Geçici vergi, gerçek usulde vergilendirilen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsuben üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen bir peşin vergi uygulamasıdır.
Gerçek kişiler tarafından elde edilen ticari kazançlar ve serbest meslek faaliyeti sebebiyle elde edilen serbest meslek kazançları ile kurumların elde etmiş olduğu kurum kazançları Geçici verginin konusunu oluşturmaktadır. Adi ortaklıklar, kolektif şirketler ve adi komandit şirketler, ortaklık olarak gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmadıklarından geçici vergi mükellefi değillerdir. Ancak adi ortaklıklar ile kollektif şirketlerde ortakların, komandit şirketlerde ise komandite ortakların elde ettikleri kazançlar geçici verginin konusuna girmektedir.
Tasfiye halindeki kurumlar vergisi mükellefleri tasfiye dönemlerinde, basit usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri, yıllara sari inşaat ve onarma işi yapanlar, ücret geliri elde edenler, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı sahipleri, zirai kazanç sahipleri, diğer kazanç ve irat elde edenler, kazançları vergiden istisna edilen serbest meslek erbabı, noter bulunmayan yerlerde Adalet Bakanlığı’nca geçici yetkili noter yardımcısı olarak görevlendirilenler geçici vergi ödemezler.
Ancak yıllara sari inşaat onarma işi yapanlar ile geçici noterlik görevini ifa edenler, bu işlerinden elde ettikleri kazançları dışında kalan ticari veya mesleki kazançları nedeniyle geçici vergi ödemek zorundadırlar.
Hesap dönemi takvim yılı olanlar ve özel hesap dönemi tayin edilenler olarak ikiye ayırabiliriz.
Hesap dönemi takvim yılı olanlar yeni düzenlemeyle ;
Birinci dönem ; Ocak - Şubat - Mart
İkinci dönem; Nisan –Mayıs –Haziran
Üçüncü dönem ; Temmuz – Ağustos – Eylül
Olarak üç dönem ve 3,6,9 aylık Mali tablolar esas alınarak geçici vergide beyan edilecek kazancın hesaplamasını yapacaklardır.(4. Dönem (26.10.2021 tarihli ve 31639 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7338 sayılı Kanunla 4. geçici vergilendirme dönemi, 2022 yılı vergilendirme dönemine ilişkin verilecek beyannamelerden itibaren uygulanmak üzere kaldırıldı.) 6 aylık ve 9 aylık mali tablolara göre bulunan kazanç üzerinden hesaplanan vergiden , birinci ve ikinci dönemlerde ödenmesi gereken vergiler indirilerek geçici vergi hesaplaması yapılır.
Kendilerine özel hesap dönemi tayin edilenler ise; özel hesap döneminin başından itibaren üçer aylık dönemler olarak yukarda bahsettiğimiz esaslar çerçevesinde geçici vergi hesaplaması yapacaklardır.
Dikkat edilmesi gereken noktalar;
A. Üretim işletmesi ise; 150-151-152-620 hesaplarının yansıtılması.
B. Alım satım (perakende) işletmesi; 153-621 hesaplarının yansıtılması
C. Hizmet üretim işletmesi; 741-622 hesaplarının yansıtılması
17. Kur değerlemelerinin yapılarak (646-656 hesap) ilgili hesaplara kaydının yapılması
18. Sabit kıymet satışlarının kar/zarar durumu veya kar olması durumunda varsa özel fonlar hesabına alınması gerekenlerin kontrolü
19. Maliyet hesaplarının Gelir tablosu hesaplarına yansıtılması
20. Finansman gider kısıtlaması hesaplamasının yapılması
21. Binek araçlara ait kısıtlamaların ve K.K.E.G kontrollerinin yapılması
22. Kiralanan araçlara ait aylık gider ve K.K.E.G kontrolünün yapılması
23. K.K.E.G hesaplarının ayrıntılı olarak takibinin yapılarak beyannameye aktarılmasının sağlanması
24. Geçmiş yıl zararlarının beyanname üzerinde indiriminin yapılması
25. Yıl içinde tahakkuk eden Geçici vergi ödemelerinin beyanname üzerinde indirim kısmının unutulmaması(Geçici verginin ödenip ödenmemesi hususu Yıllık Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi açısından önem arz etmektedir.)
Geçici Vergi 3 aylık dönemi izleyen ikinci ayın 17. günü akşamına kadar beyan edilir ve ödenir.
KAYNAKÇA
TÜRMOB
08.05.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Vergi Affı Rehberi (300 Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.