YAZARLARIMIZ
Engin Malay
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir



E-Fatura (3)

E-fatura ile ilgili başladığımız yazı dizimizin bugün üçüncü bölümünü sizlerle paylaşacağız.

E-fatura ile ilgili uygulamadan yararlanmak isteyen mükellefler elektronik ortamda veya posta yoluyla başvuru yapabilmektedir.


E-fatura uygulamasına elektronik başvuru

Elektronik fatura uygulamasına başvuru yapmak isteyen mükelleflerin veya temsilcilerinin www.efatura.gov.tr adresindeki e-Fatura başvuru bağlantısına tıklayarak gerekli formları doldurup onaylamaları gerekmektedir.

E-fatura ve e-Defter uygulamasında kullanılacak olan Mali Mühür Sertifikasına başvurmak için, www.efatura.gov.tr adresinden başvuru bağlantısına ya da mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go adresine girilip, ilgili alanlar doldurularak başvuru gerçekleştirilir. Bu adres üzerinden sadece Mali Mühür Sertifikası için başvuru yapılmaktadır.


E-fatura uygulama başvurusu aşağıdaki adresten yapılmalıdır.

https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/

Başvuru için TÜBİTAK-KamuSM tarafından üretilen mali mühür sertifikası ve şifresi kullanıcıya teslim edilmiş olmalıdır. Aksi takdirde bu adresten mali mühürle başvuru yapılamayacaktır.

Geçtiğimiz yazımızda; e-fatura başvurusu yapılırken üç yöntem olan; 1-Portal, 2-Entegrasyon yöntemi, 3-Özel entegrasyon yönteminden bir tanesinin seçilmesi gerektiğini yazmıştık.


1-Portal yöntemi ile elektronik fatura başvurusu

Gelir İdaresi Başkanlığının https://portal.efatura.gov.tr/efatura/egiris.jsp internet adresinde sunduğu web uygulamasını, yani GİB-Portal yöntemini kullanmak isteyen mükelleflerin kılavuzun “3 Elektronik Fatura Başvuru Formunun Doldurulması” bölümünde anlatıldığı şekilde e-Fatura başvurusunu yaparken Yararlanma Yöntemleri alanından Portal yöntemini seçmesi gerekmektedir.


2-Entegrasyon yöntemi elektronik fatura başvurusu

Bu yöntem çok sayıda fatura düzenleyen ve kendilerine ait bilgi işlem sistemini 7/24 çalıştıran mükelleflerin sistemlerini Başkanlık sitemine entegre ederek kullanabilmeleri amacıyla geliştirilmiştir. Entegrasyon yapmak isteyen mükelleflerin kılavuzun “3 Elektronik Fatura Başvuru Formunun Doldurulması” bölümünde anlatıldığı şekilde e-Fatura başvurusunu yaparken Yararlanma Yöntemleri alanından Entegrasyon yöntemini seçmesi gerekmektedir.


3-Özel entegrasyon yöntemi elektronik fatura başvurusu

TÜBİTAK-KamuSM tarafından mali mühür sertifikası üretilen ve şifreleri teslim edilen mükelleflerden özel entegratör aracılığıyla e-Fatura uygulamasını kullanmak isteyen mükelleflerin kılavuzun “3 Elektronik Fatura Başvuru Formunun Doldurulması” bölümünde anlatıldığı şekilde e-Fatura başvurusunu yaparken Yararlanma Yöntemleri alanından Özel Entegrasyon yöntemini seçmesi gerekmektedir.

Posta yoluyla başvuru yapmak isteyen mükelleflerin başvuru belgelerini "Denetim ve Uyum Yönetimi Daire Başkanlığı - Gelir İdaresi Başkanlığı Ek Hizmet Binası Yeni Ziraat Mahallesi Etlik Cad. No: 16 06110 Dışkapı/ANKARA" adresine göndermeleri gerekmektedir.


Daha fazla bilgi aşağıdaki linkten alınabilir.

http://www.efatura.gov.tr/dosyalar/efaturabasvuru/E-FaturaUygulamasiBasvuruRehberiveKilavuzuV1.0.pdf

08.09.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM