YAZARLARIMIZ
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
akcakoca@superonline.com



KDV İadesinde Geçmiş Dönemden Devir KDV Konusu

Bugüne kadar olan muhtelif yazılarımda, geçmiş dönemden devreden KDVnin olup olmamasına bakılmaksızın yüklenilen KDVnin iade hesabına esas alınacağını işlemiş ve bu konuda muhtelif özelgelerden bahsetmiştim. 
2014 yılında yüzden fazla muhtelif KDV tebliği iptal edilip yerine 1.05.2014 tarihinden geçerli olmak üzere tek bir KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ çıkarılmıştır. Maliye Bakanlığı yetkilileri ve vergi dairesi başkanlıkları, bu tebliğe dayanarak geçmiş dönemlerden devreden KDV olmadığı takdirde yüklenilen KDVye geçmiş dönemden pay verilemeyeceği veya devreden KDV az olduğu takdirde yüklenilen KDVye ancak devreden miktar kadar pay verilebileceğini savunmaya başlamışlardır. 

Bu defa son durumda nasıl pay verileceğini belirlemek üzere Maliye Bakanlığından verilen bir özelgede aşağıdaki şekilde tatbikat yapılacağı belirtilmiştir. 
Ne denir? Bir mahkeme kararına kadar bu özelgeye uyulması mecburidir. 
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından Bursa Vergi Dairesi Başkanlığına gönderilen 04.02.2015 tarih ve 10185 sayılı özelgedeki ifadeler:
“Tam istisna kapsamındaki teslim ve hizmetler dolayısıyla yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler nedeniyle hesaplanan vergiden indirilmekte, indirim yoluyla giderilemeyen vergiler ise KDV Kanununun 32. maddesi hükmü uyarınca mükelleflerin isteğine göre mahsuben veya nakden iade edilmektedir. 

Diğer taraftan, KDV beyannamelerinin düzenlenmesi ve tam istisna kapsamındaki işlemlere ilişkin iadesi gereken KDVnin nasıl hesaplanması gerektiği konusunda KDV Genel Uygulama Tebliğinin yürürlük tarihinden (01/05/2014) önce geçerli olan muhtelif KDV genel tebliğlerinde gerekli açıklamalar yapılmıştır. 
Ancak, ilgili tebliğlerde iadesi gereken tutarın hesaplanmasında, fiilen yüklenilen vergilerin yüklenildiği vergilendirme döneminde ya da sonraki dönemlerde, indirim yoluyla giderilip giderilmediği konusunda bir araştırma veya hesaplama yapılacağına ilişkin herhangi bir açıklamaya yer verilmemiştir. 
Nitekim, beyannamelerin hesaplama tablolarıyla ilgili olarak verilen dipnotlarında da, bu tür bir hesaplamaya yer verilmemiş, aksine iade hakkı doğuran işlemler nedeniyle yüklenilen vergilerin bu işlemlerin beyan edildiği beyannamede yer alan sonraki dönemlere devreden katma değer vergisi ile kıyaslanacağı, kıyaslama sonucunda iadesi gereken verginin büyük olması halinde sonraki döneme devreden verginin iade edileceği, küçük olması halinde yüklenilen vergilerin iade olunacağı açıklamasına yer verilmiştir. 

Bu hüküm ve açıklamalara göre, mükelleflerin KDV Genel Uygulama Tebliğinin yürürlüğünden önceki vergilendirme dönemlerine ait tam istisna kapsamındaki işlemleri nedeniyle yüklendikleri KDVnin, yüklenildiği dönem ile iadenin talep edildiği dönem arasındaki KDV beyannamelerinde yer alan devreden KDV ile karşılaştırması yapılmaksızın, iadenin talep edildiği dönem beyannamesindeki toplan indirim KDV ile kıyaslanarak iade talebinin sonuçlandırılması mümkün bulunmaktadır. 

Öte yandan KDV Genel Uygulama Tebliğinin yürürlüğünden sonraki dönemlere ilişkin iade taleplerinde KDV Genel Uygulama Tebliğindeki açıklamalara göre işlem yapılacağı tabiidir” denilmektedir. 
Öyle ise bundan böyle KDV iadesinde bu yeni özelge ve KDV Uygulama Genel Tebliğinin IV.A.1.1 ve devamındaki açıklamalara göre iade tutarı hesaplanacak ve iadeye dayanak işlem ve belgeler verilecektir. 

Yine de bu özelgeye itirazım var. 
1. KDV Kanunu 2.11.1984 tarihinde çıkmıştır. 30 yıldan fazladır tatbik edilmektedir. KDV iadesi konusu muhtelif tebliğlerle oturmuştur. Şimdi, mükellefin 30 yıldır hakkı olan bir uygulamayı aleyhine olarak nasıl durdurursunuz? Bu hangi hukuk mantığına uygundur merak ediyorum! 
2. Mükellefi demoralize edecek böyle uygulamalarla da 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak hakikaten zordur. 
3. Bu tip uygulamalar dünyada ve ülkemizde tatbik edilen KDV mantığına da aykırıdır. 
Buna rağmen, KDV iadesinde yeni dönemde yukarıdaki özelge ve yeni tebliğ geçerlidir. Buna göre tatbikat yapılacaktır. Özellikle belirtmek isterim. 


 

24.03.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM