YAZARLARIMIZ
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
akcakoca@superonline.com



Kurumların Yurt Dışı İştirak Kazançları İstisnası


Türkiye, çok ilginç bir ülke. Bir yandan yabancı sermaye gelsin istiyoruz. Bir yandan da milletin gözbebeği firmalarımızı, bankalarımızı yabancılara satıyoruz.

Son zamanlarda çok şükür 8-10 milyar dolarlık yabancı sermaye geldi. Geldi de; bir de bu durumun aksi var. Türkiye'den yurtdışına yapılan yatırımlar, iştirakler! Türkler’in yurt dışı yatırım ve iştirakleri bu 8-10 milyar dolarların çok çok üzerinde. İnsan düşündüğünde aklına gelenler; perhiz ve lahana turşusu kelimeleri ile Yeni Cami önünde para toplayıp Beyazıt’ta dağıtmak oluyor. Neyse canım, gelelim yurt dışı iştirak kazançlarının yeni 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’ndaki durumuna; Tabii ki kısaca!
İstisnadan yararlanmak için

5520 sayılı K.V. Kanunu’nun 5/b maddesine göre kurumun istisnadan yararlanabilmesi için;

a) Yurt dışında iştirak edilen firma anonim veya limited şirket olacak,
b) Yurt dışı iştirakinin ödenmiş sermayesinin en az % 10'una sahip olunacak,
c) Kazancın elde edildiği tarih itibariyle iştirak payı kesintisiz olarak en az (1) yıl süreyle kurumun elinde olacak,
d) Sermaye artırımlarında rüçhan hakkı kullanılmış veya iç kaynaklardan sermaye artırımında (1) yıllık süre için eski hisselerin alınış tarihi esas olacak,
e) Yurt dışında iştirak edilen kurumun; ülkesinin vergi kanunlarına göre, kar payı dağıtımına esas kazançlar üzerinden en az %15 vergi ödenmiş olmalıdır.
f) Eğer iştirak edilen yurt dışındaki firmanın esas faaliyet konusu finansal kiralama, finansman temini, sigortacılık, menkul kıymet yatırımı ise en az Türkiye’deki kadar vergi yükü taşımalıdır.
g) İştirak kazancı, elde edildiği hesap dönemine ilişkin Kurumlar Vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer edilmelidir.

Bu şartlar yerine gelmişse elde edilen kazanç Türkiye'de vergiden muaf olacaktır. Aksi takdirde Türkiye'de vergiye tabi olacak, kurumun beyannamesinde istisnalar arasında gösterilmeyecektir. Bu takdirde ise K.V. Kanunu’nun 33. maddesine göre yurtdışında ödenen vergiler, hesaplanan Kurumlar Vergisi’nden mahsup edilecektir.

Yurt dışında ödenen vergilerin mahsup edilebilmesi için ise;

a) Yabancı ülkelerde vergi ödendiği, yetkili makamlardan alınarak o ülkedeki Türk elçilik veya konsoloslukları tarafından tasdik olunacak belgelerle tevsik olunmalıdır.
b) Yurt dışı iştirak kazançları istisnasında veya indirilecek vergilerde yurt dışı iştirakin bilanço, gelir tablosu, vergi beyannamesi ve ödeme makbuzlarının Türk konsolosluklarınca süresinde tasdik edilerek Türkiye’deki vergi dairelerine Kurumlar Vergisi beyanname verme süresi içinde ibraz edilmesi özel önem taşımaktadır.

Yurt dışı iştiraki olan firmaların artık biraz daha fazla vergisel açıdan iştiraklerini ve iştirak ilişkilerini önemsemesi gerekmektedir.


Not: Bu yazı Eko Haber gazetesinden iktibas edilmiştir (Sayı: 546).


 

27.10.2006

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM