YAZARLARIMIZ
Can Doyranlı
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilim Uzmanı
ipmmcons@gmail.com



Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Yeni Dönem

Bilindiği gibi 27 Kasım 2014 ve 29188 sayılı ile resmî gazetede Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği yayınladı. Bu yönetmelik ile pek çok konuda, özellikle günümüzde artan işlem hacmiyle e-ticaret v.b. benzeri satış kanallarıyla işlem yapan alıcı ve satıcı tarafında pek çok sorunla karşılaşılmaktaydı. Sahadan gelen şikayetleri de dikkate alınarak hazırlanan bu yönetmelikte son yayınlanan 23.08.2022 tarih ve 31932 sayılı resmi gazete ile bazı yeni gelişmeler oldu. Bunlardan bazılarını bu makale ile ele alacağız.

Öncelikle son yayınlanan yönetmelik ile artık sadece satıcı ve sağlayıcı değil aracı hizmetleri sağlayan firmalarında iletişim bilgilerinin yer alacağını görüyoruz. Böylelikle ürün veya hizmet ile ilgili şikayet veya talepleri satıcı veya tedarikçiyle birlikte bu aracılık(satıcı ile müşteriyi bir platformda buluşturan) hizmetini sunan firmalara iletilebilmesi ürün ve hizmetler hakkında hızlı aksiyonların alınmasını sağlayacağına inanıyoruz. Ayrıca platform üzerinden yapılan tüm satışlarda ön bilgilendirme yapılmasından satıcı ve tedarikçi dışında aracılık hizmeti sunan firmalarında müteselsil sorumluluğu bu yönetmelikle getirilmiştir.

Bir diğer dikkat çeken husus ise cayma hakkının kullanılamayan ürünler ile ilgili. Mevcut durumda birçoğu yurtdışından temin edilen elektronik ürünleri sipariş verilmesi halinde de üründe ayıplı bir unsur olmaması durumunda iade edilemiyor. Yönetmelikte “Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça” denilmesine rağmen pek çok mesafeli satış sözleşmelerinde iade hükümleri satıcıyı koruyucu şekilde yazılıyor. 29188 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmeliğin 15. Maddesine ek olarak cayma hakkı kullanılamayan ürün ve hizmetler:

ı) 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre tescili zorunlu olan taşınırlar ile kayıt veya tescil zorunluluğu bulunan insansız hava araçlarına ilişkin sözleşmeler.

i) Tüketiciye teslimi yapılmış olan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlara ilişkin sözleşmeler.

j) Canlı müzayede şeklinde açık artırma yoluyla akdedilen sözleşmeler.

k) Tanıtma ve kullanma kılavuzunda satıcı veya yetkili servis tarafından kurulum veya montajının yapılacağı belirtilen mallardan kurulum ya da montajı yapılanlara ilişkin sözleşmeler” dir.

Ayrıca cayma hakkının kullanılıp ürün veya hizmetlerin iade edilmesi durumunda yine taraflar iadeye ilişkin varsa taşıma-gönderi ücretlerini mesafeli satış sözleşmesinde yazmak şartıyla kimin ödeyeceğine karar verebiliyorlar. Önceki durumda yalnızca satıcı iade taşıma-gönderi bedelini ödüyordu. Ayrıca yine kararlaştırmalarına rağmen taşıyıcının belirleyeceği gönderi firması müşteri tarafından kabul edilmeyip farklı bir taşıyıcı ile iade edilmesi durumunda iade masrafı müşteri tarafından ödenmesi gerekiyor. Buna ilişkin yönetmelikte;

g) Cayma hakkının olduğu durumlarda, bu hakkın kullanılma şartları, süresi, usulü, satıcının iade için öngördüğü taşıyıcıya ilişkin bilgi ile malın bu taşıyıcıyla iadesi halinde teslim masrafını geçmemek üzere iade masraf tutarına ve hangi tarafça karşılanacağına, öngörülenin dışında bir taşıyıcıyla iadesi halinde ise iade masrafını tüketicinin karşılayacağına ilişkin bilgiler,” denilmektedir.

 Güncellenen bu yönetmelik ile Satıcı-Tedarikçi ve Aracı platformun tüm şartlar ile entegrasyon sağlaması hedeflenmektedir. Ayrıca mevcut yapıların kendini bu yönetmeliğe uygun haline getirmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 2 aşamalı yol izlemiştir.

Birinci aşamada aracı hizmet sağlayıcılar bankalar ile entegrasyonlarını güçlendirerek kredi kartı ile yapılan tüm işlem iadelerinde tutar kendi hesaplarına aktarılması ile hemen yapmalıdırlar. Buna ilişkin yönetmelikte;

Bu Yönetmeliğin;

a) 9 uncu maddesi ile değiştirilen 12 nci maddenin dördüncü fıkrasının son cümlesi 1/1/2023 tarihinde,

“Ödemenin kredi kartı ile yapılmış olması durumunda, 23/2/2006 tarihli ve 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu kapsamındaki kart çıkaran kuruluşlar; satıcı, sağlayıcı veya aracı hizmet sağlayıcı tarafından aktarılan tutarı, kendilerine ulaşmasını takiben kart hamilinin kullanılabilir limitine tek seferde ilave etmekle yükümlüdür” denilmektedir. Taksit ile alınmış bir ürünün daha önce iadelerinde taksit olarak iade yapılırken burada “tek seferde” ibaresi ile artık taksit ile alınsa bile iadelerde tek seferde iade edileceği anlaşılmaktadır.

Resmi Gazetede yayınlanan bu yönetmeliğin diğer hükümleri ise 01.10.2022 tarihi ile yürürlüğe girmektedir.

Yürürlük tarihine kadar ilave hükümler geleceği şimdiden görünmek ile birlikte sahadaki geri dönüşlerin olumlu olacağı kanısındayım.

24.08.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM