. Güne MuhasebeTR ile başlayın. MuhasebeTR'yi Ana Sayfanız Yapmak İçin TIKLAYIN                                                                                             Site'yi Tavsiye Et | Sık Kullanılanlara Ekle | İletişim    


Cem ÇELİK

Vergi Güvenlik Tedbiri Yoklama, İbraz ve Süreler
(04.07.2008)



  YENİLER
       50.000 'i Aşkın Üye Sayısı İle Türkiye'nin 1 NUMARALI Muhasebe ve Mali Mevzuat Sitesi


  Site İçi Arama
 

PRATİK MENÜ

 


 

YAZARLARIMIZ

 
Güray ÖĞREDİK
2003 yılı Beyanlarında Fon Payı Mahsup ve İadesine İzin Vermeyen 4842 Sayılı Kanunun Geçici 1. Maddesinin 2. Fıkrasındaki İlgili Bölüm Anayasa Mahkemesi Tarafından İptal Edilmiştir
(30.06.2008)
Ufuk ÖZDEMİR
Sorularla Yıllık İzin Uygulaması

(03.07.2008)
Süleyman UYAR
Basel II Ertelendi...

(30.06.2008)
Koray ATEŞ
Banka Kredilerinin Başka İşletmelere Kullandırılmasında UYGULAMALI MUHASEBE KAYITLARI

(19.06.2008)
Mustafa ALPASLAN,
Yaşar ŞAHİN

Mali Müşavir, Meslek Erbabında KDV İle İlgili SORUNLAR

(18.06.2008)
Fahri Hikmet KÖKER
Teknopark Faaliyetlerinin Beyanı-2

(17.06.2008)
Murat ÇELİK
Çalınan Kimlik Kartlarınızı Vergi Dairesine Bildirmeyi Unutmayın

(16.06.2008)
Sezai KAYA
Konsinye İhracat, Muhasebe Kayıtları

(13.06.2008)
Zeki Burak ÖZKÖSEMEN
Pişmanlık Hükümlerine Göre Süresinden Sonra Verilen Beyannamelerde Uygulanan Özel Usulsüzlük Cezası

(12.06.2008)
Gürel ERCAN
SSK ve BAĞ-KUR Yapılandırması

(11.06.2008)
Ertuğrul YÜKSEL
Teşvik Yasasının Uygulandığı 49 İlde Asgari Geçim İndirimi Sorunu Giderildi

(10.06.2008)
Bülent FIÇICI
Muhasebe - Vergi Uygulamalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler-1

(09.06.2008)
Neslihan İÇTEN İNCE
e-Dönüşüm Türkiye Projesinde Yer Alan "Elektronik Faturanın Kullanım Usul ve Esasları" İle "Ticari Defterlerin Elektronik Ortamda Tutulması" Eylemlerinin Hangi Aşamada Olduğu

(04.06.2008)
Erkan AKTÜRK
İsteğe Bağlı Sigortalıların Dikkatine!

(29.05.2008)
Özkan CENGİZ
Bir Devir Kapanıyor!

(12.05.2008)
Hasan Ali ARSLANALP
Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesi ve Teşviki Kanununun Getirdikleri

(12.05.2008)
Ahmet FIRAT
Kemal TATAR

Geçici Vergide Kontrol Edilecek Özet Hususlar

(09.05.2008)
Altar ÇALIŞANELLER
İş Seyahatlerine İlişkin Masrafların Vergi Kanunları Karşısındaki Durumu ve Giderleştirme Yöntemleri

(26.04.2008)
Hülya TOPÇU
Ar-Ge Harcamalarının Muhasebe Kayıtlarına İntikali ve Kurumlar Vergisi Beyanname Üzerine İndirimi

(23.04.2008)
Celal ÇELİK
Hızlandırılmış KDV İade Sistemi

(22.04.2008)
Mahir GENCER
Transfer Fiyatlandırması "Form Ek:2" DÜZENLENMESİ

(11.04.2008)
İlknur ÇAKIR
Şahıs İşletmelerinin Limited Şirkete Dönüştürülmesi

(09.04.2008)
Eda Esra ATUN
Maliyet Analizlerinin Yönetim Kararları Üzerindeki Etkileri

(07.04.2008)
Ersan ÖZ
Vergide Olanlar ve Olması Gerekenler ..

(01.04.2008)
Ozan USLU
Karapara ve Gripara
(26.03.2008)
Erkan AKTÜRK
Yaş Haddinden Dolayı Emeklilik Şartları

(22.03.2008)
Cevdet AKÇAKOCA
Dağ Fare Doğurdu

(15.03.2008)
Sezai KAYA
Arif AYLUÇTARHAN

İthalatta KDV Matrah Farkı Bulunması

(06.03.2008)
Sezai MANDAL
Serbest Bölgelerde Tüketilmek veya Kullanılmak Amacıyla Gönderilen Eşyalarda KDV Uygulaması
(29.02.2008)
Zeki Burak ÖZKÖSEMEN
Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler ve Şirketten Çekilen Değerlerin Vergisel Boyutu
(26.02.2008)
Ceyhun GÖNEN
Serbest Çalışan Hekimler Hakkında Yapılan Düzenlemeler
(26.02.2008)



YAZAR KADROMUZ ARASINDA
YER ALMAK İÇİN TIKLAYIN




  YAZARLARIMIZ
Bülent FIÇICI
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
bulentficici@maligundem.com
www.maligundem.com




ÜRETİCİLERİN YENİ SORUNU, "AMBALAJ ATIKLARI"
Tarih: 16.04.2008
 

Son günlerde ambalaj atıklarının kontrolü ile ilgili kiminle konuşsam konu hakkında hiçbir şey bilmediğini fark ettim. Yönetmeliğin getirdiği sorumlulukları anlattığımda ise “olur mu canım öyle şey” denildiğini duydum. Oysaki bu konu neredeyse tüm üreticileri, satış noktalarını, tüketicileri ilgilendiren, yüksek para ve işyeri kapatmaya kadar giden cezaları olan çok hassas bir konu.

 

Ambalaj atıkları konusunun ilk çıkış noktası yine Avrupa Birliği Direktifleri, 94/62/EC numaralı direktiften yararlanılarak hazırlanan yönetmelik 2004 yılında yayınlandı ve 2005 yılı başından itibaren yürürlüğe girdi. 2007 de ise bazı ihtiyaçları karşılayamadığı gerekçesi ise eski yönetmelik yerini yenisine bıraktı.

 

Yönetmelik kimi ilgilendiriyor;

 

Bu yönetmelik plastik, kâğıt, karton, metal, cam, ahşap ve tekstil üreticilerini, Bu malzemelerden yapılmış her türlü ambalaj malzemesini kullanarak ürününü piyasaya süren tüm üreticileri, bu ambalajlı ürünleri satan satış noktalarını, belediyeleri ve tüketicileri ilgilendiriyor.

 

Ambalajı üretenlerin, satış noktalarının, tüketicilerin ve belediyelerin yerine getirmesi gerekenler çok da zor ve maliyetli değil.

 

Ancak, Yönetmelikte Piyasa Süren diye tanımlanan, ürettikleri her türlü ürünü çeşitli şekilde ambalajlayarak piyasaya sürenlerin sorumluluğu yenilir yutulur cinsten değil. Bu işletmelerden, ürettikleri ürünü yurtdışına satanlar ve piyasaya sürdükleri ürünlerin üzerindeki ambalaj malzemesi yıllık 3.000 Kg.ın altında kalanlar şu anda kapsam dışı.

 

Piyasaya sürenlerin yapmaları gerekenler;

 

-Öncelikle Çevre ve Orman Bakanlığına müracaat ederek internet erişim şifresi ve kod numarası almak zorundalar.

 

-Bir önceki yıl piyasaya sürdükleri ürünlerin ambalajları Plastik, Kâğıt, Karton, Cam, Metal veya Kompozit ise 2008 yılında bu atıkların %35 ini piyasadan toplatmak zorundalar. Bu oran her yıl otomatik olarak artıyor 2012 yılında  %40, 2020 yılında ise %60 a çıkıyor.

 

-Bu hedeflere ulaşmak ve kaynakta atıkları ayrı ayrı toplatmak için belediyeler ve lisans almış işletmelerle anlaşmalar yapmaları gerekiyor.

 

-Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması, geri dönüştürülmesi ve geri kazanılması konusunda tüketicileri ve belediyeleri bilgilendirici eğitim faaliyetlerinde bulunmak,  bu eğitim ve yürütülen faaliyetlerle ilgili harcamaları karşılamak zorundalar.

 

- Bir önceki yıl piyasaya sürdüğü ürünlerin ambalajları ile ilgili olarak takip eden yılın şubat ayı sonuna kadar yönetmelik ekinde yer alan “Piyasaya süren müracaat formu”nu doldurarak internet aracılığı ile Çevre ve Orman Bakanlığına göndermeleri gerekiyor.

 

-Piyasaya sürülen ürünlerin ambalajı bildirilirken doğru olmasına dikkat edilmeli, aynı zamanda ambalaj üreticilerinin de hangi işletmeye ne kadar ambalaj malzemesi sattığını ayrıca bakanlığa bildirdiği de unutulmamalıdır.

 

-2009 dan itibaren ise; belediye ve lisanslı toplama işletmeleri ile yapılan sözleşmeleri, lisanslı toplama ve ayırma tesislerinin giriş çıkış belgelerini, ambalaj atıklarının lisanslı geri dönüşüm tesisine verildiğini gösteren belgeleri, ihraç edildi ise gümrük çıkış beyannamelerini de internet aracılığı ile vermek zorundalar.

 

-Piyasaya sürmüş oldukları ürünlerin içinde yer alan Ağır Metal Konsantrasyonlarının (Kurşun, cıva, kadmiyum, krom) yönetmelikle belirlenmiş miktarların altında olduğunu kontrol etmekle yükümlüdürler.

 

-En az atık üretecek, geri dönüşümü sağlanabilecek, tekrar kullanıma uygun olacak ambalajları kullanmak zorundalar.

 

-Geri kazanılabilir ambalaj sembolü ve bakanlıkça verilen kod numarası bulunmayan ürünlerin piyasaya sürülmesi ve satış noktalarında satılması yasaktır. Bu sebeple Piyasaya sürenler Ambalaj üreticilerine bu sembol ve kodları yazdırmak zorundalar. Bu konuda Satış noktalarının bu kod ve sembol olmayan üreticileri tespit ederek bakanlığa bildirmekle zorunlu olduğu da unutulmamalıdır.

 

-İşletmeler, kullandıkları ambalaja dikkat etmeleri dışındaki yükümlülüklerini yetkilendirilmiş kuruluşlara bırakabilirler. Bu yetkilendirilmiş kuruluşlar, tüm ülke çapında piyasaya sürülen ambalajın %25 inden fazlasını temsil eden, kar amacı gütmeyen, tüzel kişiliğe haiz ve yetki almış kuruluşlar olmalıdırlar.

 

Cezai Yaptırımlar;

 

İlk yıl geri kazanım hedeflerine ulaşılamaması halinde takip eden yıl o yıl için uygulanan geri kazanım hedeflerine ilaveten eksik kalan miktarın %10 fazlasına ulaşılmaya çalışılır. İkinci yıl da hedeflere ulaşılamazsa ceza ve idari yaptırım uygulamalarına başlanır.

 

Bu yönetmeliğe göre sorumluluklarını yerine getirmeyenleri 2872 sayılı Çevre Kanununun 20.maddesine göre en az 6.933,00 YTL den başlayan ve işyerini kapatmaya kadar giden cezalar bekliyor.

 

Sonuç;

 

Çevrenin korunması tabiî ki tüm vatandaşların öncelikli konuları arasında yer almalıdır. Mümkün olsa da doğaya zararlı atıkların belli bir yüzdesi değil, tamamı toplatılabilse. Ama ne yazık ki, bu konuda da işin kolayına kaçılmış üretim işletmelerine yüklenilen birçok maliyetle kayıt içindeki işletmeleri sıkıntıya sokan uygulamalara bir yenisi daha eklenmiştir. Maalesef son yıllarda üretim yapmak değil menkul ve gayrimenkul sermaye iradı elde etmek daha cazip hale gelmiştir.

 

Ulusal refaha ulaşmamızı sağlayacak tek yol daha fazla üretim ve ihracattır. Üreticiye yeni yükler getirmeyen, üretim yapmayı daha cazip hale getirecek uygulamalar diliyorum.

 

 

Kaynak: Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği (RG.24.06.2007–26562)

              2872 Sayılı Çevre Kanunu

 


Arkadaşına Gönder Sayfayı Yazdır Dosyayı İndir





 MuhasebeTR.com  |  Türkiye'nin Muhasebe Sitesi  

 Copyright © 2005-2008. www.MuhasebeTR.com
 Her hakkı saklıdır. Yasal Uyarı
 iletisim@muhasebetr.com  

 InterPlus Grup Eğitim & Danışmanlık  
  


ÜCRETSİZ ÜYELİK                                                                                                KAPAT

50.000 'i Aşkın Üye Sayısı İle Türkiye'nin
1 NUMARALI Muhasebe ve Mali Mevzuat Sitesi

ÜCRETSİZ ÜYE OLUN;
Güncel Makaleler, Değişen Mevzuatlar,
Basından Yazılar, Ücretsiz Programlar, Muhasebe İlanları ...
E-POSTA ADRESİNİZE gönderelim.