YAZARLARIMIZ
Berkay Özgüven
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
umutberkayozguven@gmail.com



İş Ortaklığında Kurumlar Vergisi Avantajı!

İşletmeler günümüzde faaliyetlerini sürdürebilmek için yüksek risk taşıyan ve tek bir yüklenici tarafından yapılması mümkün olmayan projelerde birbirleri ile sermayelerini ortak bir ekonomik amaç için bir araya getirip ortaklık oluşturuyorlar. Ve bu işleri ortaklaşa yapabiliyorlar.

Özellikle yabancı sermayenin ülkemize gelmesinde önemli bir araç olan iş ortaklıkları, daha güvenli, şeffaf ve cazip yatırım ortamının oluşması açısından da oldukça önemli. Özellikle yabancı şirketler, bir şirkete doğrudan ortak olmak yerine, yapacakları işi iş ortaklığı veya adi ortaklık olarak yürütmeyi daha çok tercih ediyorlar, bu süreçte iş yaptıkları şirketleri tanımaya çalışıyorlar.  

İş Ortaklığı Nedir?

İş ortaklıkları kazancı paylaşmak amacıyla kurulan ortaklıklar olup, belli bir işin yapılmasını müştereken taahhüt ederler. Sorumluluk, ortaklarca birlikte paylaşılmaktadır.

İş ortaklığı, devamlılık gösteren ve aynı nitelikte olan iş veya işler için değil, belirli bir sürede bitecek bir iş için kurulmaktadır. 

İş Ortaklığında Kazancın Paylaşımı Çok Önemli!

İş ortaklığındaki hisse, eğer ortak olan şirket ise iştirak hissesidir. Dolayısıyla, iş ortaklığının ortağı olan şirketin kazancı da “iştirak kazancı” olmaktadır.

Konu ile ilgili Gelir Vergisi Kanunu’nun 75.maddesinin ikinci fıkrasında, “İştirak hisselerinden doğan kazançlar (iş ortaklarının ortakları ve komanditerlerin kar payları ile kooperatiflerin dağıttıkları kazançlar bu zümreye dahildir.) hükmü yer almaktadır.

Buna göre, iş ortaklıklarından elde edilen kazançlar tam mükellef kurumlar tarafından iştirak kazancı olarak değerlendirilmektedir.

İştirak Kazancı, Ortaklar Tarafından Nasıl Beyan Edilecek?

İş ortaklığının kurumlar vergisi mükellefi olan ortağı, payına düşen karı gelir tablosunda kayıt altına alırken ‘İştirak Kazancı İstisnası’ olarak kurumlar vergisi beyannamesinde ‘Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler’ tablosunda ‘301- İştirak Kazançları (KVK Madde 5/1-a)/(Diğer)’ bölümünde istisnaya tabi tutabilecektir.

Söz konusu işlem ise aşağıdaki gibi muhasebeleştirilecektir;

----------------------------------/--------------------------------

102 BANKALAR

        640 İŞTİRAKLERDEN TEMETTÜ GELİRLERİ

----------------------------------/--------------------------------

İş ortaklıklarının vergi avantajı açısından en zayıf tarafı, iş ortaklıklarının zararlarının ortaklarca indirim konusu yapılamamasıdır. Aynı şekilde ortakların zararları da iş ortaklıklarınca vergi matrahından indirilememektedir.

Özetlersek;

Günümüzde geniş bir uygulama alanına sahip olan İş Ortaklıklarının kurumlar vergisi olan ortaklıkları, iş ortaklıklarına iştirak nedeniyle elde ettikleri kazançları üzerinden iştirak kazanç istisnası uygulayacak ve söz konusu kazanç vergilendirilmeyecektir!

2021 hesap dönemi Kurumlar Vergisi beyannameleri, içinde bulunduğumuz Nisan ayında verilecek. Yani, bu ay biraz yoğun geçecek. Bu yoğunlukta iş ortaklıklarına ortak olan şirketlerin bu ortaklıklardan sağladıkları kazançların beyanı özellik taşıdığından, yazımız ile bu hususu hatırlatmak istedik.

05.04.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM