri için geçerli ya da geçersiz olan belgeleri konu edeceğiz.

Konuya başlamadan önce Vergi Usul Kanunu’nda Fatura ve Perakende satış vesikası hükümlerine bir göz atalım:

“Fatura Kullanma Mecburiyeti” başlıklı 232’nci maddesi:

Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:

1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;

2. Serbest meslek erbabına;

3. Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara;

4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;

5. Vergiden muaf esnafa.

Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.

Yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin 880 TL’yi (2015 yılı için) geçmesi veya bedeli 880 TL’den az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.”

“Perakende Satış Vesikaları” başlıklı 232’üncü maddesi:

“Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları satışları ve yaptıkları işlerin bedelleri aşağıdaki vesikalardan herhangi biri ile tevsik olunur.

1. Perakende satış fişleri;

2. Makineli kasaların kayıt ruloları;

3. Giriş ve yolcu taşıma biletleri.

Perakende satış fişi; makineli kasaların kayıt ruloları ve biletlerde, işletme veya mükellefin adı, düzenlenme tarihi ve alınan paranın miktarı gösterilir.

Perakende satış fişi ile giriş ve yolcu taşıma biletleri seri ve sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir. Bu fiş ve biletler kopyalı iki nüsha olarak tanzim edilir ve bir nüshası müşteriye verilir. Makineli kasa kullanıp da müşteriye fiş (makineli kasanın önceki fıkrada belirtilen malumatı ihtiva eden fişi) verilmemesi halinde, perakende satış fişi tanzimi ve müşteriye verilmesi mecburidir.”

Kanunda yazılı iki maddeyi gördük, gelecek yazıda ilgili tebliğleri de ele alacağız.

04.11.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM