YAZARLARIMIZ
Ayhan Kuş
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Artı Denetim ve YMM A.Ş.
a.kus@artidenetim.com.tr



Transit Ticaret Kapsamındaki Teslimler Nedeniyle Yüklenilen Katma Değer Vergisi

Transit ticaret, mal bedelleri için transfer yapılarak veya yapılmaksızın, satın alınan yabancı menşeli veya Türk menşeli olup da yurtdışına satılmış malların transit olarak veya doğrudan doğruya, ithalat ve ihracat rejimi hükümlerine tabi olmaksızın başka bir ülkeye satılmasıdır. Başka bir ifade ile yurtdışından alınan bir malın millileştirilmeksizin başka bir ülkeye satılmasıdır.

Bilindiği üzere; Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin Katma Değer Vergisi’ne tabi olduğu; 6. maddesinde de işlemlerin Türkiye'de yapılmasının, malların teslim anında Türkiye'de bulunmasını, hizmetin Türkiye'de yapılmasını veya hizmetten Türkiye'de faydalanılmasını ifade ettiği hüküm altına alınmıştır, ayrıca aynı kanunun 30/a maddesinde ise, vergiye tabi olmayan teslim ve hizmetler nedeniyle yüklenilen vergilerin indirim konusu yapılamayacağıbelirtilmiştir.

Transit ticaret kapsamındaki teslimlerin yukarıda anılan kanun maddeleri çerçevesinde değerlendirilmesi sonucu, söz konusu teslimlerin Türkiye’de yapılmaması nedeniyle KDV’sine tabi olmadığı ve bu teslimler nedeniyle yüklenilen KDV’nin indiriminin mümkün olmadığı anlaşılmaktadır.

Öte yandan; yukarıda açıklamalar nedeniyle indirimi mümkün olmayan Katma Değer Vergisi’nin aynı kanunun 58. maddesi kapsamında gider olarak kayıtlara intikali mümkündür.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 08.08.2011 tarihinde yayınlanan 60 no.lu KDV sirkülerinde de konu ile ilgili açıklamalara yer verilmiş olup, ilgili açıklama metni aşağıdadır.

8.1.1. Vergiye Tabi Olmayan veya Vergiden İstisna Edilmiş Bulunan İşlemlerle İlgili KDV

KDV Kanununun 30/a maddesine göre, vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan işlemlerle ilgili yüklenilen vergilerin indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

8.1.1.1. Vergiye Tabi Olmayan İşlemlere İlişkin Yüklenilen KDV

KDV Kanununun 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu; 6 ncı maddesinde de işlemlerin Türkiye'de yapılmasının, malların teslim anında Türkiye'de bulunmasını, hizmetin Türkiye'de yapılmasını veya hizmetten Türkiye'de faydalanılmasını ifade ettiği hüküm altına alınmıştır. Bu kapsama girmeyen, yani vergiye tabi olmayan teslim ve hizmetler nedeniyle yüklenilen vergiler indirim konusu yapılamamaktadır.

Örneğin; - Yurt dışındaki malların Türkiye'ye getirilmeksizin yine yurt dışına satışı yoluyla yapılan transit (doğrudan) ihracat işlemi,

….gibi işlemler KDV'ye tabi olmadığından, bu işlemler nedeniyle Türkiye'de KDV ödenmiş olması halinde, verginin konusuna girmeyen bu işlemlere ait yüklenilen KDV indirim konusu yapılamayacaktır.”

Bu bağlamda, transit ticarete konu teslimler nedeniyle elde edilen satış gelirinin toplam satış gelirleri içindeki payı üzerinden, ortak giderler nedeniyle yüklenilen Katma Değer Vergisi tutarından pay verilmeli ve bu şekilde hesaplanan Katma Değer Vergisi tutarı gider hesaplarına intikal ettirilmelidir.

10.09.2012

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM