YAZARLARIMIZ
Berkay Özgüven
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
umutberkayozguven@gmail.com



Şirket Adına Düzenlenmeyen Ancak Şirketin Ödediği Faturalar Gider Yazılabilir Mi?

Özellikle son dönemde, işletmelerin harcama kalemlerinde ciddi bir artış yaşanıyor.

Birçok şirketin, bilançolarını incelediğimizde, özellikle genel gider olarak adlandırdığımız gider kaleminde önceki dönemlere göre artış söz konusu.

Ancak, Şirketlerin harcamalarına rağmen birçok fatura şirketler adına düzenlenmiyor.

Üstelik, bu faturaların ödemeleri ise şirketlerin banka hesabından yapılıyor.

Peki, böyle bir durumda, şirketler tarafından maliyetine katlanılan bu gider kalemleri indirim konusu yapılarak giderleştirilebiliyor mu?

İşte bu durum, şirket ortaklarının en çok merak ettiği  konuların başında geliyor.

Şirket Adına Düzenlenmeyen Faturalar Ne Olabilir?

İşletmelerde en çok harcama genel gider kaleminde gerçekleşiyor.

Genel giderleri ise işletmelerin yönetim fonksiyonları, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kira giderleri, muhasebe ve mali işler servisleri vb. giderlerinin yer aldığı kalem olarak tanımlayabiliriz.

Peki, şirket adına düzenlemeyen ancak şirketin ödediği faturalar veya harcamalar neler olabilir?

– Kiralık işyerine bağlı su, elektrik, doğalgaz ve benzeri faturaların işyeri sahibi veya eski kiracı adına düzenlenmiş olması,

– İşhanı, apartman, site vb yerlerin yöneticileri tarafından ortak masrafların kiracı yerine mülk sahibi adına belge düzenlenmesi,

– İşletme yöneticileri veya personellerinin iş seyahati, iş sağlığı vb. nedenlerle yapmış oldukları işletmeye ait giderlerin belgesinin şahısları adına düzenlenmiş olması,

– İşletme yöneticileri veya personeli adına kayıtlı olan ancak işletmenin işleri ile ilgili olarak kullanıldığı kesin olan telefon faturalarının durumu,

– Başka bir firma tarafından karşılanması öngörülen masrafların durumu gibi örnekleri işin mahiyetine göre çoğaltabileceğimiz konuları bu kapsama alabiliriz.

Şirket Tarafından Ödenen Her Fatura Gider Yazılabilir Mi?

Öncelikle, şirket tarafından ödenen faturaların mahiyeti çok önemli!

Çünkü, vergi kanunlarımızda gider kabul edilmede temel kıstas, yapılan harcamanın işle ilişkili ve ilgili olması.

Bu kapsamda, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin, kazancın elde edilmesi ve idamesi ile ilgili olduğunun kabul edilebilmesi için; işin mahiyeti ve genişliği ile uygun olması, giderle kazancın elde edilmesi ve idamesi arasında nedensellik bağının bulunması, giderlerin keyfi olmaması yani kazancın elde edilmesi için mecburi olarak yapılması gerekiyor(GVK Madde 40).

Dolayısıyla, yaptığınız harcamanın ticari kazancınız ile doğrudan bir ilişkisi olması gerekli.

Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığı, konu ile ilgili görüşünü verdiği bir özelgede açıklamıştır.

“Şirketiniz adına düzenlenmeyen ancak şirketiniz tarafından sigortalı müşteriye ödenen fatura bedellerinin, şirketinizin ticari faaliyetiyle ilgili olması ve şirketiniz tarafından ödendiğinin belgelerle tevsik edilmesi halinde, söz konusu tutarların tahakkuk ettiği dönem itibarıyla kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.” (GİB. İstanbul VDB’nin 13.02.2023 tarihli 62030549-120[40-2018/1095]-199743 sayılı özelgesi).

Şirket Adına Düzenlenmeyen Ancak Şirketin Ödediği Faturaların KDV’si Ne Olacak?

Şirketiniz adına düzenlenen belgelerde gösterilen KDV'nin şirketiniz tarafından 3065 sayılı KDV Kanunun 29 uncu maddesi çerçevesinde indirimi mümkün.

Ancak, şirketiniz tarafından alınan bir hizmetin karşılığını teşkil etmeyen ve şirketiniz adına düzenlenmeyen faturalarda gösterilen KDV'nin indirim konusu yapılması mümkün değil.

Peki, Şirket Ortaklarının Harcamalarında Süreç Nasıl?

Özellikle, şirket ortaklarının şahsi harcamalarının şirket adına fatura edilme durumuyla son dönemde çok sık karşılaşıyoruz.

Bu harcamaların gider yazılması vergi kanunlarımıza göre mümkün değil.

Harcamaların, kanunen kabul edilmeyen gider yazılıp dönem kazancına ilave edilerek beyan edilmesi, vergi yasalarına göre vergi ziyaının önüne geçmiş olacaktır.

Bu nedenle bu tür harcamaların şirket bünyesinde giderleştirilmemesi gerekiyor.

Kısaca;

Yaptığınız harcamanın ticari kazancınız ile doğrudan bir ilişkisi olması gerekiyor.

Bu gibi durumlarda değerlendirme yaparken, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için gerekli gider olup olmadığına bakmak son derece önemli.

Ana kural olarak, o harcama yapılmadan bu ticari faaliyetin icra edilmesi mümkün değilse bu giderlerin kabul edilmesi doğru olacaktır.

Günümüzde su, elektrik, doğalgaz abonelikleri olmadan bir işletmenin faaliyetine devam etmesi mümkün değil. Aynı durum, mal sahibi adına gelen fakat şirketin ticari faaliyeti için lazım ve hayati olan harcamalara ait faturalar içinde geçerli.

Bize göre, nedensellik bağı doğru kurulduğu ve ispatlandığı sürece, bu faturalarda yer alan tutarlar şirketlerin kazancından indirilebilecektir.

Ancak, kişisel harcama ile bu durumu karıştırmamak gerekiyor.

13.06.2023

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM