YAZARLARIMIZ
Berkay Özgüven
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
umutberkayozguven@gmail.com



İzinsiz Konut Kiralayana 1.000.000 TL Ceza!

Kısa bir süre önce aslında birçok kişi yakından ilgilendiren, ancak çoğu kimsenin farkında olmadığı 7464 sayılı “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” yayımlandı.

Söz konusu kanun, konutlarını turizm amaçlı kiralayan şirket ve gerçek kişiler açısından son derece önemli.

Çünkü, sürecin ciddi derecede yaptırımı söz konusu.

Hemen söyleyelim, turizm amaçlı kiralamadan kast edilen, kısa süreli kiralama olarak adlandırıldığımız, airbnb vb. çeşitli uygulamalar üzerinden yapılan kiralamalar.

İzinsiz bir şekilde, tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle turizm amacıyla konut kiralaması yapıyorsanız ceza kapınıza gelmiş bile olabilir!

Neden İzin Belgesi Alınmak Zorunda?

Cezai süreçle karşılaşmak istemiyorsanız, 7464 sayılı kanun gereğince turizm amaçlı kiralama yapabilmek için izin belgesi alınması şart.

Yani, konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan mutlaka alınması gerekiyor.

Üstelik, buradaki sorumluluk tamamen kiraya verene ait.

İzin Belgesi Alınmazsa Ne Olur?

Şayet, ilgili Bakanlıktan İzin belgesi almadan, kiralama yapıyorsanız ve bu durum tespit edildiyse çok ağır idari yaptırımlar sizi bekliyor.

İzin belgesi olmadan turizm amaçlı konutlarını kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100.000 TL idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyete başlayabilmesi için 15 gün süre verilecek.

Verilen 15 günlük süre sonunda izin belgesi almadan turizm amaçlı kiralama devam ediliyorsa, bu ceza 500.000 TL’ye çıkarılacak ve bir kez daha 15 gün süre verilecek.

Son kez verilen 15 güne rağmen, hala izinsiz kiralama yapmaya devam ediliyorsa, bu sefer 1.000.000 TL idari para cezası uygulanacak! (7464 Sayılı Kanun Madde 4).

Ayrıca, 100 günden fazla süreyle kira sözleşmesi yapılmasına rağmen, ilk sözleşme tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenlere de 1.000.000 TL idari para cezası uygulanacak.

Bu ceza, yalnızca konutlarını turizm amacıyla kiraya verenleri ilgilendirmiyor.

İzin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında da, aracılık ettikleri her bir sözleşme için 100.000 TL idari para cezası uygulanacak!

Daha Önce Turizm Amaçlı Kiralama Yaptıysanız Ne Olacak?

Kanun’un yayımlanma tarihinden önce turizm amaçlı kiralama faaliyetinde bulunanlar tarafından, 1 Ocak 2024’ten itibaren bir ay içinde izin belgesi almak üzere Bakanlığa başvurulması zorunlu.

Bu yükümlülüğe uymayanlar hakkında, bir önceki başlıkta bahsetmiş olduğumuz idari yaptırımlar uygulanacak.

İzin belgesi düzenlenmesi işlemleri, başvuru tarihinden itibaren üç ay içinde sonuçlandırılacak.

Öte yandan, başvurusu kabul edilmeyenler kısa süreli kiralama faaliyette bulunamayacaklar.

Peki, Sürecin Vergisel Boyutu Nasıl?

Bilindiği üzere, Gelir Vergisi Kanunu'nun 37. maddesinde, "Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır." Hükmü yer alıyor.

Konutların veya taşınmazların uzun süreli kiralanması suretiyle elde edilecek gelirden daha fazla gelir elde edilmesi amacıyla, günlük veya haftalık olarak, süreklilik arz eden bir şekilde farklı kişilerin kullanımına hazır halde bulundurulmasının veya kalacak kişilere konutun teslimi ve kalma sürelerinin sonunda konutun teslim alınmasının ve yeniden kullanıma hazır hale getirilmesinin bir organizasyonu gerektirdiği açıktır.

Ayrıca, söz konusu konutun belirli bir bedel karşılığı olmak üzere günlük ya da haftalık olarak kullanıma sunulmasında bir kira akdinden söz edilmesi mümkün olmayacağından, bu faaliyetin ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi gerektiği görüşündeyiz.

Ticari kazanç hükümleri ise, otomatik olarak Gelir Vergisi ve KDV’yi karşımıza çıkarıyor.

Yani, konutlarını kısa süreli turizm amaçlı kiralayanlar, fatura düzenlemek zorunda olacaklar.

Ayrıca, KDV ve Gelir Vergisi yahut Kurumlar Vergisi açısından sorumlu olacaklar.

İdari para ceza yaptırımı dışında, sürecin vergisel boyutunun da unutulmaması gerekiyor.

Sonuç Olarak;

Airbnb vb. uygulamalar üzerinden veya şahsi olarak 100 gün veya 100 günden daha az turizm amacıyla konut kiralıyorsanız, her an 1.000.000,00 TL’ye kadar ceza ile muhatap olabilirsiniz.

Yani, izin belgesi almadan kiralama yaparken bir kez daha düşünün!

Üstelik, cezalı vergi tarhiyatları da bütün bu sürecin cabası olabilir!

Karar sizin.

13.02.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM