YAZARLARIMIZ
Dursun Ali Yaz
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Yeditepe Üniversitesi, MBA
aliyaz@suadiyedenetim.com.tr



Ücretlerin Bankalardan Ödenmesi Zorunluluğu Başlıyor

08.05.2008 tarih ve 26870 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 5754 Sayılı Kanun’un 85.maddesi ile 4857 Sayılı İş Kanunun 32.maddesinin ikinci fıkrası değiştirilerek “Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak kural olarak, Türk parası ile işyerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödenir…. “ hükmü eklenmiş ve uygulamayı düzenleyecek yönetmeliğin yayımını beklenmeye başlamıştık. 

Beklenen yönetmelik 18.11.2008 tarih ve 27058 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı. İlgili Yönetmeliğin 10.maddesi “İşyerleri ve işletmelerinde İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı    işverenler ile üçüncü kişiler, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 10 olması hâlinde, çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler.” ibaresi ile sözkonusu düzenleme de iş hayatımıza girmiş oldu. 

Ücret Ödemelerini Tevsik Etmesi Gereken Kişi ve Kurumlar Kimler ? 

İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı tüm işverenler, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 10 olması hâlinde, çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler.

Örneğin, İstanbul’daki merkezinde 7 kişi, Ankara’daki Şubesinde 3 kişi çalıştıran bir işletme yılbaşından itibaren çalışanlarına yapacağı tüm ödemeleri banka yoluyla gerçekleştirecektir. 

Uygulama Ne Zaman Başlıyor ? 

Yukarıdaki kişi ve kurumlar, 01.Ocak.2009 tarihinden itibaren Ücret, İkramiye, Prim ve bu nitelikteki her çeşit istihkaklarını Bankalar yolu ile işyerlerinin bulunduğu mahalde banka bulunmaması durumunda PTT yoluyla yapmak durumundadırlar. 

Hangi İşverenler Kapsam Dışında Tutulmuştur ? 

Türkiye genelinde çalıştırdığı işçi sayısı toplamı 10 kişiye ulaşmamış işveren, işveren vekili veya üçüncü kişiler şimdilik bu düzenleme kapsamı dışındadır. Ancak uygulamanın e-bildirge uygulamasına paralel zamanla tüm işyerlerini kapsayacağı aşikârdır. 

Cezai Müeyyideler ! 

1 Ocak 2009 tarihinden itibaren İşçiye, İş Kanunundan veya toplu iş sözleşmesinden veyahut iş sözleşmesinden doğan alacaklarını, ilgili yönetmelik kapsamında zorunlu tutulduğu hâlde bankalar aracılığıyla ödemeyen işverene veya işveren vekiline veyahut üçüncü kişiye, 

* İş Kanunu’na tabi işyerleri için, işçi başına her ay için (4857/102-a) 100.-YTL.idari para cezası,  

* Her gemi adamı için 1.200.-YTL idari para cezası,

* Her bir gazeteci için işverenine 1.500.-YTL idarî para cezası verilecektir. 


SONUÇ

Önümüzdeki yıl başından itibaren, ücret, prim, ikramiye vb. çalışanlara yapılan her türlü ödemelerin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını;

* Türk Parası cinsinden ve

* Çalışanlar adına açılmış şahsi hesaplara yapılacaktır.

* Bankalardan ödenmeyen ücretler sanki hiç ödenmemiş gibi değerlendirilecektir.

* Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak, yabancı para olarak kararlaştırılmış ise ödeme günündeki rayice göre Türk parası ile ödeme yapılabilir.

* Bankaların ücret ödemeleri ile ilgili bilgi istendiği takdirde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı ile bunlara bağlı kurum ve kuruluşlara gerekli bilgileri sunması da 5754 Sayılı Kanun ile hüküm altına alınmıştır.

Çevre sorunlarına karşı duyarlı bir kişi olarak, Lütfen gerekmedikçe kağıda yazdırmayalım.!!!

25.11.2008

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM